Nedeljske Novice

In deskarske smernice

Oprema za prihodnjo sezono je vse prej kot dolgočasna. Turno smučanje postaja bolj raznoliko, bolj žensko.

- PIŠE: JANEZ KUŠAR

e bojite, da zima ne bo dobra, da ne bo dovolj snega za alpsko smučanje in deskanje na snegu? Nikar, spletne strani so polne pregledov smučarske opreme za leto 2024. Tako kot so prostrane poljane najboljšeg­a snega nekaj najlepšega za smučarja, je tudi oprema za naslednje leto vse prej kot dolgočasna.

Če strnemo: do okolja prijazni materiali, sijajne in včasih drzne grafike na smučeh in deskah in še več možnosti za turno smučanje – vse to na trg vnaša sveže navdušenje.

Blagovne znamke se še naprej nagibajo k do okolja prijaznim konstrukci­jam, saj je vse več izdelkov opremljeni­h z recikliran­imi in trajnostno pridobljen­imi materiali, od drsne podlage pa do jedra, sredice smuči in desk. Zdaj le še potrpežlji­vo čakamo na dan, ko bodo smuči nehali ovijati v plastiko.

S predstavit­vijo alpskih smučarskih čevljev so se pohvalili tisti, ki so doslej izdelovali le čevlje za deskanje na snegu: nič več pretiraneg­a zategovanj­a nadležnih zaponk nad prsti! Na veliko veselje vseh ljubitelje­v vzponov se trg turnih smuči še naprej širi, tako kot pri nas priljublje­nost tega športa nenehno raste. Opazili smo nove ultralahke »freeride« vezi za smučanje zunaj urejenih terenov, ki združujejo minimalist­ično tehnično opremo z vzdržljivi­mi materiali in mehanizmi za enostavno uporabo.

SNa smučišču s stilom

V svetu mode se smernice hitro spreminjaj­o in smučišča niso izjema.

Ob prihajajoč­i sezoni se smučarska modna scena pripravlja na nov val za leto 2024, tako da se bodo gore spremenile v modne steze. Ne glede na to, ali ste navdušeni ljubitelj snežnih športov ali pa nekdo, ki ceni kombinacij­o sloga in funkcional­nosti, bodo prihajajoč­e kolekcije zagotovo pritegnile vašo pozornost. V ospredju bo trajnost, saj bodo do okolja prijazni materiali postali osnovni del snežnih oblačil. Blagovne znamke vključujej­o inovativne tkanine, kot so recikliran poliester, ekološki bombaž in izolacija na rastlinski osnovi.

Nekatere blagovne znamke so že dolgo znane po tem, da na področju športnih in aktivnih oblačil spodbujajo trajnostne vrednote in prakse. Zdaj pa jih obstaja več, ki se trudijo zagotoviti, da odličen videz v praktični in visoko zmogljivi opremi ne bo negativno vplival na planet.

Smučišča, pravzaprav smučarje, bodo krasili osupljivi in drzni potiski. Od presenetlj­ivih geometrijs­kih vzorcev do umetniških, ki jih navdihuje narava, potiski vnašajo živahnost in individual­nost v tradiciona­lna zimska oblačila. Ta vizualna preobrazba omogoča, da smučarske jakne, hlače in dodatki postanejo prave modne izjave.

Kaj je novega v turnem smučanju

Najprej se povzpnite na goro, nato pa se spustite po snegu: turno smučanje že dolgo ni več nišni šport za alpske navdušence. Kaj pa je tisto, zaradi česar je skupnost, ki se ukvarja s tem športom, tako aktivna? Kaj pričakujej­o turnosmuča­rski navdušenci in kako se je spremenil trg?

Pred nekaj leti še nišni šport je zdaj zelo razširjen: trdno zasidran v zimskih športih ne bo kmalu izginil. Čeprav je lahko zima nekoliko slabša in je prodaja manjša, so izdelki na področju turnega smučanja vse boljši, trgovci in blagovne znamke pa so s prodajo še vedno zelo zadovoljni. Obstajajo različne vrste turnega smučanja, ki se razvijajo v posameznih skupnostih. Krajše ture so idealne za začetnike. Z nekaj rutine so tudi nočne ture z naglavno svetilko za mnoge priljublje­na vadba ob delavnikih. Profesiona­lce lahko najdete v prostem slogu ali pri turnem smučanju, ki je usmerjeno v vzpone in tekmovanja.

Tudi ciljna skupina se je razvila in razvejala: skupnosti so vedno mlajše, smuko so odkrile tudi ženske. Zimske športne znamke so temu prilagodil­e ponudbo, na primer z izdelki, katerih prileganje in zmogljivos­t sta bila posebej razvita za žensko ciljno skupino.

Turno smučanje je postalo šport za vso družino – in tudi blagovne znamke so to spoznale. Otroška in mladinska oprema vključuje, na primer, posebne vezi (po različnih cenah), da bi mladim olajšali vzpon, poskrbljen­o je za varnost pri spustu. Tudi čevlji, smuči in oblačila so naravnani na turne smučarje prihodnost­i, tako da bo celotna družina na gori letos dobila drugačno podobo.

Elektronsk­a pošta: .................................................................

 ?? FOTOGRAFIJ­I: GETTY IMAGES ?? Tudi med ženskami postaja vse bolj priljublje­no.
FOTOGRAFIJ­I: GETTY IMAGES Tudi med ženskami postaja vse bolj priljublje­no.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia