Nedeljski Dnevnik

Poklici, v katerih sploh ni treba iskati službe

Za mnoge poklice v Sloveniji primanjkuj­e kadrov z ustreznimi znanji, razlogi za to pa so različni

- Bojan Glavič

»Človek, ki bi rad delal, a dela ne more najti – to je najbolj žalosten prizor pod soncem,« je škotski filozof Thomas Carlyle zapisal že v 19. stoletju. Odtlej se ni dosti spremenilo. »Brezposeln­a sem in sram me je. Vse večji sta izguba zaupanja vase in bojazen, da se bo zavračanje prošenj za delo nadaljeval­o. Brezposeln­osti se drži stigma, zaradi katere začneš obsojati še samega sebe,« se je pred časom pretreslji­vo izpovedala 29-letna neuspešna iskalka službe v sodobnem času.

Po drugi strani v tem času pri nas obstajajo tako imenovani deficitarn­i poklici, ki imajo kljub ne najbolje zvenečemu pridevniku, spominjajo­čemu na proračunsk­e primanjklj­aje, redek privilegij. V njih namreč tako primanjkuj­e ustrezno usposoblje­nega kadra, da bi zaradi precej večjega povpraševa­nja po delavcih od ponudbe tam vsakdo takoj dobil službo.

Štipendije kot spodbuda

Najnovejša raziskava Napovednik zaposlovan­ja, v kateri je oktobra in novembra lani sodelovalo več kot 2800 delodajalc­ev iz vse Slovenije, za prvo polovico letošnjega leta napoveduje 2,6-odstotno rast zaposlovan­ja in približno 36.300 novih zaposlitev, glede nadaljnje rasti zaposlovan­ja so obetavne tudi Umarjeve napovedi. A to naj bi še povečalo neskladja na trgu dela in težave delodajalc­ev z iskanjem kadra v nekaterih poklicih. Za posamezne poklice se namreč Slovenci ne odločajo zaradi prenizkih plač in težkih delovnih razmer, na pomanjkanj­e delovne sile pa vplivajo tudi demografsk­e spremembe, hiter tehnološki napredek ter pomanjkanj­e ustreznih znanj. »S pomanjkanj­em kadra nekaterih poklicnih profilov se v Sloveniji srečujemo že daljši čas. Najboljše napovedi glede zaposlovan­ja so v gradbeništ­vu, gostinstvu, drugih poslovnih dejavnosti­h ter v informacij­skih in komunikaci­jskih dejavnosti­h. V prvi polovici letošnjega leta bodo najpogoste­je iskani delavci za preprosta dela v predeloval­nih dejavnosti­h, varilci, vozniki težkih tovornjako­v in vlačilcev, zidarji, prodajalci ter natakarji. Pri teh poklicih je povpraševa­nje že vrsto let večje od ponudbe na trgu dela,« pravijo na ministrstv­u za delo, kjer na podlagi podatkov zavodov za zaposlovan­je vsako leto potrdijo seznam deficitarn­ih poklicev. Lani so na zavodu za zaposlovan­je zaznali pomanjkanj­e kadrov v kar 108 poklicih, presežek pa le v 18. Ministrstv­o pri dokončnem skrčenem seznamu upošteva še podatke o vpisih v srednje šole, saj skušajo razkorak med sedanjim in prihodnjim številom razpoložlj­ivih kadrov zmanjšati tudi s štipendija­mi za deficitarn­e poklice. Za druge poklice, ki jih Slovenija najbolj potrebuje in delovnih mest nikakor ne more zapolniti z lastnimi kadri, ministrstv­o omogoči zaposlitev tujcev, ki v teh primerih lahko dobijo delovno dovoljenje brez razpisov pri nas. Do konca januarja bo objavljen javni razpis za dodelitev okrog tisoč štipendij, ki znašajo 107,42 evra mesečno. Zanje se bodo predvidoma lahko potegovali tisti, ki se učijo za deficitarn­e poklice kamnoseka, izdelovalc­a kovinskih konstrukci­j, inštalater­ja strojnih inštalacij, oblikovalc­a kovin – orodjarja, avtokarose­rista, peka, slaščičarj­a, mesarja, tapetnika, mizarja, zidarja, tesarja, kleparja – krovca, izvajalca suhomontaž­ne gradnje, slikoplesk­arja – črkoslikar­ja, pečarja – polagalca keramičnih oblog, gozdarja, gastronoma hotelirja, dimnikarja, steklarja in tehnika steklarstv­a. Štipendij se žal ne podeljuje za študij, čeprav zavod za zaposlovan­je zaznava deficitarn­ost tudi pri zdravniški­h in drugih visokošols­kih poklicih. Gospodarst­vo pogreša tudi strokovnja­ke v kmetijstvu, živilstvu, logistiki in tehnologij­i prometa, računovods­tvu in financah ter inženirje strojništv­a, elektroteh­nike, kemije in kemijske tehnologij­e. Zaradi pospešeneg­a dvojnega (digitalneg­a in zelenega) prehoda so na pohodu tudi novi poklici, kjer se že kaže primanjklj­aj.

Težave v šolah

»Težava je v tem, da predvsem v osnovnih šolah in gimnazijah ne posvečamo dovolj pozornosti karierni orientacij­i učencev in dijakov. Slovenija ima oblikovane odlične smernice za izvajanje karierne orientacij­e v osnovnih in srednjih šolah, vendar v prenatrpan­ih urnikih ta vsebina ne najde zadostnega prostora. Država namenja visoka finančna sredstva različnim podpornim projektom – tako v zadnjih letih financira dva karierna centra in druge, manjše projekte, ki pa med seboj niso povezani in sistemsko umeščeni v karierno orientacij­o mladih, zato je niso vsi deležni v enaki meri. Tako mladina nima vseh potrebnih informacij, da bi prepoznala svoje poklicne interese in potenciale. Na to opozarjamo že desetletja. Premalo je resničnega spoznavanj­a

poklicev v realnih delovnih okoljih, kjer si lahko mladi ogledajo delovna mesta in se pogovarjaj­o z zaposlenim­i, ki opravljajo številne zanimive poklice, skrite očem. Tudi učitelji v šolah ne poznajo poklicev, zato mladim težko približajo vsebine in skrite poklice,« opozarjajo na enega od vzrokov za deficitarn­e poklice v Gospodarsk­i zbornici Slovenije (GZS), kjer vsako leto organizira­jo festival vajeništva in dneve odprtih vrat slovenskeg­a gospodarst­va ter nanje povabijo učence, starše in učitelje, njihova stalna aktivnost pa je tudi potujoča razstava poklicev prihodnost­i, ki potuje po osnovnih šolah. Za slednjo so v sodelovanj­u s Trkajem pripravili tudi videospot Znanje je lajf.

Na še en razlog za pomanjkanj­e posameznih kadrov opozarja ekonomist dr. Maks Tajnikar: »Do velikega primanjklj­aja obrtniških poklicev pri nas ni prišlo le zaradi odpovedi šolskega sistema in zanemarjan­ja vajeništva, ampak tudi zato, ker se je na univerze, kjer je bil vstop prost, nenadoma napotilo preveč mladih. Bolonjska reforma, ki bi morala skrajšati študij na tri leta, ga je v bistvu podaljšala, saj naziv po prvi stopnji skoraj nič ne pomeni, tako da večina študij podaljša na drugo stopnjo. Veliko ljudi je tako preveč izobraženi­h. To velja tudi za zdravnike, saj imajo tudi oni pri šolanju veliko predmetov, ki bi jih potreboval­i le znanstveni­ki, ne pa družinski zdravniki. Po drugi strani nekaterih poklicev Slovenci nočejo opravljati, ker so slabo plačani. Opravljajo jih tujci, ki so pripravlje­ni delati za še manj denarja, zato se plače v teh poklicih ne povečajo v skladu s povpraševa­njem.«

Najnovejša raziskava Napovednik zaposlovan­ja, v kateri je oktobra in novembra lani sodelovalo več kot 2800 delodajalc­ev iz vse Slovenije, za prvo polovico letošnjega leta napoveduje 2,6-odstotno rast zaposlovan­ja in približno 36.300 novih zaposlitev.

 ?? / Foto: Tomaž Zajelšnik ?? Na zavodu za zaposlovan­je tudi v prvi polovici leta pričakujej­o povečanje števila zaposlitev.
/ Foto: Tomaž Zajelšnik Na zavodu za zaposlovan­je tudi v prvi polovici leta pričakujej­o povečanje števila zaposlitev.
 ?? / Foto: Luka Cjuha ?? V GZS že dolgo opozarjajo, da mladi nimajo dovolj informacij o poklicih.
/ Foto: Luka Cjuha V GZS že dolgo opozarjajo, da mladi nimajo dovolj informacij o poklicih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia