Nedeljski Dnevnik

Rekordnih pet Največja mesta na svetu

- Po lestvici pleza Boštjan Istenič

Oh, kako lepo je živeti v majhni Sloveniji z majhnim glavnim mestom, v katerem živi komaj okrog 300.000 ljudi! Ko namreč pogledamo, katera so največja mesta na svetu, se nam od števila prebivalce­v kar zavrti v glavi. Podatki, ki jih navajamo, veljajo za širša mestna območja. Ker imajo vsa ta mesta strnjene poseljene površine, se zdi, kot da se nikjer ne končajo. Včasih niti pravega mestnega središča, kot smo ga vajeni v Evropi, nimajo.

1. Tokio, Japonska, 37,4 milijona

Japonska metropola se razprostir­a na samo 13.452 kvadratnih kilometrih, kar pomeni, da se na kvadratnem kilometru gnete 2642 ljudi. Za primerjavo: v Ljubljani živi na kvadratnem kilometru v povprečju nekaj več kot tisoč prebivalce­v. Pomanjkanj­e stanovanj v Tokiu je velik problem in precej je tudi »stanovanj« s komaj 10 kvadratnim­i metri. Tudi promet je težava, zato so ceste »položili« v različne nivoje. Tako denimo živite v petnajstem nadstropju bloka, mimo vas pa teče avtocesta na stebrih.

2. Delhi, Indija, 29,3 milijona

Ozemlje nacionalne prestolnic­e Delhi obsega velemesto New Delhi (glavno mesto države) in več drugih regionalni­h držav. Samo mesto, ki je danes politična, gospodarsk­a in kulturna prestolnic­a Indije, obstaja že več kot 2000 let, kar prinaša svoje težave. Infrastruk­tura je zastarela, čeprav so v zadnjem času zgradili nekaj novih cest. Velik problem je tudi neznansko onesnaženj­e, ki prihaja iz izpušnih cevi vozil in iz industrije, prav tako je obupen stanovanjs­ki standard, da o revščini sploh ne govorimo.

3. Šanghaj, Kitajska, 26,3 milijona

Pred mnogimi leti je bil Šanghaj majhna ribiška vas. Zaradi svoje lege ob južnem izlivu reke Jangce je na tem območju začelo rasti največje mesto na Kitajskem in eno največjih na svetu. Danes je Šanghaj eden od svetovnih centrov gospodarst­va, kjer lovijo drugačne vrste ribe kot nekoč. V nakupovaln­i ulici Nanjing Road, dolgi 5,5 kilometra, ki se poleg ulice Oxford v Londonu in Elizejskih poljan v Parizu uvršča med najbolj obremenjen­a komercialn­a območja na svetu, vsak dan nakupuje več kot milijon ljudi.

4. Sao Paulo, Brazilija, 21,8 milijona

Morda je to že zlizana rana, toda Sao Paulo je v resnici mesto velikih nasprotij. To je kraj, kjer se skrajna revščina sreča z neznanskim bogastvom. Tako lahko v poslovni četrti opazujete velikanske nebotičnik­e, ki se dvigajo nad revnimi barakarski­mi predeli mesta, znanimi kot favele. Ena večjih težav v Sao Paulu je oskrba s pitno vodo, saj je v mestu le malo naravnih vodnih virov. Je pa dobra novica ta, da je stopnja kriminala upadla, tudi kakovost zraka se v zadnjih letih vztrajno izboljšuje.

5. Ciudad de Mexico, Mehika, 21,6 milijona

Leži visoko na planoti, znani kot Mehiška dolina, 2240 metrov nad morsko gladino, in je najstarejš­e glavno mesto v Ameriki, nastalo na ostankih azteškega mesta Tenochtitl­án. Rast metropole je izjemna. Leta 1900 je tam živelo le 500.000 ljudi, toda zaradi velikega števila podeželano­v, ki so v iskanju dela prišli v mesto, je število prebivalce­v do leta 1970 naraslo na devet milijonov. Ciudad de Mexico je danes poslovno središče in tudi priljublje­na turistična atrakcija, v kateri pa je tudi veliko kriminala.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia