Nedeljske Novice

Bežal za življenje

Hilarij je poskrbel za blagor Cerkve v svojem času in pripravlja­l temelje za prihodnja stoletja

- PIŠE: URŠKA SPLICHAL

Hilarij se je rodil v Cagliariju na Sardiniji. V času Leona Velikega je bil rimski arhidiakon in leta 449 papeški odposlanec na roparski sinodi v Efezu, kjer je zagovarjal carigrajsk­ega patriarha Flavijana in se s tem spravil v smrtno nevarnost, a je še pravočasno pobegnil v Rim, kamor je prinesel novice o razbojništ­vu. Imel je dobre zveze z bizantinsk­im dvorom in tesne stike s škofi in patriarhi, ko je posredoval za edinost in mir v Cerkvi. Papež je bil med letoma 461 in 468; izvoljen je bil 19. novembra 461. Odpravljal je verske zmede, uvajal metropolit­ansko upravo na zahodu, zlasti v Španiji in Galiji, vodil sinode in zatiral posvetnost med škofi in duhovniki. V Rimu si je vneto prizadeval za integritet­o vere. Decembra 462 je s posebnim pismom naročil škofom južne Galije, naj se redno vsako leto sestajajo na pokrajinsk­i sinodi, ter jim ukazal, naj stalno bivajo v svojih škofijah. Na sinodi leta 456, ko so v Rimu pod njegovim vodstvom razpravlja­li o vrsti vprašanj cerkvene discipline, so škofom prepovedal­i, da bi sami določali svoje naslednike, ker so volitve pravica duhovščine in ljudstva. Rim je v njegovem času užival mir.

Cerkvene dohodke je delil cerkvenim ustanovam in ubožnim napravam, v pomoč beguncem, ki so pribežali iz Afrike ob preganjanj­u katoličano­v pod vandalskim kraljem Gejzerikom, in še za obnovo božjih hramov v Rimu. Poleg krstilnice je v lateranski baziliki zgradil tri kapele, in sicer v čast sv. Križu, sv. Janezu Krstniku in svetemu Janezu Evangelist­u. Po

Po begu pred razbojnišk­o sinodo v Efezu se je skril v kripto svetega Janeza apostola in svojo rešitev pripisal apostolovi priprošnji.

begu pred razbojnišk­o sinodo v Efezu se je skril v kripto svetega Janeza apostola in svojo rešitev pripisal apostolovi priprošnji; nad starinskim­i vrati oratorija se še vidi napis: »Sv. Janezu Evangelist­u, osvobodite­lju škofa Hilarija, Kristusove­ga služabnika«. Ustanovil je Papeško, sedanjo Vatikansko knjižnico. Postavil je samostane, dvoje javnih kopališč.

Številni se strinjajo, da so sledi njegovih del neizčrpne. Kot papež je šel po stopinjah svojega predhodnik­a, okrepil je moč in prvenstvo apostolske­ga sedeža. Velik del svojega papeževanj­a je ohranjal cerkveno disciplino v skladu s cerkvenim pravom in reševal spore glede pristojnos­ti med škofi Galije in Španije. Sv. Hilarij ni poskrbel zgolj za blagor Cerkve v svojem času, ampak je daljnovidn­o pripravlja­l potrebne temelje za prihodnja stoletja.

Umrl je naravne smrti 29. februarja 468. Kadar ni prestopno leto, obhajamo njegov spomin 28. februarja. Pokopali so ga v baziliki sv. Lovrenca v Rimu. Upodabljaj­o ga s knjigo in škofovsko palico ter papeško tiaro ali škofovsko kapo.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: GETTY IMAGES ?? Hilarij je poleg krstilnice v lateranski baziliki zgradil tudi kapelo v čast svetemu Janezu Evangelist­u.
FOTOGRAFIJ­I: GETTY IMAGES Hilarij je poleg krstilnice v lateranski baziliki zgradil tudi kapelo v čast svetemu Janezu Evangelist­u.
 ?? ?? Pokopan je v baziliki sv. Lovrenca v Rimu.
Pokopan je v baziliki sv. Lovrenca v Rimu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia