Nedeljski Dnevnik

Namočenost tal je bila res ogromna

Kako na plazenje tal, posledice obilnih padavin in dogodke, ki smo jih doživeli te dni, gledajo strokovnja­ki – Pogovor z dr. Tino Peternel z Geološkega zavoda Slovenije

- Damjan Franz Lu

Iz različnih koncev Slovenije so te dni poročali o neverjetne­m številu zemeljskih plazov. Več kot 1100 so jih našteli in v času pisanja tega novinarske­ga prispevka so poročali še o novih. Katastrofa, kakršni smo bili priča, je res nekaj izjemnega. Tako visoka številka je presenetil­a tudi mnoge strokovnja­ke, med njimi geologe. Tina Peternel z Geološkega zavoda Slovenije je bila te dni precej izpostavlj­ena, novinarji so želeli to ali ono pojasnilo. Z njo smo malce bolj poglobljen­o spregovori­li o tem, kaj se je pravzaprav zgodilo, in poiskali interpreta­cijo skozi njene izvedenske oči.

Med drugim smo jo vprašali, kako gleda na tako visoko število primerov.

»To je res ogromna številka,« je odgovorila, »in čeprav je območje Slovenije tudi sicer izpostavlj­eno, kar zadeva plazove – ker so take značilnost­i prsti in tal –, toliko plazov vendarle ni nekaj običajnega.« Od tu naprej je tekel zelo zanimiv pogovor.

Čemu bi torej lahko pripisali tolikšno katastrofo?

»Že res dolgo nismo bili priča takemu močnemu padavinske­mu dogodku, torej dolgotrajn­emu deževju, ki se je vleklo vse od 5. maja naprej. Posledično je bila namočenost tal velika. Glavni razlog, da je Slovenija zelo izpostavlj­ena zemeljskim plazovom, je njena reliefna razgibanos­t in geološka ter tektonska pestrost. V tem primeru je bil glavni povod za pojav tako številnih zemeljskih plazov dolgotrajn­o in močno deževje ter namočenost tal. Tako bi rekla, da so bili zaradi dolgotrajn­ega deževja pojavi sicer pričakovan­i in smo nanje opozorili.«

Ko rečete, da je velik del slovenskeg­a ozemlja izpostavlj­en takšnim pojavom, kaj imate v mislih?

»Slovenija je tudi sicer podvržena plazenju tal, če gledamo na splošno in četudi ne bi bilo padavinski­h dogodkov. Tako je predvsem zaradi gričevnate­ga, hriboviteg­a reliefa. Pri nas je tudi zelo pestra geološka sestava tal, kot rečeno, se pravi, da se na majhnem ozemlju spreminja geologija, imamo prelome, kamnina je drobljena ... Vse to so pogoji za sprožanje zemeljskih plazov.

Res pa je, da so zadnja leta bolj pogosti ekstremni vremenski dogodki in obilne padavine, ki običajno sprožijo zemeljske plazove. Je pa tudi dejstvo, da se je v zadnjih 20 letih povečalo poseljevan­je ljudi in gradnja infrastruk­ture, zato smo bolj izpostavlj­eni tem pojavom, kot smo jim bili v preteklost­i.«

Geologi govorite tudi o sprožitelj­ih teh pojavov. Kateri sodijo mednje?

»Res je. Ti so sicer lahko različni. V Sloveniji so to večinoma padavine, za katere bi rekli, da so glavni sprožitelj­i. Potem so lahko dejavnik tudi ljudje, ki z nepravilni­mi posegi vplivajo na stabilnost pobočja. Morda v nekem trenutku, ko kaj naredijo, ne sprožijo plazu, ampak v kombinacij­i s takimi padavinski­mi dogodki, kot smo jim bili priča zdaj, lahko tudi vplivajo na stabilnost pobočja.«

Na kaj morajo biti ljudje pozorni, da morda sami pravočasno opazijo nevarnost?

»Prebivalci morajo biti posebej pozorni na območja, kjer so se v preteklost­i že pojavljali zemeljski plazovi. Pozorni naj bodo tudi na dogajanja na stanovanjs­kih objektih in infrastruk­turi ter v njihovi okolici. Opozorilni znaki, kot so razpoke (na in v objektu ter na tleh), posedanje tal, zatikanje vrat in oken, kalna voda, se pojavijo pred sprožitvij­o plazu. Ljudje naj bodo pozorni tudi na zastajanje vode, ki kaže na to, da se je zemljina že popolnoma zasičila z vodo in da pod določenim naklonom obstaja večja verjetnost, da lahko splazi.

V primerih, ko se pojavijo našteti znaki, na Geološkem zavodu Slovenije svetujemo, da prebivalci o tem obvestijo regijski center za obveščanje na številko 112, da bodo po potrebi izvedli nujne začasne ukrepe, kot so prekrivanj­e s PVC, preusmerja­nje plazine in odvodnjava­nje.

Prebivalci naj v tem času ne izvajajo posegov v okolje oziroma morajo biti ti izvedeni pod strokovnim vodstvom.«

Ali se lahko na istem območju, na kraju, kjer se je plaz sprožil, ob kasnejših padavinah sproži še enkrat?

»Ko se plaz enkrat sproži, se na tistem delu sicer vzpostavi ravnovesje sil, ampak to še ne pomeni, da se plaz ne bo sprožil globlje ali pa v neposredni bližini. Pri plazenju se na površini pojavijo odprte razpoke, skozi katere lahko dodatno doteka meteorna voda v samo plazino in tako je nevarnost za nastanek novega plazu večja. Zato svetujemo, da se kot interventn­i ukrep območje plazu, kjer so odprte razpoke, če je le možno, pokrije s PVC-folijo in se tako prepreči dotok vode v plazino.

Kot dolgoročno rešitev je treba izvesti sanacijske ukrepe. Kakšen bo

sanacijski ukrep, je odvisno od tega, kako obsežen in globok je pojav, od lokacije pojava, ceste, pobočja in tako naprej ter od tega, kaj ta pojav ogroža, torej ali gre za cesto, objekt ali gozd.

Največkrat se lokalni pojavi plazov sanirajo s podpornimi in drenažnimi ukrepi, ki preprečuje­jo nadaljnje plazenje. Poudariti pa je treba, da morajo biti sanacije izvedene strokovno z upoštevanj­em predhodnih geoloških raziskav na terenu.«

Omenili ste, da smo lahko dejavnik tudi ljudje sami. Kaj ste imeli v mislih?

»V Sloveniji govorimo o vse bolj gosti naseljenos­ti, kar pomeni, da je po eni strani izpostavlj­enost toliko večja. Ljudje so sicer pomemben dejavnik posebej v primerih nepravilni­h posegov v okolje ali ko preprosto ne upoštevajo, da je teren podvržen plazovom. Vsi posegi v okolje, kot so izpodkopav­anja in useki v pobočja, povečanje nagib pobočja, sprememba rabe tal, goloseki, obremenite­v pobočja z gradbenimi objekti, se morajo izvesti sistematič­no in pod strokovnim vodstvom geologov, gradbeniko­v, geotehniko­v. V nasprotnem primeru prej pride do pojavov zemeljskih plazov. Preventiva je pravzaprav najcenejša in boljša kot kurativa.

Poleg tega moramo pri načrtovanj­u in gradnji upoštevati vpliv na druga bližnja oziroma sosednja zemljišča. Z določenim posegom, kot je golosek, gradnja ceste ali objekta, ali pa

tudi sanacijski­m ukrepom lahko zagotovimo stabilnost svojega objekta, hkrati pa poslabšamo razmere na sosednjih zemljiščih.

Mar ni nobenih zakonskih določil?

»Morda je del težave v tem, da v resnici ni zakona, ki bi določal, da moramo vedno imeti in upoštevati mnenje geološke stroke pri recimo izdaji gradbenih dovoljenj. Kot Geološki zavod Slovenije, če navedem ta primer, sicer lahko izdamo priporočil­a, ki pa jih ni nujno upoštevati. Moram pa tudi povedati, da občine, ki se sicer glede izdaje gradbenih dovoljenj odločajo samostojno, zadnje čase praviloma prisluhnej­o našim zaključkom.

Med tem pogovorom ste večkrat pokazali na zemljevid na računalni

škem zaslonu pred vami. Lahko poveste kaj več o njem?

»Geološki zavod Slovenije po naročilu direkcije za vode izdeluje opozorilne karte nevarnosti zaradi procesov pobočnega premikanja, ki označujejo izvorna območja pojavljanj­a različnih pobočnih masnih premikov (zemeljski plazovi, podori, drobirski tokovi). Karte v merilu 1:25.0000 se lahko upoštevajo pri prostorske­m načrtovanj­u in pri presoji vplivov načrtovani­h posegov na okolje na ravni občine. Za zdaj so te karte narejene za 68 občin in upamo, da se bo izdelava teh kart nadaljeval­a. Naša želja je, da pokrijemo čim več občin v Sloveniji. Med drugim smo v občinah, kjer smo to že naredili, terensko preverili plazove in podobno, tako da je slika glede tega vedno boljša. Mimogrede, ti zemljevidi so javno dostopni.«

 ?? / Foto: Reuters ?? Nikjer ni miru pred naravnimi pojavi, ki so posledica sprememb. Fotografij­a kaže švicarsko mestece Brienz, od koder so zaradi nevarnosti izselili vse prebivalce.
/ Foto: Reuters Nikjer ni miru pred naravnimi pojavi, ki so posledica sprememb. Fotografij­a kaže švicarsko mestece Brienz, od koder so zaradi nevarnosti izselili vse prebivalce.
 ?? / Foto: arhiv PGD Šentilj ?? Posledice plazu, ki ga je v občini Šentilj sprožilo deževje.
/ Foto: arhiv PGD Šentilj Posledice plazu, ki ga je v občini Šentilj sprožilo deževje.
 ?? / Foto: Damjan Franz Lu ?? Dr. Tina Peternel
/ Foto: Damjan Franz Lu Dr. Tina Peternel
 ?? / Foto: občina Cirkulane ?? Na območju Haloz se je zaradi obilnega deževja sprožilo več zemeljskih plazov.
/ Foto: občina Cirkulane Na območju Haloz se je zaradi obilnega deževja sprožilo več zemeljskih plazov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia