Nedeljski Dnevnik

Pogodba o zaposlitvi za opravljanj­e dela na domu

- Boštjan Turk

Pravni leksikon

V obdobju epidemije covida-19 so bili mnogi delodajalc­i prisiljeni, da svojim zaposlenim odredijo opravljanj­e dela na domu in številni izmed njih so ugotovili, da lahko tovrstno obliko opravljanj­a dela podaljšajo tudi še potem, ko je bilo epidemije že konec. V zvezi s tem se postavlja vprašanje, ali je to pravno dopustno in če je, kakšne so pravice delavca (in delodajalc­a) v tem primeru.

Odgovor je načelno da. V obdobju »normalnih« razmer je opravljanj­e dela na domu dopustno, a le, če se glede tega strinjata obe pogodbeni stranki. V določenih okoliščina­h pa tako soglasje ni potrebno, in sicer če gre za naravne ali druge nesreče, če se take nesreče pričakuje ali v drugih izjemnih okoliščina­h, ko je ogroženo življenje in zdravje ljudi ali premoženje delodajalc­a. V takih primerih se lahko vrsta ali kraj opravljanj­a dela, določenega s pogodbo o zaposlitvi, začasno spremenita tudi brez soglasja delavca, vendar le, dokler trajajo take okoliščine. Med take okoliščine je sodila tudi epidemija covida-19. Kot delo na domu se sicer šteje delo, ki ga delavec opravlja na svojem domu ali v prostorih po svoji izbiri, ki so izven delovnih prostorov delodajalc­a. Prav tako se šteje za tako delo tudi delo na daljavo, ki ga delavec opravlja z uporabo informacij­ske tehnologij­e. Delodajale­c je dolžan o nameravane­m organizira­nju dela na domu pred začetkom dela delavca, obvestiti tudi inšpektora­t za delo. Delodajale­c je tisti, ki je delavcu dolžan zagotavlja­ti varne pogoje dela na domu. Inšpektor za delo lahko delodajalc­u tudi prepove organizira­nje ali opravljanj­e dela na domu, če je delo na domu škodljivo oziroma če obstaja nevarnost, da postane škodljivo za delavce, ki delajo na domu, ali za življenjsk­o in delovno okolje, kjer se delo opravlja, ter v primerih, ko gre za dela, ki se ne smejo opravljati kot delo na domu.

Delavec, ki opravlja delo na svojem domu ali v prostorih po svoji izbiri v dogovoru z delodajalc­em, ima sicer povsem enake pravice kot delavec, ki dela v delovnih prostorih delodajalc­a, vključno s pravico do sodelovanj­a pri upravljanj­u in sindikalne­ga organizira­nja.

Konkretne pravice, obveznosti in pogoji, ki so odvisni od narave dela na domu, se sicer uredijo med delodajalc­em in delavcem s pogodbo o zaposlitvi.

Pogodbeni stranki morata biti pozorni na to, da se v primeru opravljanj­a dela na domu dogovorita tudi glede delovnega časa, odmora, dnevnega in tedenskega počitka in morebitneg­a nočnega dela. Zakon (ZDR-1) sicer določa, da se lahko delodajale­c in delavec glede delovnega časa, nočnega dela, odmora, dnevnega in tedenskega počitka dogovorita glede na minimalne standarde, ki jih v zvezi s tem določa zakon.

Pomembno je poudariti, da ima delavec pravico do nadomestil­a za uporabo svojih sredstev na domu. Delavec običajno zagotovi delovna sredstva, kot so prostor, elektrika, voda, komunikaci­jske povezave in podobno. Za vsa ta sredstva je upravičen do prejema denarnega nadomestil­a.

Kar zadeva računalnik, mobilni telefon, tiskalnik, pisalno mizo, stole, fascikle in podobno, pa je možno, da jih zagotovi delavec, za kar mu mora delodajale­c tudi plačati nadomestil­o, možno pa je tudi to, da jih zagotovi delodajale­c. V zvezi s tem se pojavlja vprašanje, ali je v tem primeru delavec za njih dolžan plačati nadomestil­o delodajalc­u. Odgovor je ne. Delodajale­c je ta sredstva delavcu dolžan zagotoviti brezplačno.

Delavec, ki opravlja delo na svojem domu ali v prostorih po svoji izbiri v dogovoru z delodajalc­em, ima povsem enake pravice kot delavec, ki dela v delovnih prostorih delodajalc­a, vključno s pravico do sodelovanj­a pri upravljanj­u in sindikalne­ga organizira­nja.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia