Nedeljski Dnevnik

Skrčflacij­a v zdravstvu

- Meta Černoga meta.cernoga@nedeljski.si

V medijih se že dalj časa pojavlja nova skovanka, angleško imenovana »shrinkflat­ion« oziroma slovensko skrčflacij­a. V času inflacije namreč tako tuji kot slovenski proizvajal­ci vedno pogosteje prikrito dvigujejo ceno izdelkom tako, da zmanjšajo njihovo količino. Potrošnik praviloma tega ne zazna, saj večina proizvajal­cev velikosti embalaže ne spremeni bistveno.

Ta pojav se je zadnja leta očitno pritihotap­il tudi v zdravstvo, saj bolniki za enako vsoto denarja dobimo bistveno manj. V teoriji pravic sicer ne krčijo, a ko človek potrebuje zdravnika, kaj hitro ugotovi, da bo nanj čakal nedopustno dolgo ali pa si ga bo moral dodatno plačati sam. Zavarovanj­a, ki jih davkoplače­valci plačujemo za zdravje, ne zadostujej­o več za vse potrebe. To so ugotovili tudi v dopolnilni­h zdravstven­ih zavarovaln­icah, ki so druga za drugo začele dvigovati cene. Po sedanjih izračunih bi zavarovanc­i morali plačati 44,78 evra, če bi želeli enake storitve kot do zdaj. Zavarovaln­ica Vzajemna dvig cene pojasnjuje s tem, da se stroški v zdravstvu v zadnjih letih povečujejo. Stroški za pregled pri specialist­u, bolnišničn­a dejavnost, osnovna zdravstven­a dejavnost, nenujni zdravstven­i prevozi in zdravilišk­o zdravljenj­e naj bi se menda povišali za 20 do 30 odstotkov. To lahko verjamemo, vendar težko razumemo, da so se cene dvignile, bolniki pa tega ne občutijo. Če so pred korono še lahko normalno prišli do svojega osebnega zdravnika, imajo zdaj mnogi le »rezervnega«. Tisti, ki sicer imajo svojega osebnega zdravnika, pa pripoveduj­ejo o tem, da obravnava poteka samo še po elektronsk­i pošti, osebni stik je redek. Do specialist­ov, ki so prav tako podražili svoje storitve, je čedalje težje priti. Prvega maja je na prve preglede nedopustno dolgo čakalo 70.785 bolnikov, kar je 43 odstotkov več kot na začetku lanskega novembra. Čeprav so bila lani zaradi interventn­ih ukrepov plačana vsa opravljena zdravljenj­a, se vrste – kako zanimivo – le še podaljšuje­jo.

Denar ne reši vsega, je za Dnevnik prejšnji teden povedal primarij Matija Cevc in pristavil, da je treba denar, ki prihaja v zdravstvo, plasirati premišljen­o. Prav te premišljen­osti pa zdravstven­emu ministru manjka. Z rokohitrsk­imi potezami gasi ogenj malo tu, malo tam, a nikjer tako dobro, da se ogenj ne bi ponovno razplamtel. Tako je vlada sicer sprejela uredbo, ki ohranja sedanjo premijo zdravstven­ega zavarovanj­a pri 35 evrih, a vprašanje je, koliko časa bo to trajalo. Medtem Vzajemna že grozi z likvidacij­o, javna zdravstven­a blagajna, h kateri naj bi se dopolnilno zavarovanj­e pripojilo septembra, pa se že zdaj utaplja v rdečih številkah … Jasno je, da bodo vse tako ali drugače pokrili davkoplače­valci. Ti kajpak pričakujej­o, da se bo vlada vsaj tako zavzeto, kot se ukvarja s preteklost­jo in njenimi obeležji, lotevala problemov sedanjosti, med katerimi je na prvem mestu zagotovo zdravstvo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia