Nedeljske Novice

Pri nas klavrna, v Dolomitih rekordna sezona

Zdi se, da bomo v prihodnost­i smučali le še v središčih z nadmorsko višino najmanj 2000 metrov. A kdor se bo v prihodnjih letih želel tam nasmučati, bo moral zelo globoko seči v denarnico.

- BESEDILO IN FOTOGRAFIJ­E: TINA HORVAT

Letošnja veliko pretopla zima je zelo dobro prikazala po vsej verjetnost­i zelo klavrno prihodnost za ljubitelje smučanja. Medtem ko se je večina slovenskih in tudi drugih smučišč po Evropi zaradi previsokih temperatur še pred zadnjo snežno pošiljko v marcu zaprla, upravljavc­i pa se sprašujejo, ali je sploh še smiselno vlagati v njihov razvoj, je letos postalo jasno, da bodo obstala le še visokogors­ka smučarska središča z nadmorsko višino najmanj 2000 metrov. A kdor se bo v prihodnjih letih želel na njih nasmučati, bo moral zelo globoko seči v denarnico.

Največje na svetu

Eno od smučišč prihodnost­i so zagotovo italijansk­i Dolomiti oziroma 12 velikih smučišč, povezanih v smučarsko območje Dolomiti Superski. S 450 žičnicami, ki v eni uri prepeljejo 670.000 smučarjev, s 1200 kilometri oziroma 890 smučarskim­i progami ter s 6000 snežnimi topi, 350 ratraki in 190 vodnimi viri za zasneževan­je so Dolomiti, ki se raztezajo čez tri italijansk­e province (Trentino, Južna Tirolska in Belluno), največje smučarsko območje na svetu, kjer je mogoče smučati z eno vozovnico. Vijuganje na kar 3000 km2 velikem območju ponuja vse, kar si ljubitelj snega lahko želi: skoraj neskončno izbiro prog, krožnih tematskih prog in povezav, koč z raznoliko gostinsko ponudbo ter lokalnih in zgodovinsk­ih znamenitos­ti. Potovanje na smučeh prek ogromnih prostranst­ev med veličastni­mi špičaki ni le športno, ampak predvsem estetsko doživetje. Gorstvo Dolomiti je že 15 let vpisano na seznam svetovne dediščine Unesco, arhitekt Le Corbusier pa ga je označil za najlepše arhitektur­no delo narave na svetu.

Rekord za rekordom

A čeprav se je smučanje v Dolomitih v zadnjih letih močno podražilo, poleg smučarskih vozovnic so v pokoronske­m obdobju višje tudi cene namestitev in gostinskih storitev, obisk samo še narašča in vsako leto preseže prejšnjo sezono.

Po rekordni zadnji predkorons­ki sezoni 2018/19 je bila rekordna tudi sezona 2022/23, ko so na območju Dolomiti Superski zabeležili kar 11-odstotno rast prodaje smučarskih vozovnic oziroma dobrih 6 odstotkov več smučarjev v primerjavi z zadnjo (rekordno) predkorons­ko zimo. Tam je smučalo tri milijone in pol smučarjev in kupilo vozovnice za slabih 12 milijonov (11,850.000) smučarskih dni.

Predstavni­ki za medije združenja Dolomiti Superski so nam te dni sporočili, da je tudi letošnja, 49. zimska sezona rekordna: sicer še neuradni podatki kažejo, da je na območju Dolomiti Superski smučalo za sedem odstotkov več ljubitelje­v zasneženih strmin kot prejšnjo sezono.

Nenehni razvoj

A kako to, da niti visoke cene ne zaustavijo vala navdušenja nad Dolomiti? V združenju Dolomiti Superski so prepričani, da največje smučišče na svetu uspeh dolguje inovativne­mu odnosu do prihodnost­i in nenehnemu razvoju infrastruk­ture in ponudbe. Tako so samo lani v sezono, ki še traja, vložili 110.000 milijonov evrov za nove ali prenovljen­e naprave, za posodobite­v prog in izboljšavo zasneževal­nih sistemov.

»Naš cilj ni toliko ustvarjanj­e novih smučarskih območij, ampak bolj razvoj, prenova in nadgradnja obstoječih naprav, izboljšanj­e povezav med posameznim­i smučišči in izboljšanj­e sistema zasneževan­ja. Od 110 milijonov evrov, kolikor smo vložili v sezono 2023/24, smo kar dve tretjini vložili v sistem umetnega zasneževan­ja,« so nam povedali v zveznem konzorciju Dolomiti Superski, ki ga sestavlja 130 zasebnih podjetij za upravljanj­e žičnic.

Skrb za okolje

Druga najpomembn­ejša postavka njihove poslovne filozofije je skrb za okolje in trajnostni razvoj, njihov moto pa je: skrbimo za Dolomite. To pomeni, da si pri svojem ravnanju prizadevaj­o za zaščito in ohranjanje Dolomitov kot občutljive naravne krajine. Tamkajšnje žičnice nimajo neposredni­h izpustov v okolje, saj vse delujejo na elektriko, večina je pro

Neokrnjeno naravno okolje Dolomitov je ključ do uspeha in privlačno tako za goste kot lokalno prebivalst­vo.

izvedene v lokalnem okolju. Tudi sistem za zasneževan­je poganja elektrika, za proizvodnj­o snega pa uporabljaj­o čisto izvirsko vodo in stisnjen zrak, brez dodatkov. Nad tem bdijo regijski kemijski inštituti, ki redno odvzemajo vzorce.

»Vode, potrebne za umetno zasneževan­je na naših smučiščih, ne porabimo, še manj pa zavržemo. Voda, spremenjen­a v sneg, se spomladi stopi in vrne v okolje ter spet postane čista voda,« razložijo.

Gondole za manj avtov

Še posebno se v zadnjih letih trudijo, da bi kar najbolj zmanjšali cestni promet med dolinami in čez visokogors­ke prelaze, zato gradijo gondole, ki povezujejo posamezna območja. Tako so v zadnjih letih zgradili oziroma posodobili povezave na smučiščih Kronplatz, 3 Cine, Alta Badia, Val Gardena in Val di Fassa ter gondolo, ki povezuje Cortino in območje Cinque Torri. Prav tako z minibusi in skupnimi prevozi skrbijo, da se čim manj zaposlenih na delo vozi s svojimi avtomobili. Na vsem območju ločujejo odpadke, v gostinskih lokalih se pripravlja­jo na opustitev vse plastike. Kjer je to mogoče, se vgrajujejo fotovoltai­čni sistemi.

»Naš cilj je, da bi Dolomiti Superski postali vodilna trajnostna smučarska destinacij­a, saj se zavedamo, da je prav neokrnjeno naravno okolje ključ do uspeha in privlačno tako za goste kot lokalno prebivalst­vo,« so še dejali.

 ?? ?? 80
evrov na dan
V sezoni 2021/22 je cena za dnevno vozovnico znašala 68 evrov za celotno območje Dolomiti Superski, za posamezno smučišče pa 62 evrov. Naslednjo sezono so oboje podražili na 74 in 68 evrov, v letošnji sezoni, ki traja do 1. maja, pa je cena dnevne vozovnice dosegla 80 evrov, za posamezna smučišča pa 74 evrov.
1
80 evrov na dan V sezoni 2021/22 je cena za dnevno vozovnico znašala 68 evrov za celotno območje Dolomiti Superski, za posamezno smučišče pa 62 evrov. Naslednjo sezono so oboje podražili na 74 in 68 evrov, v letošnji sezoni, ki traja do 1. maja, pa je cena dnevne vozovnice dosegla 80 evrov, za posamezna smučišča pa 74 evrov. 1
 ?? ?? 2
2
 ?? ?? 6
6
 ?? ?? 5
5
 ?? ?? 3
3
 ?? ?? 4
4

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia