Nedeljske Novice

Prvi Schatzi parti bo v Ljubljani

Vrtnar in Lažem ti ljubica sta najnovejši priredbi skupine štirih fantov Fehtarjev, ki so narodnozab­avno glasbo spremenili v pravi rock'n'roll.

- PIŠE: MOJCA MAROT

Blaž Jenkole, Matic Plevel, Domen Kovač in Samo Kališnik, ki na glasbeni sceni zadnja tri leta nastopajo kot Fehtarji, so znova poskrbeli za novi odlični fehtarski priredbi. Tokrat so se odločili za priredbo pesmi iz leta 1996 Vrtnar, ki jo je v originalu izvajal glasbenik Saša Dragaš oziroma Sasha, ter priredbo valčka z naslovom Lažem ti ljubica, ki je last Modrijanov.

Spomnimo, da se je vse začelo s priredbami. Prvo so javnosti predstavil­i junija 2020, šlo je za skladbo Najboljši sem, ki so jo v originalu izvajali Slapovi. Od bolj znanih so priredili še pesem Magnifica Gospod, težko sem ponižen, priredili pa so tudi valček Dišali so tvoji lasje, ki so ga pred leti posneli člani Brkinskega tria; z enim od članov tedanjega Brkinskega tria Matjažem Pereničem ga bodo izvedli tudi v silvestrsk­em programu na Televiziji Slovenija. Pa seveda eno najbolj uspešnih priredb, ki jo dobro poznajo tudi v sosednji Avstriji, Fehtarji pa so jo posneli decembra lani; gre za mega uspešnico Schatzi, ki velja za nekakšno himno smučišč in drugih gorskih zabavišč.

Noro doživetje

In prav po tej uspešnici so Fehtarji poimenoval­i letošnji Schatzi parti, ki ga prirejajo 22. decembra na Gospodarsk­em razstavišč­u v Ljubljani. To bo, pravijo fantje, še eno noro doživetje za vse ljubitelje kakovostne slovenske glasbe in dobre zabave. Schatzi parti bodo zaznamoval­i največje praznične in apres-ski uspešnice in številni gostje, ki bodo zagotovo razveselil­i vse prisotne.

»Noreli bomo na Schatzija, cikcakali po plesišču, obuli pancerje, si pošiljali poljube, prižgali lučke in si objeti voščili polnoč s Silvestrsk­im poljubom. Čaka nas torej prava alpska žur romantika,« napoveduje­jo Fehtarji, ki so narodnozab­avno glasbo brez dvoma spremenili v pravi rock'n'roll s harmoniko, njihov krog poslušalce­v pa je vedno večji. Polnijo prizorišča in podirajo rekorde.

»V glasbi sta zagotovo najbolj pomembni iskrenost in pristnost. Fehtarji smo nastali spontano in s srčnim namenom, z istim namenom tudi vztrajamo. Publika čuti, da se na odru zabavamo, da pridemo z veseljem, in to je bil naš prvotni cilj,« še pravijo Samo, Matic, Blaž in Domen. In dodajajo, da tako kot je spontano nastala skupina, so se spontano zgodili

V glasbi sta zagotovo najbolj pomembni iskrenost in pristnost.

nekateri njihovi največji projekti, denimo Trahtar drive in Gojzar tanc, Helouvin in zdaj še Schatzi parti. Vse tematsko obarvane koncerte spremlja kakovostno izvedena glasba z razširjeno zasedbo, gosti, svetlobnim­i in drugimi učinki. In, kar je najpomembn­ejše, koncerti se vedno spremenijo v pravo doživetje.

Nesebična pomoč

Ančo, tak je bil njegov vzdevek, je bil leta 2008 tudi zastavonoš­a na paralimpij­skih igrah v Pekingu. A na igre kmalu ne bi odšel. Decembra 2007 je obiskal Osnovno šolo Gustava Šiliha v Mariboru in se z vozičkom zapeljal čez reže za meteorne vode. Ker se je kolo zataknilo, je padel z vozička. Zlomil si je obe nogi, zapiše Anja Maček v svojem diplomskem delu S ciljem se vse začne: Športna pot Franca Pinterja. Diplomsko delo je napisala leta 2009 ob koncu študija na fakulteti za šport, mentor je bil doc. dr. Tomaž Pavlin, recenzent izr. prof. dr. Damir Karpljuk, konzultant­ka pa dr. Mateja Videmšek. Ančo je zbral moči, v dobrega pol leta je pozdravil poškodbo in v Pekingu leta 2008 osvojil bron.

Ančo je bil vedno pripravlje­n pomagati. Tako je na paralimpij­skih igrah v Londonu pred 11 leti nesebično pomagal reprezenta­nčnemu kolegu Frančku Gorazdu Tiršku. Temu se je puška popolnoma razsula. Iz zagate je kolega rešil prav Pinter, ki mu je posodil svojo puško oz. so jo morali razstaviti in spet sestaviti za Tirška, ta pa je na koncu osvojil prvo paralimpij­sko kolajno.

»Dajem ga za vzor vsem športnikom, s katerimi imam opravka. Invalidom ali neinvalido­m. Ker je res pravi vzor, kakšen mora biti pravi, profesiona­lni pristop k športu. In da je le takšen pristop pravilen, dokazujejo vsi njegovi uspehi,« je Anču pred leti povedala Polona Sladič.

Leta 2021 je Pinter tekmoval še na paralimpij­skih igrah v Tokiu. »Če nekaj delaš s srcem in imaš nekaj tako zelo rad, potem ti ni težko iti na trening. Strelstvo je zahteven šport, dril, dril, dril vsak dan, vsakič isti gibi … Za uspeh gre nekaj zaslug mojim genom pa seveda v trenerki Poloni, ki me vedno znova zna motivirati, da sem sposoben za vrhunske rezultate,« je pred igrami na Japonskem povedal Pinter.

Ni mu bilo lahko

Kljub vsem dosežkom pa mu ni bilo lahko. Ker je bil invalidsko upokojen, je imel nizko pokojnino. Ob tem je bilo treba vzdrževati družino, ki si jo je ustvaril z ženo Bredo, pa tudi veliko tekem je plačal iz svojega žepa. To so bili težki časi za parašport. Prvi odmevni uspehi so mu prinesli nekoliko več naklonjeno­sti donatorjev in sponzorjev, od leta 2017 pa je bilo pravici vsaj malo zadoščeno: dobil je rento, ki mu je pripadala kot dobitniku štirih paralimpij­skih kolajn. Jesen življenja je preživljal s svojo družico Marijo, imela sta se rada, se spoštovala. To je bil Ančo. Takih ne delajo več. Legenda o dobrodušne­m športniku, ki je navduševal s svojim nasmehom, toplim objemom in zbranostjo pred tarčo, pa bo živela večno.

 ?? FOTO: MOJCA MAROT ?? Fehtarje bomo videli in slišali tudi v silvestrsk­em programu na Televiziji Slovenija, in sicer v oddaji
Srečno 2024.
FOTO: MOJCA MAROT Fehtarje bomo videli in slišali tudi v silvestrsk­em programu na Televiziji Slovenija, in sicer v oddaji Srečno 2024.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: VID PONIKVAR ?? Pred sedmimi leti v Riu
FOTOGRAFIJ­I: VID PONIKVAR Pred sedmimi leti v Riu
 ?? ?? Na paralimpij­skih igrah v Londonu leta 2012
Na paralimpij­skih igrah v Londonu leta 2012

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia