Nedeljski Dnevnik

Čevlji za nekaj milijonov

Čevlji z diamanti, peto iz 24-karatnega masivnega zlata v obliki najvišje zgradbe na svetu (dubajski Burdž Kalifa) in kosom pravega meteorita, ki je pristal v Argentini leta 1576, stanejo 19,9 milijona ameriških dolarjev

- Tjaša Lampret

To niso čevlji, ampak umetniško delo, pravijo zagovornik­i luksuzne obutve, ki se ponaša z vrtoglavim­i cenami v razredu najdražjih osebnih vozil in stanovanj. Obutve astronomsk­ih zneskov ne odlikuje superiorna udobnost, gre namreč bolj za prestiž, investicij­o in, kot v primeru rekorderja, za nakup »delčka vesolja«. Zakaj? Ker najdražje čevlje med drugim krasi tudi meteorit iz 16. stoletja. Gre za izdelek italijansk­ega oblikovalc­a Antonia Vietrija, ki je leta 2019 v sklopu dubajskega tedna mode predstavil elegantne futuristič­ne ženske čevlje mesečeve zvezde (Moon Star Shoes). Cena? 19,9 milijona ameriških dolarjev. Kako upravičijo rekordno ceno? Z diamanti, peto iz 24-karatnega masivnega zlata v obliki najvišje zgradbe na svetu (dubajski Burdž Kalifa) in kosom pravega meteorita, ki je pristal v Argentini leta 1576. »Beseda 'nemogoče' ne obstaja v mojem besednjaku,« je dejal Vietri, ki je za relativno skromno ceno 30.000 ameriških zelencev že leta 2017 oblikoval par ženskih čevljev iz zlata.

Drugi najdražji čevlji na svetu so bili nekoč najdražji: gre za diamantne salonarje Passion Diamond Shoes oblikovalk­e Jade Dubai z dvema 15-karatnima diamantoma in 118 okroglimi diamanti s ceno 17 milijonov dolarjev.

Med najdražjim­i najdemo še 15 milijonov dolarjev vredne salonarje oblikovalk­e Debbie Wingham, ki so bili namenjeni za rojstnodne­vno darilo, dobre tri milijone dolarjev vredne diamantne škornje modne znamke luksuznih oblikovalc­ev A. F. Vandevorst in, kot zanimivost, tudi rubinaste čeveljčke, ki jih je ob 50-obletnici filma Čarovnik iz Oza oblikoval sin draguljarj­a Harryja Winstona Ron Winston. Njihova vrednost je ocenjena na tri milijone dolarjev.

 ?? Foto: facebook ??
Foto: facebook

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia