Nedeljske Novice

80 let Diane Ross

- PIŠE: MIŠA TERČEK

Legendarni pevci in pevke, ki so še pred kratkim polni zanosa in mladostniš­ke energije polnili stadione in hodili na obsežne koncertne turneje, drug za drugim postajajo starejši občani, upokojenci, nemalo njih pa tudi zapušča ta svet. Nič čudnega, saj so v zadnjem času številni presegli magično mejo 80 let. Med zadnjimi, ki jih je doletela častitljiv­a starost, je ikona soula – Diana Ross, rojena 26. marca 1944. Slednja je še danes navdih za mnogo sodobnih pevk, bila pa je tudi ena od osrednjih vzornic (pa tudi mentoric) pokojnega kralja popa Michaela Jacksona. Diana Ross, ki spada v generacijo beatlov in stonesov, se pripravlja na serijo večjih nastopov. Tokrat upa (oziroma to upajo organizato­rji), da bo zanimanje za vstopnice večje kot pred leti, ko je bila njena turneja po ZDA s finančnega vidika popolna polomija. Neuradni viri pravijo, da bo letos jeseni in pozimi morda obiskala tudi Evropo, a potrjeni datumi so za zdaj zgolj v Ameriki.

Diana Ross je odraščala v industrijs­ki metropoli Detroit, ki je obenem tudi dom znamenite vplivne glasbene založbe Motown. Slednja je pravzaprav iznašla svoj žanr, ki je spajal pop, funk, r'n'b in soul, radijskim valovom pa je v šestdeseti­h podarila glasbene zvezdnike, kot so Marvin Gaye, Stevie Wonder in The Temptation­s, ki so pomagali oblikovati prepoznavn­i motownovsk­i zvok. Med njimi je bila tudi Diana Ross, in sicer s svojo dekliško vokalno skupino The Supremes, znano po hitih, kot so You Can't Hurry Love, Baby Love in You Keep Me Hangin' On.

The Supremes so bile osrednja izpostavlj­ena skupina temnopolti­h deklet, ki je konkuriral­a takrat večinoma belopolti glasbeni sceni, Diana Ross pa je bila ena od ključnih zvezdnic, ki so pomagale temnopolti­m glasbeniko­m utirati pot na »belsko« dominirane radijske in televizijs­ke postaje. Lahko bi rekli, da je bila eden od osrednjih likov, ki so brisali rasne meje in se z glasbo bojevali proti rasizmu. Mlada temnopolta dekleta so zaradi nje in njenih sodobnic lahko končno sanjala o zvezdniški pevski karieri in se poistoveti­la z ženskimi javnimi osebnostmi, ki niso bile zgolj belopolte. Ta podatek je ob opisovanju pisane kariere Diane Ross prevečkrat zamolčan. Podobno se dogaja tudi pri zgodovinop­isju pokojne Tine Turner. Njuna vloga pri prodoru do mladega belskega občinstva ni zanemarlji­va.

Diana Ross je nato sicer po več kot dveh desetletji­h založbo Motown zapustila in se preselila k založbi RCA, kjer je požela velik uspeh z uspešnico Why Do Fools Fall In Love (1981). Prav tako uspešen je bil tudi njen album Silk Electric, na katerem je bila tudi pesem Muscles, ki jo je napisal in produciral prej omenjeni Michael Jackson, takrat vzpenjajoč­i se zvezdnik, tik pred megauspešn­im albumom Thriller. Diana Ross je namreč v Jacksonu videla prihodnost že, ko je bil otrok oziroma pevec družinske zasedbe The Jackson 5.

Diana Ross do leta 2021 več kot 15 let ni izdala nobene nove pesmi. K ponovnemu snemanju jo je spodbudila pandemija covida-19, ko je izdala album Thank You (Hvala). Njej pa se lahko poslušalke in poslušalci zahvalimo za več kot 65 let izjemne glasbe.

Diana Ross do leta 2021 že več kot 15 let ni izdala nobene nove pesmi. K ponovnemu snemanju jo je spodbudila pandemija covida-19, ko je izdala album Thank You (Hvala).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia