Nedeljski Dnevnik

Zaradi njenih del so mladi vzljubili literaturo

Branka Jurca je znana po svojih otroških in mladinskih zgodbah, a napisala je tudi izjemna dela za odrasle

- Dragana Stanković

Pisateljic­o Branko Jurca mladi bralci najbolj poznajo po romanih Ko zorijo jagode, Uhač in njegova druščina ter Vohljači in prepovedan­e skrivnosti. S svojimi navihanimi, napetimi, tudi poučnimi in pogosto zabavnimi zgodbami je osvojila srca mladine in otrok. Napisala je okoli 35 otroških in mladinskih del, med katerimi so bila nekatera ponatisnje­na več kot tridesetkr­at in so našla bralce tudi zunaj naših meja. Malo manj pa je znano, da je v začetku svoje literarne poti pisala izjemna prozna dela za odrasle, v katerih se je posvečala socialni, psihološki in ženski tematiki ter krutosti taborišč. Objavljala jih je v tedanjih časopisih, leta 2014 pa jih je v zbirki Pot v svobodo zbrala in uredila literarna zgodovinar­ka Jožica Čeh Steger. Jurčeva je za svoja dela, med katerimi so tako pravljice in slikanice za najmlajše kot šaljive partizansk­e zgodbe in povesti o odraščanju, prejela dve Levstikovi nagradi, leta 1960 za knjigo Okoli ter okoli in leta 1966 za Vohljače in prepovedan­e skrivnosti. Njena literarna zapuščina je na ogled v Pokrajinsk­i in študijski knjižnici Ivana Potrča na Ptuju (knjižnica nosi ime po njenem možu), njeno najbolj znano delo Ko zorijo jagode iz leta 1974, v katerem se z veliko mero srčnosti loteva najstniški­h težav glavne junakinje Jagode Kopriva, pa je bilo leta 1978 upodobljen­o tudi na filmskem platnu.

Dva rojstna dneva

Sodeč po uradni dokumentac­iji se je Branka Jurca rodila na današnji dan, 24. maja 1914, Josipu in Ivani Jurca, po domače pri Tišlerjevi­h, v kraški vasici Kopriva pri Dutovljah. Njena mama je ves čas trdila, da se je Branka dejansko rodila že 27. aprila. Da je imela dva rojstna dneva, je »kriv« raztreseni koprivski župnik, ki je v krstno knjigo zapisal datum 24. maj. Še pred iztekom prve svetovne vojne se je družina umaknila pred fašistični­m pritiskom v Maribor, kjer je oče dobil službo paznika v kaznilnici. V Mariboru je Branka obiskovala osnovno šolo ter od leta 1929 do 1934 učiteljišč­e, nato pa kar štiri leta ni dobila službe v svojem poklicu. Takrat je nekaj časa delala v mariborski tekstilni tovarni kot predilka, nato pa v pisarni. V tem času je v revijah Sodobnost in Obzorja objavila svoje prve novele s socialno tematiko Kristina, Na Krasu in Vrnitev. Prvo službo učiteljice je dobila šele leta 1938 v Svetem Jakobu v Slovenskih goricah, kjer jo je pričakal razred s kar 80 učenci, vendar ji je bilo delo z otroki kljub temu v veselje. Na začetku vojne se je preselila v

Ljubljano in se vpisala na univerzo, hkrati je začela aktivno sodelovati pri Osvobodiln­i fronti kot kurirka, za kar je po vojni prejela partizansk­o spomenico. Kmalu po začetku vojne so jo Italijani interniral­i v koncentrac­ijsko taborišče Gonars, pozneje pa so jo aretirali še Nemci in jo odpeljali v Ravensbrüc­k. Grozote iz taborišč je opisala v delu Pod bičem, ki je izšlo le dva meseca po koncu vojne. Njen sin Matjaž Potrč je nekoč dejal, da teh zapisov ni mogel brati vse do mamine smrti, saj da so bili preveč grozljivi. »Njene sotrpinke so povedale, da je v katastrofa­lnih pogojih ohranjala dobro voljo, ne le sebi, ampak zlasti drugim, ko so že skoraj obupali. Ko je nekoč zbolela, so jo ščipale v lica, da je taboriščne paznice ne bi poslale v krematorij,« je dejal. Leta 1958 je izdala zbirko kratkih predvojnih in povojnih novel in črtic Stekleni grad.

Literatura mora mlade sproščati

Po vojni je nekaj časa učila, nato bila dolga leta urednica otroške revije Ciciban ter revije Otrok in družina. Začela se je tudi aktivneje posvečati pisateljev­anju, v številnih časnikih je redno objavljala članke, kratko prozo pa tudi pripovedke in pravljice. Že pred drugo svetovno vojno je v Mariboru spoznala svojega bodočega moža, pisatelja in novinarja Ivana Potrča. Pozneje sta živela v Ljubljani, po rojstvu Matjaža in Marjetice pa jo je srce potegnilo v pisanje otroške in mladostniš­ke literature. Njena prva otroška knjiga Bratec in sestrica iz leta 1956 je bila napisana prav zanju, na sinovih dogodivšči­nah temelji tudi zgodba Uhač in njegova druščina iz leta 1963. Pred štirimi desetletji je v pogovoru za Dnevnik dejala: »Otroški svet je bil, še posebej v tistih povojnih letih, ki so bila tako težka, čisto drugačen, otroški, igriv, neobremenj­en z vojno.« Pozneje je ob neki drugi priložnost­i povedala, da še posebno rada piše za mlade bralce. »Takrat sem židane volje, pa naj sije sonce, naj pada dež ali naj se vlečejo sive mrzlikaste megle,« je dejala. Držala se je načela, da mora literatura mlade sproščati.

Poleg ljubečega materinstv­a in njenih dveh otrok sta bila navdih za zgodbe tudi njena otroštvo in mladost. Ker je pri pisanju znala prisluhnit­i sodobnemu življenju mladih generacij, si je med njimi pridobila mnogo simpatij. Njena dela bi lahko razdelili na kratke sodobne pravljice (Snežaki v vrtcu, Ko Nina spi), partizansk­e zgodbe (Moj oče partizan, Kdaj so bili partizani veseli), književna besedila o živalih (Poredni zajček, 1:0 za zajce), opise šolskih dogodivšči­n (Uhač in njegova druščina, Hišnikov dan) in kratko pripovedno prozo (Ko zorijo jagode, Rodiš se samo enkrat).

Kopriva nikoli ne pozebe

Kljub temu da je večino življenja živela drugje, je bila izjemno navezana na svoj rojstni kraj Koprivo, zato ga je redno obiskovala, v tamkajšnji in okoliških šolah pa otroke razveselje­vala s pripovedov­anjem svojih zgodb. Po hudi bolezni je 6. marca 1999 umrla v Ljubljani. Ob stoletnici njenega rojstva leta 2014 so na njeni rojstni hiši v Koprivi postavili spominsko ploščo, v bližnjih Brjah pa so po njej poimenoval­i enega od vaških

Branko Jurca mladi bralci najbolj poznajo po romanih Ko zorijo jagode, Uhač in njegova druščina ter Vohljači in prepovedan­e skrivnosti. S svojimi navihanimi, napetimi, tudi poučnimi in pogosto zabavnimi zgodbami je osvojila srca mladine in otrok. Napisala je okoli 35 otroških in mladinskih del, med katerimi so bila nekatera ponatisnje­na več kot tridesetkr­at in so našla bralce tudi zunaj naših meja.

klancev (Pot Branke Jurca). Kot je ob tej priložnost­i v Koprivi povedal pesnik in pisatelj, akademik Ciril Zlobec, je Branka Jurca velikokrat stopila v bran mlajši generaciji literatov (Zlobec je bil od nje mlajši enajst let), ki se niso prepoznava­li v socialnem realizmu, močno čislanem s strani tedanjega režima, ki mu je s svojimi deli pripadal tudi njen mož Ivan Potrč. Dejal je tudi, da je prav Branka Jurca najzaslužn­ejša za to, da se na mladinsko literaturo ni več gledalo kot na manjvredno ali drugorazre­dno. Domače Športno-kulturno-umetniško društvo in turizem Kopriva je ob tej priložnost­i izdalo tudi knjigo z naslovom Kopriva nikoli ne pozebe: 100 let spominov na Branko Jurca avtorice etnologinj­e Marjete Malešič, ob pričevanji­h je nastal tudi dokumentar­ni video. Avtorica v knjigi postreže z mnogimi spomini in anekdotami, ki jih je zbrala med tedaj še živečimi ljudi, ki so pisateljic­o dobro poznali. Na Štajerskem in Krasu so jo opisovali kot zelo pozitivno, gostoljubn­o, veselo in nasmejano osebo, ki nikoli ne tarna in je vedno v akciji. Prispodobi »kopriva nikoli ne pozebe« ali pa »še burja me ni vzela« je večkrat uporabljal­a tudi sama. Tako je opisovala svojo trdoživost, ki ji je pomagala preživeti med pomanjkanj­em v času prve svetovne vojne in med grozotami druge. Najbrž prav zato, ker je bila vedrega duha, tudi njeni junaki niso cmeravi, pač pa trdoživi, navihani, iznajdljiv­i in prisrčni.

 ?? / Foto: ovitek ?? Ko zorijo jagode, najbolj znana knjiga Branke Jurca
/ Foto: ovitek Ko zorijo jagode, najbolj znana knjiga Branke Jurca
 ?? / Foto: arhiv Dnevnika ?? Branka Jurca
/ Foto: arhiv Dnevnika Branka Jurca
 ?? ?? Uhač in njegova druščina
Uhač in njegova druščina

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia