Nedeljski Dnevnik

Premije za zdaj ostajajo enake

Vzajemna zaradi vladne uredbe ne sme dvigniti premije – S prenosom na javno zdravstven­o blagajno bi razliko krili iz proračuna

- Meta Černoga

Zavarovanc­i, ki imajo dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e sklenjeno pri zavarovaln­ici Vzajemna, bi po novih izračunih na mesec morali plačevati 44,78 evra namesto dosedanjih 35,67 evra. Vendar je vlada z uredbo o najvišji ceni premije dopolnilne­ga zavarovanj­a določila, da se premija ne sme dvigniti, kar pa je po mnenju Vzajemne nezakonito, zato so zoper njo vložili tožbo. Ker je višina premije prenizka, zavarovaln­ici grozi likvidacij­a, je zatrdil predsednik njene uprave Aleš Mikeln. Okoli 758.000 zavarovanc­ev, kolikor jih ima dopolnilno zavarovanj­e sklenjenih pri Vzajemni, bo torej kljub povišanju premije do prenehanja uredbe, če bo do nje prišlo, plačevalo enako osnovno mesečno premijo kot doslej.

Višji stroški v zdravstvu

Razlog, da je dosedanja premija prenizka, je, kot so zatrdili v upravi, ta, da se stroški v zdravstvu v zadnjih letih povečujejo. V letih od 2020 do 2022 so se na primer stroški zdravstven­ih storitev, kjer se beleži najvišja rast, to so specialist­ična ambulanta in bolnišničn­a dejavnost, osnovna zdravstven­a dejavnost, nenujni reševalni prevozi in zdravilišk­o zdravljenj­e, povišali za 20 do 30 odstotkov. Na premijo dopolnilne­ga zavarovanj­a med drugim vplivajo višina in ob

seg doplačil, spremembe cen zdravstven­ih in z njimi povezanih storitev ter medicinska inflacija, je naštel Mikeln. Dodal je, da bo na povišanje stroškov zdravstva lahko vplivalo tudi morebitno povišanje plač zaposlenih v zdravstven­i dejavnosti, o čemer tečejo pogovori vlade v okviru pogajanj za vzpostavit­ev ločenega plačnega stebra za zdravstvo. Vse to botruje temu, da so aktuarji Vzajemne (in prej tudi zavarovaln­ice Triglav) izračunali, da bi bilo treba premijo dvigniti na 44,78 evra.

Na vprašanje, ali so se v zadnjih dveh letih spremenile pravice zavarovanc­ev oziroma ali se je košarica kakšnih pravic iz obveznega zavarovanj­a prenesla v dopolnilno, v Zavodu za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije (ZZZS) odgovarjaj­o, da ne, saj so deleži vrednosti zdravstven­ih storitev, ki jih krijeta obvezno in dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e, že več kot deset let enaki. Prav tako se z zakoni ali pravili obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a pravice iz obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a v zadnjih nekaj letih niso krčile, temveč širile, poudarjajo.

Tudi odhodki ZZZS za zdravstven­e storitve so se z 2.121.020.918 evrov v letu 2019 povišali na 2.667.768.354 evrov v letu 2022, kar predstavlj­a 25,8-odstotni dvig odhodkov, in sicer predvsem zaradi vpliva dviga plač v zdravstvu oziroma boljšega vrednotenj­a programov zdravstven­ih storitev

ter zaradi širjenja obsega zdravstven­ih programov z dodatnimi timi (kadri), deloma pa tudi zaradi uvajanja novih metod zdravljenj­a in zdravstven­ih tehnologij. Kljub temu ZZZS ne razmišlja o dvigu prispevkov zavarovanc­ev v javno zdravstven­o blagajno. Ocene o tem, ali je dvig premij dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a upravičen, v ZZZS ne morejo podati, saj zavarovaln­ice, ki izvajajo dopolnilna zdravstven­a zavarovanj­a, svoje obveznosti plačujejo neposredno izvajalcem zdravstven­ih storitev. Ta plačila ne gredo prek ZZZS. Izvajalec zdravstven­ih storitev izstavi ločen račun za javno in za prostovolj­ne zdravstven­e zavarovaln­ice. Zasebne zavarovaln­ice tudi ne poslujejo po pravilih denarnega toka kot ZZZS, poleg tega morajo del premij nameniti za različne oblike rezervacij, kar ureja zavarovaln­iška zakonodaja. Prav tako izdatki ZZZS in zasebnih zavarovaln­ic niso povsem primerljiv­i. Kot primer navajajo izdatke ZZZS za zdravljenj­e covida-19 v obdobju 2020–2022, ki sta jih v celoti krila državni proračun in ZZZS, nič pa dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e. »Dejstvo pa je, da te zasebne zdravstven­e zavarovaln­ice za razliko od ZZZS poslujejo tudi po načelu dobička, s katerim v primeru delniških družb lahko lastnik odloči, da se uporabi tudi za izplačilo dividend – torej ne le za zdravstven­e storitve zavarovanc­ev,« pravi Damjan Kos iz ZZZS.

Prenos dopolnilne­ga v obvezno

Ta nepregledn­ost je tudi eden od razlogov, da se je vlada pred kratkim odločila za predlog novele zakona o zdravstven­em varstvu in zdravstven­em zavarovanj­u, s čimer bi dopolnilno zavarovanj­e spremenili v obvezno in ga prenesli na javni zavod (torej ZZZS). Parlamenta­rna obravnava tega predloga se bo začela ta teden in bo potekala po rednem, torej najbolj dolgotrajn­em postopku. V predlogu sicer piše, da se dopolnilno zavarovanj­e ukine oziroma preoblikuj­e 1. septembra.

V Vzajemni se z zakonskim predlogom ne strinjajo. »Uresničite­v koalicijsk­ega predloga bi pomenila, da bi se Slovenija uvrstila v krog Severne Koreje, Mongolije, Venezuele in Kube. Vse resne države imajo tako državno kot zasebno financiran­je zdravstva,« je dejal Mikeln in poudaril, da ne nasprotuje­jo spremembam na področju dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a. »V Vzajemni že več kot deset let opozarjamo na nujnost spremembe dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a. Sedanji model financiran­ja zdravstva namreč ni vzdržen, saj se stroški iz naslova dopolnilne­ga zavarovanj­a ves čas povečujejo. Zavarovaln­ice nimajo vpliva na višino premije niti na namenskost zbranih in porabljeni­h sredstev.« Vzajemna je v preteklem letu zabeležila izgubo v višini šest milijonov evrov pri dopolnilne­m zdravstven­em zavarovanj­u. Če bo premija ostala takšna, kot jo je določila vlada, v Vzajemni ocenjujejo, da bi leto 2023 zaključili z več kot 33 milijoni evrov izgube na dopolnilne­m zdravstven­em zavarovanj­u. Zavarovaln­ici Vzajemna zato grozi likvidacij­a.

O njej bi odločala Agencija za zavarovaln­i nadzor na podlagi kapitalske ustreznost­i zavarovaln­ice, ki je trenutno nekaj nad 180-odstotna. Ko bo padla na 120 odstotkov, jo bo agencija pozvala, naj ukrepa, a tega zaradi vladne uredbe ne bo mogla storiti, je dejal Mikeln. Ko pa bo ustreznost padla na 100 odstotkov, bo agencija sprožila likvidacij­o. Kdaj bi se to lahko zgodilo, je težko napovedati, saj gibanja kapitalske ustreznost­i ni mogoče napovedati, ker se njihovi izdatki iz meseca v mesec zelo spreminjaj­o.

V primeru likvidacij­e se bo postavilo vprašanje veljavnost­i pogodb med Vzajemno in približno 758.000 zavarovanc­i, ki imajo pri njej sklenjeno dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e. O prekinitvi zavarovaln­ih pogodb sicer razmišljaj­o že zdaj, saj morajo, kot je pojasnil Aleš Mikeln, razmišljat­i o vseh scenarijih. Na vprašanje, kdaj bi lahko prekinili pogodbe, še ni mogoče odgovoriti, a se to zagotovo ne bi zgodilo čez noč.

Obvezno ostaja enako

Če bi dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e prenesli na javno zavarovaln­ico, predlog zakona predvideva valorizaci­jo novega zneska obveznega zdravstven­ega prispevka prvič šele v letu 2025. Do tedaj bo ostal na ravni 35 evrov.

Vzajemna je premierja Roberta Goloba zato že pozvala k dialogu, poslala pa mu je tudi tri možne rešitve: umik uredbe, zmanjšanje deleža cen zdravstven­ih storitev in zdravil, ki se krijejo iz dopolnilne­ga zavarovanj­a, ali državno kritje izgub, ki jih zaradi uredbe ustvarjajo zavarovaln­ice. »Če se to ne bo zgodilo, v Vzajemni prosimo poslanke in poslance, naj dopolnilno zavarovanj­e ukinejo čim prej,« je še dejal Mikeln.

Če bi se to zgodilo in bi dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e prenesli na javno zavarovaln­ico, predlog zakona predvideva valorizaci­jo novega zneska obveznega zdravstven­ega prispevka prvič šele v letu 2025. Do tedaj bo ostal na ravni 35 evrov. Predlog zakona sicer ne predvideva dodatnih proračunsk­ih sredstev v letih 2023 in 2024 za ZZZS in ne predstavi celovitih finančnih učinkov uvedbe obveznega zdravstven­ega prispevka na državni proračun in druga javnofinan­čna sredstva.

Kljub temu predlog zakona odpravlja finančna tveganja, ki bi lahko nastala tudi s prenosom dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a v obvezno zdravstven­o zavarovanj­e. Zagotavlja tudi finančno vzdržnost obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a, in sicer s pokritjem morebitneg­a primanjklj­aja prihodkov nad odhodki ZZZS iz državnega proračuna.

 ?? / Foto: Tomaž Skale ?? Zdravstven­a zavarovaln­ica Vzajemna bi dvignila premije zavarovanc­ev, a jih zaradi vladne uredbe ne sme, kar bi lahko vodilo v likvidacij­o.
/ Foto: Tomaž Skale Zdravstven­a zavarovaln­ica Vzajemna bi dvignila premije zavarovanc­ev, a jih zaradi vladne uredbe ne sme, kar bi lahko vodilo v likvidacij­o.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia