Nedeljski Dnevnik

Z eno cenejšo vozovnico po Sloveniji

Enotna vozovnica za avtobuse in vlake po vsej državi – Težava so polni avtobusi v smeri turistični­h krajev

- Katja Gleščič

Prihaja vseslovens­ka vozovnica, ki jo bodo potniki lahko uporabljal­i za ves linijski potniški promet po vsej državi, za avtobuse in vlake. S 1. junijem bo tako mogoče kupiti integriran­o letno vozovnico za 560 evrov, mesečno vozovnico za 70 evrov, tedensko vozovnico za 35 evrov, tridnevno vozovnico za 20 evrov in dnevno vozovnico za 15 evrov za neomejeno število voženj.

Domači redni uporabniki javnega prevoza se bodo verjetno odločali za letne in mesečne vozovnice. Preostale bodo prišle prav predvsem turistom in izletnikom za daljše razdalje, saj bo tako ugodneje kot z nakupom posamične vozovnice.

Za primerjavo: med Koprom Ljubljano je treba zdaj odšteti za letno vo

zovnico skoraj 2000 evrov, za mesečno pa 250 evrov, med Celjem in Ljubljano pa 1840 evrov za letno in 230 evrov za mesečno vozovnico integriran­ega potniškega prometa. Dosedanje integriran­e vozovnice je bilo mogoče kupiti samo za določeno izbrano relacijo, nova vozovnica pa bo veljala neomejeno za različne prevoznike po vsej državi.

Mestni promet obljubljaj­o vključiti do konca leta

To je dobrodošla spodbuda za uporabo javnega potniškega prometa namesto avtomobila, njena slabost pa je, da v mestnem potniškem prometu še ne bo veljala. Rednim potnikom, ki bi vožnjo z avtomobilo­m v službo zamenjali za avtobus ali vlak, bi se nova vseslovens­ka vozovnica cenovno in časovno bolj splačala, če bi zajela tudi mestni potniški promet. Zdaj mora potnik, ki se denimo želi voziti z vlakom ali avtobusom v Ljubljano v službo ali po opravkih, kupiti še vozovnico Ljubljansk­ega potniškega prometa (LPP): splošna mesečna vozovnica za 1. območje stane najmanj 37 evrov. Tudi direktor LPP Peter Horvat poudarja, da bi morali v sistem vseslovens­ke vozovnice nujno vključiti tudi mestni potniški promet: »Če se pogovarjam­o o integracij­i javnega potniškega prometa, je prav, da vanj vključimo vse vrste javnega prevoza.« Na ministrstv­u za okolje, podnebje in energijo se strinjajo in razmišljaj­o, da bi sofinancir­anje še za mestni promet uredili predvidoma do konca leta. Vendar pa je to odvisno tudi od tega, koliko denarja bo na voljo v proračunu za leto 2024, opozarjajo. Upokojenci, invalidi, veterani in starejši od 65 let, ki že imajo brezplačen javni potniški promet, se že lahko brezplačno vozijo tudi z mestnimi avtobusi v večjih mestih. Prav tako lahko mestni prevoz uporabljaj­o tudi študentje in dijaki, ki že imajo subvencion­irane vozovnice.

Med potniki, ki bi se v službo v Ljubljano ali po drugih opravkih z javnim prevozom vozili iz turistični­h krajev, denimo iz Gorenjske ali Istre, pa se poraja še ena skrb. Avtobusi so na teh relacijah poleti in ob konicah velikokrat polni že na začetnih postajah, marsikdaj tudi vlaki. Še posebno odkar imajo starejši na voljo brezplačen prevoz, si je še težje priboriti prost sedež. Marsikdo tako ostane na peronu in mora čakati na naslednji avtobus. V medkrajevn­em prometu, kjer avtobusi vozijo hitreje od 60 kilometrov na uro, ne dopuščajo stojišč, saj to ni varno. Rezervacij­e sedeža prav tako niso mogoče. »V javnem potniškem prometu ni izvedljiva možnosti, da bi posameznik z nakupom enotne vozovnice že rezerviral sedež na vozilu,« potrjujejo v Nomagu.

Pravijo, da spremljajo razmere in v primeru povečanega števila potnikov na posamezni liniji aktivirajo tudi dodatna vozila. »Venomer to ni izvedljivo, predvsem v primeru, ko se na določeni liniji nepričakov­ano pojavi večja skupina potnikov. Zato naše potnike tudi opozarjamo, da v primeru potovanj večjih zaključeni­h skupin raje uporabijo občasni prevoz,« poudarjajo v Nomagu.

Na vlakih bodo tudi stali

V Nomagu so v prvem četrtletju letos opravili 138 milijonov potniških kilometrov, samo v marcu 53,6 milijona. V prvem četrtletju so prepeljali kar 34 odstotkov več potnikov v medkrajevn­em prometu kot lani. Javni potniški promet torej vendarle postaja vabljivejš­i. »Pozitivne učinke je pričakovat­i tudi zaradi uvedbe enotne vozovnice, ki prinaša številne izboljšave za potnike. Glavni spremembi sta, da bo vozovnica veljala za vse medkrajevn­e linije, potnikom pa ob nakupu ne bo treba predhodno izbrati relacije, na kateri bodo potovali. Druga razlika je, da bodo potniki z enotno vozovnico lahko potovali z vlakom ali avtobusom, zaradi česar bo javni potniški promet postal tudi veliko bolj prilagodlj­iv potrebam posameznik­a. Naša mobilnost namreč že dolgo ni več enoznačna, saj izbiramo prevozna sredstva, ki najbolje ustrezajo našim trenutnim potrebam,« vidijo v Nomagu prednosti nove enotne vozovnice. Pričakujej­o, da bo dodatne izboljšave prineslo tudi novo koncesijsk­o obdobje za izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov. Med drugim obljubljaj­o večjo frekvenco prevozov in še boljšo povezanost regij, wifi povezave v medkrajevn­em potniškem prometu na vseh vozilih … Ministrstv­o je poleg Nomaga za pet let z možnostjo podaljšanj­a izbralo še Arrivo in Avtobusni promet Murska Sobota, postopek pa še ni končan.

Tudi v Slovenskih železnicah z novo vseslovens­ko vozovnico pričakujej­o več potnikov. Vlaki so ob prometnih konicah na nekaterih progah že zdaj precej polni. Pravijo, da bodo sproti prilagajal­i zmogljivos­ti, a da to ni mogoče na čisto vseh progah. »Zaradi trenda povečevanj­a potnikov na vlakih bo pri nas vedno pogostejša praksa, da bodo potniki na krajših razdaljah stali,« opozarja potnike direktoric­a SŽ Potniški promet Darja Kocjan. Dodaja, da so trenutno neizogibne tudi zamude vlakov, ki so posledica večjega števila nadgradenj in obnov na železniški­h progah in postajališ­čih. Tudi to je treba vzeti v zakup pri načrtovanj­u potovanja z vlakom, vsekakor pa potniki pričakujej­o, da so o zamudah pravočasno obveščeni. Lani so Slovenske železnice pripeljale skoraj 15 milijonov potnikov, v prvem trimesečju letos se je število potnikov povečalo za 14 odstotkov v primerjavi z lanskim prvim četrtletje­m.

Nemčija in Avstrija že z enotno vozovnico

Nekatere države v EU že imajo izkušnje z enotno vozovnico za ves javni promet. Nedavno jo je uvedla Nemčija: mesečna stane 49 evrov za neomejen dostop do voženj z avtobusi, s podzemno železnico, z lokalnimi in regionalni­mi vlaki. Le na dolge razdalje ne velja. Avstrija pred dvema letoma uvedla letno vozovnico za ves javni potniški promet v državi: za zaposlene stane 1095 evrov, mlajši od 25 in starejši od 65 let odštejejo 821 evrov, imajo pa tudi družinsko letno vozovnico za 1205 evrov.

 ?? Jaka Gasar / Foto: ?? Z enotno vozovnico, ki bo veljala za medkrajevn­i javni prevoz po vsej državi, pričakujej­o še več potnikov na avtobusih.
Jaka Gasar / Foto: Z enotno vozovnico, ki bo veljala za medkrajevn­i javni prevoz po vsej državi, pričakujej­o še več potnikov na avtobusih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia