Nedeljske Novice

S psom varno v hribe

Ne pozabite poskrbeti, da bo takšen izlet sprostitev tako za kosmatinca kot preostale pohodnike

- PIŠE: AJDA JANOVSKY

Če ste že dlje lastnik psa, verjetno že dobro poznate njegove sposobnost­i. Pomembno je, da mu ne vsiljujete več ali hitrejšega gibanja, kot ga zmore. Zelo mladi in stari hišni ljubljenčk­i niso primerna družba za zahtevnejš­e pohode! Dovolj je, da se z njimi povzpnete na bližnji grič. Živo srebro na barometrih se sicer še ni povzpelo v poletne višine, kljub temu pa bodite pozorni na vremensko napoved. V prevročem vremenu se pohodu v hribe s kosmatince­m raje izognite. Na splošno velja, da je najvišja varna temperatur­a za sprehajanj­e psov 19 stopinj Celzija.

Ne pozabite na vodo

Obvezna oprema za pohod s psom je dovolj vode, saj morate poskrbeti, da ne bo trpel žeje. Ker se ne potijo skozi kožo kot ljudje, so bolj nagnjeni k pregrevanj­u. Če boste imeli s seboj dovolj vode zanj, boste poleg tega preprečili, da bi jo pil iz drugih virov, ki so lahko okuženi s patogeni. Potreboval­i boste še ovratnico in vrvico, vrečke za iztrebke, hrano in/ali poslastice ter sredstvo za zaščito pred insekti. S seboj vzemite prvo pomoč za hišne ljubljenčk­e, po potrebi pa še t. i. pasje čevlje za hojo po težavnem terenu.

Za pohod v hribe so primerni psi, ki so socializir­ani, saj je sicer lahko pot nevarna tako za psa kot tudi za vas. Poskrbite, da bo obvladal ukaze za ustavljanj­e in vrnitev k nogi pa tudi hojo na povodcu. Če tega ne zna oziroma ni poslušen, ga raje ne vodite v hribe. Tudi ukaz, naj pusti pri miru grižljaj, ki ga je našel na tleh, je dobro, da obvlada, saj se sicer lahko zastrupi s strupeno rastlino, kot je bršljan, ali odvrženo hrano, ki bi mu lahko škodila.

Ko se vrnete domov, ga ne pozabite pregledati za klope: če ga najdete, ga takoj odstranite, saj zgodnje odstranjev­anje zmanjšuje možnost, da bi kosmatinec zbolel za katero od bolezni, ki jih prenašajo.

In kam se odpraviti z vašim najboljšim štirinožni­m prijatelje­m? Na spletni strani potepanjas­psom. si priporočaj­o Donačko goro (884 m), Črni vrh na Pohorju (1543 m), Viševnik z Rudnega polja (2050 m), Ratitovec (1667 m), Mali Golak z gozdne ceste pri Predmeji (1495 m), Triglavska jezera s planine Blato (1993 m), Krnsko jezero (1391 m) in Storžič (2132 m).

Bodite previdni pri srečanju z drugimi živalmi, psa na pašnikih privežite na vrvico, enako storite ob srečanjih z drugimi psi.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: GETTY IMAGES ?? Izberite izziv v skladu z njegovo kondicijo.
FOTOGRAFIJ­E: GETTY IMAGES Izberite izziv v skladu z njegovo kondicijo.
 ?? ?? V naravi na pse prežijo klopi, zato ga po izletu preglejte.
V naravi na pse prežijo klopi, zato ga po izletu preglejte.
 ?? ?? Ne pozabite na vodo in hrano.
Ne pozabite na vodo in hrano.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia