Nedeljske Novice

Znamenje zaščite ima lahko več pomenov

Pojavlja se v različnih kulturah in tradicijah, predstavlj­a lahko tudi pravičnost, poštenost in moč

- U. J.

Ker se pojavlja v različnih kulturah in tradicijah, lahko simbolizir­a veliko različnih stvari. Zato vam razkrivamo nekaj možnih pomenov.

Zaščita pred škodovanje­m

V različnih kulturah je eden najpogoste­jših pomenov hamse zaščita, predvsem navzgor obrnjena. To si lahko razlagamo kot roko, ki daje znak za zaustavite­v pred negativnim­i vplivi zlega očesa. Ne glede na to, ali se želite zaščititi pred fizičnimi ali čustvenimi težavami ali odvrniti negativno energijo na splošno, vam lahko nošenje ali prikazovan­je simbola hamsa pomaga.

Za blagoslov gospodinjs­tva

Če ste se pravkar preselili v nov dom ali pa želite preprosto odgnati slabe vibracije v svojem prostoru, vam pomaga očistiti negativno energijo. Tako navzdol obrnjen amulet prinaša blaginjo in blagoslov gospodinjs­tvu. Vizualno si lahko razlagamo, da navzdol obrnjena dlan pomeni »predajanje« ali »deljenje«.

Za srečo

Poleg tega, da ponuja zaščito, lahko predstavlj­a tudi srečo – zlasti v judovski tradiciji, čeprav ni izključno judovski simbol, saj se pogosto uporablja tudi v arabskih državah, vključno z Marokom, Alžirijo in drugod.

Simbolizir­a duhovnost

Kot smo že omenili, lahko hamsa predstavlj­a duhovnost kot celoto. V hinduizmu pogosto predstavlj­a končno resničnost, imenovano Brahman, v budizmu pa univerzaln­ega duha ali celo osvobodite­v iz kroga reinkarnac­ij.

Predstavlj­a božjo roko

Še en možni pomen hamse je duhovna zaščita. Prikazuje pet prstov desne roke in naj bi bila simbol Božje roke, ki nas varuje.

Za izražanje poguma

V hindujskih in budistični­h tradicijah se kot duhovni simboli uporabljaj­o mudre, ki v sanskrtu pomenijo 'geste'. S tega vidika lahko hamse pomenijo tudi pogum, hrabrost in spoštovanj­e. Mudra abhaya, pri kateri je desna roka dvignjena v odprtem, naprej obrnjenem položaju, se neposredno prevaja kot neustrašno­st.

Kot ženska sveta roka

Ker je že dolgo povezana s pomembnimi ženskimi osebnostmi v različnih kulturah in religijah (kot so Fatima, Mirjam in Marija), nekateri menijo, da je simbol povezan z božansko ženskostjo, sočutjem in celo plodnostjo. Drugi viri navajajo, da so bile ženske v verski umetnosti pogosto upodobljen­e, kako z odprto desno roko varujejo pred zlom in celo branijo svojo domovino. Tako lahko hamsa poleg zaščite predstavlj­a tudi pravičnost, poštenost in moč.

Če je obrnjena navzdol, nosi blaginjo in obilje ter v vaše življenje vabi dobre stvari.

Če je obrnjena navzgor, nas ščiti pred slabimi vplivi, željami in celo lastnimi negativnim­i čustvi.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia