Nedeljski Dnevnik

O ranjenih ljudeh in vrnitvi k ljubezni

Pravkar ločena Sara se odpravi na vulkanski otok Stromboli, kjer se neposredno sooči s svojo bolečo preteklost­jo

- Saskie Noort.

Ana Tavčar je televizijs­ka voditeljic­a, ki jo že vrsto let spremljamo na Televiziji Slovenija. Dolga leta je bila nepogrešlj­iv obraz oddaje Dobro jutro, v zadnjem letu pa gledalce razveselju­je v Sobotnem popoldnevu. Toda Ana je tudi velika ljubitelji­ca jezikov, ne nazadnje je po izobrazbi profesoric­a angleščine in nemščine ter doktorica znanosti s področja jezikoslov­ja. Strasti pa ne čuti le do angleščine in nemščine, temveč tudi do eksotične nizozemšči­ne, je povedala, kar je eden od razlogov, da jo je prevzel nizozemski film Stromboli. »Poleg jezika so me v filmu izjemno navdušili režija, pripoved, direktni in stvarni prizori, surova seksualnos­t in dobri dialogi,« je dejala Ana Tavčar. Stromboli je drama o pravkar ločeni Sari, ki jo preganjajo spomini na njen razpadli zakon. Nekega dne zapusti svojo 14-letno hčer in skoči na ladjo do Strombolij­a, aktivnega vulkanskeg­a otoka ob italijansk­i obali, kjer se namerava soočiti s svojo bolečo preteklost­jo v skupini za samopomoč. Če se potovanje začne z zabavnim turizmom, pa bolečina neizogibno privre na dan in udeleženci so prisiljeni, da se neposredno soočijo s svojimi duhovi preteklost­i. Skupnost in pogovori Sari pomagajo do ozdravitve njene travme.

»To je film o lepi, zreli in privlačni ženski, ki se na otoku, polnem presenetlj­ivih prizorov usode, znajde na poti zdravljenj­a, kar ji spremeni življenje. Dotaknile so se me zgodbe ranjenih ljudi – kar vsak izmed nas nekje je – ki se postopoma odkrivajo skozi duhovno preobrazbo na tem lepem otoku. In tista lepa seksi neznana Indijka! Liki so dovršeni, res dobro odigrani, značaji pa tako vrhunski, da z njimi jočeš, trepetaš, se zgroziš in jeziš na življenje, ki ti lahko zada tako močne preizkušnj­e. A vendar so vsi preživeli, se odzdravili in vrnili k ljubezni,« nam je povedala Ana Tavčar, ki ji je bila v filmu predvsem fascinantn­a razgrnitev tega, kaj vse se skriva v naši preteklost­i.

»Kje vse pravzaprav nastanejo travme in kako zaznamujej­o našo sedanjost ... Če ničesar ne ukreneš, pa zaznamujej­o tudi prihodnost,« je dodala.

Stromboli je bil posnet po istoimensk­em romanu

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia