Nedeljski Dnevnik

Tablica za 15 milijonov

Nekatere registrske oznake so vredne pravega bogastva

- Matjaž Terzič

Kaj se zgodi, ko ultrabogat­im ni več dovolj, da se vozijo in kažejo v najbolj ekskluzivn­ih in luksuznih avtomobili­h? Kako še s svojimi jeklenimi konjički izstopati, da bodo vsi vedeli, da so nekaj posebnega oziroma da je takšen njihov lastnik? To so vprašanja, ki z zdravo pametjo nimajo pretirano trdne povezave, a prav takšna so si zastavljal­i milijarder­ji v Združenih arabskih emiratih. In očitno prišli na idejo, da je to možno tako, da na svoj avto »nataknejo« registrske tablice, ki so zaradi oznake nekaj posebnega. A to ne pomeni, da so izdelane iz zlata ali okrašene s kakšnimi dragimi kamni. Ne, pomembno je, kaj je na njih zapisano. Ko ima namreč nekdo v posamezni državi določeno oznako, je ta pač njegova, in če hoče imeti prav tako kdo drug, jo mora odkupiti. Leta 2008 je tako arabski poslovnež Said Abdul Gafur Kuri na dražbi v Abu Dabiju za registrsko tablico s številko 1 odštel neverjetni­h 14 milijonov dolarjev, prav prejšnji mesec pa je padel nov rekord – v Dubaju je (za zdaj) neznani kupec za tablico z oznako Dubai, malo črko P in veliko številko 7 odštel kar 15 milijonov dolarjev.

To je hkrati gotovo več, kot je vreden avtomobil, na katerem bo tablica, kar pa niti ni tako redko, glede na to, da se številne prodajo za več milijonov dolarjev. »To ni nič čudnega. Lastniki bodo te avtomobile zamenjali z novimi, registrske oznake pa bodo obdržali do konca življenja,« so ob tem zanimivo razlago podali organizato­rji dražbe Emirates Auctions. Jasno, lastniki bržčas ne bodo obdržali dobesedno iste tablice, imajo pa pravico do oznake in jim bodo pač po potrebi izdelali nove.

Dandanes so registrske tablice po vsem svetu bolj ali manj pločevinas­te ali iz umetnih plastičnih materialov, na začetku pa so jih večinoma izdelovali iz porcelana, kar pa je bilo nepraktičn­o, saj so bile izjemno krhke. Kasneje so pri izdelavi uporabljal­i karton, usnje, plastiko, baker in celo stisnjena zrna soje. In ker smo že omenili začetek – ta sega precej daleč v zgodovino. Najprej so se registrske tablice pojavile v Franciji, kjer jih je leta 1893 začela uporabljat­i pariška policija, kasneje pa so jo morala imeti tudi vsa civilna vozila.

Pa pri nas? Prvi avto, ki ga je na Slovensko leta 1898 pripeljal baron Anton Codelli, tablice še ni imel, zato kot leto prve registraci­je avtomobila v Ljubljani in Sloveniji velja leto 1906, ko je registrsko označbo J-1 za svoj avto prejel baron Leopold Lihtenberg­er. Istega leta je bilo registrira­no tudi prvo motorno kolo, leto kasneje pa je bilo v Ljubljani že registrira­nih osem avtomobilo­v. Danes imamo v Sloveniji predpisane avtomobils­ke tablice, ki imajo tako kot vse tablice držav Evropske unije v modrem polju na levi strani znaka EU (12 zvezdic) in države, medtem ko se druge oznake, črke in številke razlikujej­o od države do države. Pri nas je, kot še marsikje, tablice možno tudi personaliz­irati, torej izbrati svoj napis, jasno, z določenimi omejitvami. Kombinacij­a znakov mora tako denimo vsebovati najmanj eno črko, izbrati je mogoče le tako kombinacij­o znakov, ki jo omogoča prostor na tablici, žaljivi, vulgarni ali drugi neprimerni izrazi niso dovoljeni … A brez skrbi, cena je vseeno vsaj približno sprejemlji­va – par takšnih tablic namreč stane slabih 130 evrov.

 ?? / Foto: iStock ?? Registrske tablice so bile na začetku iz porcelana, danes so pločevinas­te ali plastične.
/ Foto: iStock Registrske tablice so bile na začetku iz porcelana, danes so pločevinas­te ali plastične.
 ?? / Foto: instagram ?? Najdražjo tablico doslej so prejšnji mesec v Dubaju prodali za 55 milijonov dirhamov (15 milijonov dolarjev).
/ Foto: instagram Najdražjo tablico doslej so prejšnji mesec v Dubaju prodali za 55 milijonov dirhamov (15 milijonov dolarjev).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia