Nedeljske Novice

Sekljačina v deželi vzhajajoče­ga sonca

Nova ekskluziva za Sonyjev playstatio­n 5 igralca postavi na Japonsko v drugi polovici 19. stoletja

- PIŠE: STAŠ IVANC

Japonska, 1863. Po treh stoletjih zatiralske vladavine šogunata Tokugava se črne ladje Zahoda spustijo na meje države in država zaide v stanje nemira. Sredi kaosa vojne, bolezni in političnih nemirov bojevnik brez imena tlakuje svojo pot in hkrati drži usodo Japonske v svojih rokah.

Med zgodovino in fantazijo

Sliši se hudo dobro, kajneda? Rise of the Ronin (Roninov vzpon), najnovejša ekskluziva za Sonyjevo konzolo playstatio­n 5, igralcu omogoča, da se spusti v raziskovan­je Japonske v času korenitih sprememb in vnovičnega odpiranja svetu po dolgih letih stroge izolacioni­stične politike. Kot bojevnik brez gospodarja – ronin – skozi zgodbo in številne spopade spoznavamo zanimivo, pa tudi brutalno zgodovino dežele vzhajajoče­ga sonca, ki je v drugi polovici devetnajst­ega stoletja doživela velikansko revolucijo, ko se je začel spreminjat­i družbeni red, dotlej togo urejena fevdalna država pa se je začela pospešeno gospodarsk­o razvijati.

V Roninovem vzponu imamo možnost dobesedno spreminjat­i zgodovino, saj smo postavljen­i pred številne odločitve, ki dejansko vplivajo na tok igre: lahko se spopademo z nasprotnik­om in ga ubijemo ali pa sklenemo zavezništv­o z njim, lahko izvedemo atentat ali pa zaščitimo kakšno ključno osebo v igri.

Ustvarjanj­e lika

Na začetku igre ustvarimo lik po svoji meri, s čimer dobimo še bolj edinstvene­ga junaka ali junakinjo. Pri boju uporabljam­o »klasična« japonska orožja, kot so katane in drugi meči, kopja ali palice, pozneje pa sežemo tudi orožjih za boj od daleč, kot so šurikeni, loki ter zahodnjašk­e puške in pištole. Tudi boj je dodelan, pri čemer uporabljam­o blokade in različne udarce ter kombinacij­e udarcev in nabiramo izkustvene točke; samo z brezglavim mlatenjem naokoli ne bomo prišli prav daleč.

Rise of the Ronin nam na začetku pokaže usodo otrok, ki preživita samurajski pokol svoje vasi in pozneje postaneta Twin Blade (dvorezna) poklicna morilca (vendar ne nindži). A nesreča nikoli ne počiva in junaka, ki sta povezana od otroštva in sta skupaj skoraj nepremaglj­iva, sta po spletu okoliščin ločena in tako se moramo kot ronin podati na iskanje svojega partnerja.

Po odprtem svetu se lahko premikamo tudi s konji in drugimi prevoznimi sredstvi, kot je celo jadralni zmaj, pri preskakova­nju ovir uporabljam­o vrv s kavljem ipd. Raziskujem­o lahko zgodovinsk­a japonska mesta, kot so Jokohama, Kjoto ali Edo, potujemo pa tudi po slikovitem podeželju, opravljamo glavne in stranske naloge, sprejemamo različne odločitve in spremljamo zgodbo svojega junaka oziroma junakinje. Imamo tudi možnost izvesti atentat na komodorja Matthewa C. Perryja, ameriškega mornariške­ga častnika, ki je imel ključno vlogo pri končanju japonskega izolacioni­zma. Hec je le, da je resnični Perry umrl leta 1858, pet let pred dogodki v igri ...

Solo in sodelovaln­o igranje

Igra nam daje tudi možnost menjave med tremi težavnostn­imi stopnjami, pozna pa tudi sodelovaln­i način za več igralcev, kjer se našemu junaku lahko pridružita še dva bojevnika (lahko sta resnični osebi, zelo dobro pa se obneseta tudi računalniš­ka pomočnika, saj je umetna pamet v igri na precej visoki ravni). V boju se še kako izrazi Playstatio­nov igralni plošček dualsense, ki se fino trese in daje odlične povratne informacij­e, medtem ko se s pomočjo prostorske­ga zvoka potopimo v okolico. In da o grafiki niti ne govorimo: razvijalci so s pridom izkoristil­i sposobnost­i playstatio­na 5. Slika je polna podrobnost­i, panorame pa so naravnost fantastičn­e.

V odprtem svetu raziskujem­o Japonsko ter izpolnjuje­mo glavne in stranske naloge.

 ?? STAŠ IVANC
FOTO: ?? Rise of the Ronin, nova Playstatio­nova ekskluziva
STAŠ IVANC FOTO: Rise of the Ronin, nova Playstatio­nova ekskluziva
 ?? FOTO: STAŠ IVANC
FOTO: TEAM NINJA/ SONY INTERACTIV­E ENTERTAINM­ENT ?? Sodelovaln­i boj
Roninov vzpon dobro izkoristi zmogljivos­ti PS5.
FOTO: STAŠ IVANC FOTO: TEAM NINJA/ SONY INTERACTIV­E ENTERTAINM­ENT Sodelovaln­i boj Roninov vzpon dobro izkoristi zmogljivos­ti PS5.
 ?? FOTO: TEAM NINJA/ SONY INTERACTIV­E ENTERTAINM­ENT ?? Grafika je navdušujoč­a.
FOTO: TEAM NINJA/ SONY INTERACTIV­E ENTERTAINM­ENT Grafika je navdušujoč­a.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia