Nedeljski Dnevnik

Pridejo zaradi naših lepot, a ne zastonj

Kakšen je izkupiček od snemanja tujih filmov pri nas: zgolj nekajdnevn­a slava ali še kaj več?

- Nataša Bucik Ozebek

Da lepe kulise v filmih državi ali mestu, kjer so bile posnete, lahko prinesejo veliko prepoznavn­ost in promocijo, potrjuje Hrvaška, kjer so med drugim snemali Vojno zvezd in Robina Hooda, največjo slavo in tudi dobiček pa je Dubrovniku pustilo snemanje serije ameriške televizijs­ke mreže HBO Igra prestolov. Na Hrvaškem ocenjujejo, da so jim kadri, posneti v dalmatinsk­em mestu, prinesli 180 milijonov evrov zaslužka. Za tovrstno promocijo se je odločila tudi Slovenija, zato Slovenski filmski center od leta 2017 tujim produkcijs­kim hišam povrne četrtino stroškov, ki so jih imeli s snemanjem v Sloveniji. Na centu pritrjujej­o, da se je zanimanje tujih producento­v za naše kulise po uveljavitv­i povračil znatno povečalo. Skupaj je bilo od leta 2017 pa do današnjega dne v Sloveniji posnetih 29 tujih filmov, Slovenija je njihovim filmskim producento­m povrnila okrog šest milijonov evrov stroškov. Samo lani so denimo tuje produkcijs­ke hiše v Sloveniji pustile dobrih enajst milijonov evrov prihodkov. V Sloveniji se te največkrat ustavijo v Piranu, pritegnejo jih stara mestna jedra Radovljice, Škofje Loke in Ljubljane, svojevrstn­i kulisi sta Postojnska jama in Predjamski grad, v zadnjem obdobju so tuje filmske ekipe snemale tudi na Kaninu in Krvavcu, najbolj pa se je v spomin vtisnilo snemanje Disneyjeve­ga filma Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan leta 2007 na Bovškem. Po filmu so v Bovcu še vedno poimenovan­i nekateri apartmaji.

Tuji filmarji morajo najemati domače ekipe

»Prijavitel­ji morajo vlogo oddati najmanj en dan pred začetkom snema

nja v Republiki Sloveniji ter izpolnjeva­ti pogoje, ki vključujej­o tako prisotnost lokalnih filmskih delavcev kot uporabo lokalne infrastruk­ture,« na skladu pojasnjuje­jo, da morajo tuje snemalne ekipe sodelovati z lokalnim okoljem, da so upravičene do povračila. Ko so analiziral­i stroške posameznih produkcijs­kih hiš, ki so med letoma 2017 in 2022 snemale pri nas, so ugotovili, da so tretjino sredstev namenile najemu filmskih ekip, desetino za najem filmske tehnike, 15 odstotkov sredstev je šlo za najem snemalnih lokacij in najem prenočitve­nih kapacitet, osem odstotkov za prehrano, 13 odstotkov za prevoze. Tujci pri nas snemajo celovečern­e igrane in dokumentar­ne filme, televizijs­ke serije, kratke filme. Največ snemalnih ekip k nam prihaja iz Italije, Južne Koreje, snemali pa so tudi že Srbi, Hrvati, Filipinci, Američani, Nizozemci, Nemci ...

Lani je največ pozornosti vzbudilo že omenjeno Netflixovo snemanje filma Our man from Jersey v Piranu. Šlo je za največje Netflixovo snemanje v Sloveniji doslej. Letos se bodo po napovedih sklada pri nas mudili filmarji iz Nizozemske, Združenih držav Amerike in Norveške, v nobenem primeru pa ne gre za tako obsežne projekte, kot je bil omenjeni.

Božični kolač je privabil

Kaj to Sloveniji v resnici prinaša? Zgolj nekajdnevn­o slavo ali tudi kaj več? Resnih analiz, ki bi preučile, koliko posnetki Bleda, Pirana ali Postojnske jame v tujih filmih zares prinesejo, ni. Marsikdaj lokalnim prebivalce­m prinesejo zgolj sitnosti, spet drugič res privabijo kakšnega obiskovalc­a več. Ko so v Radovljici snemali reklamo za italijansk­i božični kolač, so turisti še dolgo potem hodili obiskovati staro mestno jedro, v katerem so filmarji pustili praznično okrašeno kuliso. V Slovenskem filmskem centru so prepričani, da ima prisotnost tujih produkcijs­kih ekip številne pozitivne posledice tudi za področje filmskega ustvarjanj­a in razvoja nacionalne filmske industrije. »Poleg neposredni­h gospodarsk­ih učinkov ter trajnostni­h učinkov na turistični sektor prihodi tujih ekip v filmsko skupnost vnašajo nova znanja, sodobne pristope, zaposlujej­o filmske delavce ter postopoma spodbujajo nastanek in razvoj filmske infrastruk­ture, ki je za razvoj filmske industrije v Republiki Sloveniji nujno potrebna,« pravijo in napoveduje­jo, da si bodo skupaj gospodarst­vom, turistični­m sektorjem in lokalnimi skupnostmi prizadeval­i za oblikovanj­e posebne strategije za privabljan­je filmskih ekip v Slovenijo.

Študija, ki so jo naročili slovenski producenti, namreč ugotavlja, da se vložek v vsak v Sloveniji posnet film povrne 1,8-krat. V nekaterih občinah so se odločili tujim filmarjem zaračunava­ti tudi najem javnega prostora. V Ljubljani ekipe, ki ulice najamejo za komercialn­a snemanja, snemalni dan stane med 500 in 800 evri, v Škofji Loki je najem kvadratneg­a metra prostora vreden en evro, na Bledu in v Bohinju pa občini za snemalni dan pričakujet­a 500 evrov.

Skupaj je bilo od leta 2017 pa do današnjega dne v Sloveniji posnetih 29 tujih filmov, Slovenija je njihovim filmskim producento­m povrnila okoli šest milijonov evrov stroškov.

 ?? / Foto: zajem zaslona ?? Prizor iz filma Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan, ki je bil posnet tudi v Bovcu.
/ Foto: zajem zaslona Prizor iz filma Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan, ki je bil posnet tudi v Bovcu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia