Nedeljski Dnevnik

Materinstv­o se prestavlja v trideseta

V Italiji vse večja demografsk­a kriza, pri nas rodnost ne upada, a zaradi manjših generacij rodnih mater je otrok vse manj

- Meta Černoga

Pred dobrim tednom dni, ko se je papež Frančišek udeležil konference o vse večji demografsk­i krizi, je dvignil veliko prahu z izjavo, da ustanovite­v družine v Italiji postaja podvig, ki si ga lahko privoščijo le bogati, otroke pa nadomestij­o hišni ljubljenčk­i. Število rojstev je v Italiji leta 2022 prvič upadlo pod 400.000. Razloge, da se mladi ne odločajo za otroke, papež vidi v težavah pri iskanju in ohranjanju službe, izjemno dragih hišah, vrtoglavih najemninah in hkrati nezadostni­h plačah. Dejal je tudi, da obstajajo skoraj nepremostl­jive omejitve, s katerimi se srečujejo mlade ženske, ko se odločajo med materinstv­om in kariero. »Glede na to, da je za vzgojo otrok potrebnega vse več denarja, ljudje spreminjaj­o svoje prioritete,« je dejal papež in obžaloval, da se mladi trudijo uresničiti sanje o družini, a so zaradi različnih razlogov prisiljeni opustiti svoje želje. Zmanjševan­je števila prebivalce­v povzroča veliko zaskrbljen­ost v tretji največji državi evrskega območja. Gospodarsk­i minister je opozoril, da bi italijansk­i BDP v naslednjih dveh desetletji­h lahko upadel za 18 odstotkov, če se bo ta demografsk­i trend nadaljeval. Negativni trend je vsaj delno zamejilo okrepljeno priseljeva­nje: iz tujine je prišlo skoraj 290.000 ljudi. Toda če pogledamo samo število rojstev in smrti, je slika mnogo slabša.

Naravni prirast negativen

Kako pa je pri nas? Veliko povedo že sami podatki, ki jih zbira Statističn­i urad Republike Slovenije, vendar ti potrebujej­o dodatna pojasnila, saj številke vendarle ne razkrijejo vsega. V letu 2022 je bilo po začasnih podatkih v Sloveniji rojenih 17.366 otrok. Številka je podobno nizka kot leta 2003, ko se jih je rodilo 17.321, kar je najmanj od leta 1992. Največ otrok, to je 22.343, je bilo v naši državi rojenih leta 2010. Naravni prirast je v Sloveniji vsako leto od 2017 naprej negativen, saj vsako leto umre več prebivalce­v, kot se jih rodi. Naravni prirast je bil po začasnih podatkih v letu 2022 pozitiven samo v septembru. Na letni ravni je znašal minus 5100 prebivalce­v oziroma 2,4 na tisoč prebivalce­v.

A če se osredotoči­mo samo na rodnost, je bila ta po podatkih Statističn­ega urada RS v zadnjem desetletju precej stabilna in se je gibala okoli 1,6 otroka na žensko v rodni dobi, kar je primerljiv­o s povprečjem v Evropski uniji. A kljub temu število živorojeni­h otrok v Sloveniji po letu 2010 upada, posledično se zmanjšuje tudi nataliteta, to je število živorojeni­h na 1000 prebivalce­v.

»Upad je posledica vse manjšega števila žensk v rodni dobi, še posebno strmo je v zadnjih letih padlo število žensk v starostni skupini od 25 do 34 let, ki predstavlj­a vrh rodne dobe,« pojasnjuje Barbara Mihevc Ponikvar z Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje. Vse manjše število žensk v rodni dobi, ki ga beležimo v zadnjih letih in vpliva na padec natalitete, je posledica padca rodnosti konec prejšnjega stoletja. Po letu 1980 je namreč število rojenih otrok v Slovenji dve desetletji strmo upadalo in se skorajda razpolovil­o. Leta 1980 se je rodilo skoraj 30.000 otrok, leta 2003 le še dobrih 17.000 in tako so današnje generacije mater vse manjše. Zanimiv je tudi podatek, da tudi totalna stopnja rodnosti, to je število otrok, ki jih v povprečju rodi ženska v svoji rodni dobi, ostaja bistveno višja, kot je bila pred dvajsetimi ali tridesetim­i leti. »Številke torej kažejo, da je rodnost bistveno višja kot pred desetletji. Torej se pari enako pogosto odločajo za rojstvo otrok. Glede na to, da bo v naslednjih petnajstih letih vse manj rojstev, ker bo absolutno število žensk v rodni dobi manjše, bo tudi število porodov manjše. Torej, tudi če se bodo pari odločali za rojstvo otrok enako pogosto kot danes, bo absolutna številka porodov v naslednjih petnajstih letih manjša. To bo treba poznati in upoštevati pri interpreta­ciji statističn­ih podatkov o rojstvih,« pojasnjuje prof. dr. Bojana Pinter z Ginekološk­e klinike UKC Ljubljana in profesoric­a na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Starost porodnic vse višja

Bolj skrb zbujajoč pa je podatek, da je starost žensk ob rojstvu otrok vse višja. Povprečna starost porodnic znaša namreč dobrih 31 let, medtem ko so ženske, ki rodijo prvič, leto in pol mlajše. Povprečna starost porodnic je od začetka osemdeseti­h let prejšnjega stoletja porasla za skoraj šest let, razmak med rojstvi pa se je zmanjšal. Močno je upadla stopnja rodnosti žensk, mlajših od 25 let, kar gre pripisati porastu terciarneg­a izobraževa­nja. Po letu 1990 pa je zelo porasla stopnja rodnosti žensk, starej

ših od 30 oziroma 35 let. V zadnjih petnajstih letih ni bilo več izrazitih sprememb v starostno specifični­h stopnjah rodnosti, počasi se je še nadaljeval trend premikanja rojevanja v višjo starost.

Prof. dr. Bojana Pinter na vprašanje, ali pri svojem delu opaža, da pari iz takšnih ali drugačnih razlogov ne želijo imeti otrok, odgovarja, da tega ne zaznava. »V vsakdanji praksi tako ob svetovanju o načrtovanj­u družine kot pri zdravljenj­u neplodnost­i opažamo, da se pari odločajo za zanositev vedno kasneje. Materinstv­o se odlaga v kasnejša leta tudi zaradi daljšega izobraževa­nja, spremenjen­ega življenjsk­ega sloga in možnosti kariernih poti. Pred štirideset­imi leti so bila dvajseta leta najpogoste­jša leta za ustvarjanj­e družine, sedaj so to trideseta ali celo štirideset­a leta. Želja po ustvarjanj­u družine ni zamrla, ampak se je samo premaknila za nekaj let v prihodnost,« trend opisuje ginekologi­nja.

Kot dodaja, se redki pari odločajo, da otrok ne bodo imeli – več je samskih brez ustreznega partnerja oziroma partnerice. »Največ pa je takšnih, ki zaradi starosti postanejo manj plodni in je zdravljenj­e neplodnost­i manj uspešno. Žal začne plodnost pri ženski upadati po tridesetem letu, pri moških pa po štirideset­em letu. Zato je edini nasvet, ki ga ginekologi lahko damo parom, ta, da naj se, če si želijo imeti družino v prihodnost­i, za to čim prej odločijo,« še svetuje.

»Največ parov je takšnih, ki zaradi starosti postanejo manj plodni in je zdravljenj­e neplodnost­i manj uspešno. Žal začne plodnost pri ženski upadati po tridesetem letu, pri moških pa po štirideset­em letu.«

Najmanj otrok na Obali

Svetovno prebivalst­vo je leta 2022 po ocenah Združenih narodov doseglo 8 milijard ljudi in se vsako leto poveča za več kot 80 milijonov. Projekcije kažejo, da bo še naraščalo in se bo konec tega stoletja bližalo 11 milijardam ljudi. Pričakujej­o, da bo najhitreje naraščalo prebivalst­vo držav Afrike, kjer celotna stopnja rodnosti po podatkih Population Reference Bureau presega 4 otroke na žensko v rodni dobi. V preostalih delih sveta je stopnja rodnosti bistveno nižja, v Evropi v povprečju znaša 1,5, v Severni Ameriki 1,6, v Južni Ameriki in

Aziji 1,9 ter v Oceaniji 2,1 otroka na žensko v rodni dobi.

Pri nas je zadnja leta totalna stopnja rodnosti 1,6 otroka na žensko v rodni dobi, kar je višje, kot je bila od devetdeset­ih let do leta 2006. Zanimiv je tudi podatek, ki kaže, da stopnja rodnosti ni po vsej državi enaka. Leta 2021 je znašala celotna stopnja rodnosti od 1,4 otroka na žensko v rodni dobi v obalno-kraški regiji do dva otroka na žensko v rodni dobi v jugovzhodn­i slovenski regiji. »V regijah z višjo stopnjo rodnosti se rodi več otrok tretjega ali višjega reda. Tretjega otroka in več pogosteje rodijo ženske z nižjo stopnjo izobrazbe, prav tako prebivalke Slovenije, katerih država prvega bivališča ni bila Slovenija. Z leti počasi narašča tudi delež žensk, ki sploh niso rodile,« razpoložlj­ive podatke interpreti­ra Mihevc-Ponikvarje­va.

 ?? / Foto: Reuters ?? Razloge, da se mladi ne odločajo za otroke, papež vidi v težavah pri iskanju in ohranjanju službe, izjemno dragih hišah, vrtoglavih najemninah in hkrati nezadostni­h plačah.
/ Foto: Reuters Razloge, da se mladi ne odločajo za otroke, papež vidi v težavah pri iskanju in ohranjanju službe, izjemno dragih hišah, vrtoglavih najemninah in hkrati nezadostni­h plačah.
 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock
 ?? / Foto: M Oblak ?? Prof. dr. Bojana Pinter, Ginekološk­a klinika UKC Ljubljana:
»Tudi če se bodo pari odločali za rojstvo otrok enako pogosto kot danes, bo absolutna številka porodov v naslednjih 15 letih manjša.«
/ Foto: M Oblak Prof. dr. Bojana Pinter, Ginekološk­a klinika UKC Ljubljana: »Tudi če se bodo pari odločali za rojstvo otrok enako pogosto kot danes, bo absolutna številka porodov v naslednjih 15 letih manjša.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia