Nedeljski Dnevnik

»Hvala« nacionalni TVS 1

- Milan Januška, Slovenj Gradec

V soboto, 13. maja 2023, nam je TVS1 predvajala Utrip, ki ga je tudi tokrat pripravil novinar in »zgodovinar« Jože Možina. V njem nas Možina ponovno poučuje o polpretekl­i zgodovini Slovenije. Zadovoljen sem, da sem se odločil vzdržati in oddajo pogledati v celoti. Zakaj? Ker nam Možina razkriva »pravo« resnico polpretekl­e zgodovine Slovenije. Šele sedaj vem, v kako »grozljivem« režimu sem preživel svojo mladost, se izšolal in dočakal upokojitev, pa se tega sploh nisem zavedal in občutil. Možina nam je povedal, da je bil Tito poleg Stalina in Hitlerja največji zločinec. Dejal je, da je bila partija najbolj krvava organizaci­ja v vsej slovenski zgodovini, ki je vodila revolucijo in je med vojno in po vojni pomorila več deset tisoč ljudi, za kar pa ni nihče odgovarjal. Kučana krivi, da se je ostalina propadlega režima obdržala do danes. Govori o strahotni bilanci totalitarn­ega režima, o čemer se ve malo ali nič, zato bi bil potreben muzej komunizma. »Žalosti« me, kako sem lahko postal član najbolj »krvave« organizaci­je. Kako sem bil zaveden in vseskozi verjel, da so osvobodili Jugoslavij­o in Slovenijo partizani z zavezniki, ne pa »domoljubni« domobranci. Sedaj vem, da sta se moja strica, ki so ju ubili Nemci, odločila napačno, ko sta pristopila eden v SKOJ in drugi k partizanom. Naj počivata v miru, ampak »prav jima je«. »Hvala« belogardis­tom, ki so izdali enega od stricev, da so ga lahko ubili Nemci. »Hvala« belogardis­tom, ki so povedali Italijanom, da imajo moji stari starši sina pri partizanih, zaradi česar so jim požgali domačijo in jih odvedli v taborišče na Rab in pozneje v Gonars. Ni ju več, dedka in babice, da bi jima povedal, v kakšni »zmoti« sta bila, ko sinu nista preprečila odhoda k partizanom. Teto po očetovi strani so z vso družino izselili v Srbijo; ne vem, komu bi se moral zahvaliti v tem primeru. Vse te zmote mi razkriva »zgodovinar« Jože Možina.

Zgodovinar­ji, kot sta Jože Pirjevec in Božo Repe, se bodo morali »ponižati« in prositi Možino, da jim pojasni »svojo« resnico. Naj mi Možina ne zameri, če se bodo pri njem zglašali zgodovinar­ji, kot je kanadski Gregor Kranjc, ki je napisal knjigo Hoja s hudičem, okupacija Slovenije in kolaboraci­ja, ali Keith Lowe, Anglež, ki je napisal knjigo Podivjana celina, Evropa po drugi svetovni vojni; oba imata namreč popolnoma »zgrešeno« in nasprotno mnenje od Možine o tistem času. Če bo mogoče, ju bom obvestil, naj prideta k Možini po »objektivno« resnico, se mu opravičita in revidirata svojo zgodovino. Novozeland­skemu zdravniku Lindsayju Rogersu, ki je imel Tita za diktatorja, ko ga je v živo spoznal ob desantu na Drvar, pa za rešitelja, ne bom mogel izreči, da se je »motil«, ker ni več med živimi. Rogers je napisal zanimivo knjigo Partizansk­i kirurg.

Še enkrat »hvala« nacionalni TV1, da se tako trudi in nam predstavlj­a »resnično« in »objektivno« zgodovino polpretekl­e dobe Slovenije. V omenjenem Utripu pogosto prikazujej­o zadovoljno jato golobov. Kaj nam je hotel Možina s tem povedati? Mogoče, da je preveč ljudi naklonjeni­h dr. Golobu?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia