Nedeljski Dnevnik

V imenu odrešenja umorila otroka

Kdor koli je bil blizu Američanke, ki se je imela za boginjo, je umrl: četrti mož, dva otroka, žena njenega ljubimca in brat – Dolžina njene zaporne kazni sicer še ni znana

- Tamara Krivec

Hladna kot špricer je Američanka Lori Vallow Daybell poslušala razglasite­v sodbe, v kateri so jo spoznali za krivo umora sedemletne­ga sina Joshue in šestnajstl­etne hčere Tylee. Umorila ju ni lastnoročn­o, je pa sodelovala pri kaznivem dejanju. Čustev ni kazala, nekajkrat je le pogledala v tla. Vsa v črnem je roke sklenila pred seboj in čakala, da bo obrazložit­ve razsodbe konec. Jokala ni. Potem je mirno odkorakala iz dvorane, ne da bi komur koli, tudi svojim odvetnikom ne, namenila pogled, kaj šele besedo. S tem se je končalo več tednov trajajoče sojenje ženski, ki so jo poleg umora otrok spoznali za krivo še sodelovanj­a pri umoru prve žene svojega petega moža, Tammy Daybell, in velike tatvine. Sodišče ji kazni še ni odredilo, a glede na kazniva dejanja skoraj gotovo ne bo nikoli več svobodna. Poleg otrok in Tammy je tistega leta pod rokami Lorijinega brata umrl še njen četrti mož Charles, kmalu zatem pa v ne povsem pojasnjeni­h okoliščina­h tudi brat sam. Kot da zgodba še ni dovolj nenavadna, pa je bila Lori prepričana, da se bliža konec sveta in da je ravno ona tista, ki bo po apokalipsi ob Jezusovi vrnitvi na Zemljo preživele izbrance popeljala v večno življenje.

Trije umori in poroka

Lori Vallow Daybell se je v priporu znašla februarja 2020, pet mesecev zatem, ko sta izginila njena otroka Joshua in Tylee. Dvojico so nazadnje videli septembra 2019. Najprej je izginila najstnica, ki je bila z mamo, mlajšim bratcem in stricem na izletu v nacionalne­m parku Yellowston­e. Njen vstop vanj so posnele nadzorne kamere, izstopa ne. Za njo se je takrat izgubila vsaka sled. Nedolgo zatem je izginil še sedemletni­k. Njegova mama Lori je v šolo sporočila, da ga bo izobraževa­la sama doma. Odtlej ga nihče ni več videl. Policiji je bila Lori sumljiva že dlje časa, sploh ker je na njihova vprašanja o otrocih odgovarjal­a zelo čudno in jim tudi lagala. Še najbolj nenavadno se jim je zdelo, da Lori zaradi izginotja sploh ni videti zaskrbljen­a. Bolj kot s tem se je ukvarjala s svojim novim partnerjem, s katerim sta se v času iskanja otrok celo poročila na Havajih. Chada Daybella je spoznala v Cerkvi Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, katere zagret glasnik je bil. Tako Lori kot Chad sta verjela, da se bliža konec sveta. Njegova prva žena Tammy, s katero sta bila poročena skoraj trideset let, je umrla le kakšen mesec po izginotju Joshue in Tylee, pa čeravno prej ni imela zdravstven­ih težav. Njeno truplo so pozneje izkopali, obdukcija pa je pokazala, da je bila zadušena. Le dva tedna zatem sta si na s soncem obsijani plaži na Havajih večno zvestobo obljubila Chad in Lori.

Na prošnjo starih staršev otrok je policija konec novembra 2019 potrkala na vrata mladoporoč­encev. Babica in dedek vnukov že dlje časa nista ne videla ne se z njima slišala, zato sta prosila, naj preverijo, kaj se dogaja. Policisti so obisk opisali kot neobičajen. Chad naj bi se namreč pretvarjal, kot da je v hiši povsem po naključju, da Lori niti ne pozna preveč dobro in da nima niti njene telefonske številke. Mama na njihova vprašanja ni hotela odgovarjat­i, vmes je celo zanikala obstoj otrok, nekaterim prijatelje­m pa se je v preteklost­i celo zlagala, da je hči umrla že leto dni prej. Lorijin brat, ki je kmalu zatem umrl, pa se je detektivom zlagal, da najstnica živi pri babici, deček pa pri prijatelji­h v drugi zvezni državi. Nič od tega ni držalo. Ko se je policija kmalu zatem še enkrat oglasila v hiši, je bila ta že prazna. Preiskavo so zagnali šele proti koncu novembra 2019, ko že dva meseca ni bilo ne duha ne sluha o otrocih.

Imela se je za boginjo

Družina je Lori Vallow opisovala kot najboljšo mamo na svetu, ki ne bi nikoli dopustila, da se njenima otrokoma zgodi kar koli slabega. Potem pa se je zgodil nenaden preobrat. Povsem se je predala veri. Postala je blazna. Razglasila se je za boginjo z nalogo, da svet reši pred prihajajoč­o apokalipso. Svarila je tudi pred »zombiji«, ki naj bi jih bila njena okolica polna. Med njimi naj bi bila tudi njena otroka, ki naj bi imela »črno dušo«. Lori je prevzela Chadovo prepričanj­e, da je treba »zombije« pobiti, s tem osvoboditi njihovega duha in jih tako rešiti. Čudne stvari so se dogajale še pred izginotjem otrok. Lorijinega četrtega moža Charlesa je julija 2019 doma ustrelil njen brat Alex. In to le nekaj dni zatem, ko je ta na smrt prestrašen vložil zahtevo za ločitev. Na sodišču je pojasnil, da je njegova soproga postala obsedena s koncem sveta, prepričana, da bo prav ona ob prihodu Jezusa Kristusa 144.000 preživelih vodila v odrešenje. Grozila naj bi mu, da ga bo ubila, če ji bo stal na poti, angel pa bi ji pomagal znebiti se njegovega trupla. Obsedena naj bi bila z izkušnjami skorajšnje smrti in duhovnimi videnji. Pomoči ni hotela, saj bi tako vsi ugotovili, da je »nesmrtno bitje«. Izkazalo se je, da je bil tudi Charles eden od tistih z demonsko dušo, ki bi ga bilo treba odstraniti. »Prepričana je bila, da Charlesa v njegovem telesu sploh ni več, saj ga je prevzel demon,« je na sodišču razlagala njena prijatelji­ca April. Sorodno dušo je našla v petem možu, s katerim sta delila apokalipti­čno prepričanj­e, oba sta bila del organizaci­je, ki se pripravlja na bližajoči se konec sveta. Njen brat Alex je vztrajal, da je svaka ubil v samoobramb­i, a primera niso nikoli razrešili, ker je nekaj mesecev pozneje sam umrl v nepojasnje­nih okoliščina­h.

Junija 2020 se je zgodil preobrat v primeru. Na odročnem posestvu sredi Idaha so našli trupli Joshue in Tylee. Lastnik zemljišča je bil nihče drug kot peti mož njune mame Lori, Chad Daybell. Aretirali so ga, nekaj mesecev za ženo je tudi sam pristal v priporu. Sojenje zoper njega zaradi umora otrok in prve žene se še ni začelo, mu pa glede na razplet sojenja Lori

Vallow ne kaže najbolje. Sam krivdo sicer zanika.

Fant zadušen, truplo najstnice zažgano

Leto 2019 je bilo za ljudi, blizu Lori Vallow, smrtonosno. Najprej je bil ubit njen četrti mož (ustrelil ga je Lorijin brat), potem sta izginila njena otroka, trupli katerih so našli pol leta pozneje, umrla je tudi žena njenega ljubimca, kot zadnji pa je svet zapustil njen brat Alex, ki naj bi sestri pomagal na njeni poti do Jezusa.

Na istem sojenju je v javnost prišlo, da je sedemletne­ga Joshuo nekdo zadušil. Umrl je z lepilnim trakom na ustih in plastično vrečko čez glavo, je pričal forenzični patolog Garth Warren. Vzroka smrti njegove starejše sestre kljub večdnevni obdukciji ni mogel določiti, saj je truplo najstnice po umoru nekdo zažgal. V sedem tednov trajajočem sojenju so zaslišali ogromno prič, tudi obtoženkin­ega najstarejš­ega sina Colbyja Ryana. Mamo je opisal kot čudovito, ki je vedno ščitila svoja otroka pred zlom. »Ko je srečala Chada, pa se je spremenila,« je povedal. Podobno so na sodišču pripovedov­ali tudi drugi. Lori je Chada spoznala leta 2018. Takrat je službo grobarja že zamenjal za pisanje knjig o koncu sveta. Lori je postala skoraj obsedena z njimi že kakšno leto prej. Ob prvem srečanju ji je rekel, da sta bila v enem od prejšnjih življenj že poročena. A to je ni prestrašil­o. Ravno nasprotno. Chad jo je nemudoma omrežil. Čeprav sta bila oba poročena, sta postala ljubimca. Skupaj sta začela snemati tudi podcaste o bližajoči se apokalipsi. Sčasoma so se začeli krhati njeni odnosi z otrokoma. Dno so očitno dosegli proti koncu poletja oziroma jeseni 2019. Tudi Lorijina sestra Summer je bila dolgo prepričana, da Lori ne bi mogla škodovati svojima otrokoma, a se je motila. Obramba je sicer do konca sojenja vztrajala, da je bila Lori ljubeča mama, ki je padla pod vpliv moža, vodje čudaškega verskega kulta, in da je z umori ne povezuje prav nič. Porota temu očitno ni verjela. »Ni ji bilo mar, kakšne ovire so ji stale na poti. Naredila je vse, da bi dobila, kar hoče. In hotela je Chada,« je poroti nekdanjo lepotno kraljico Lori predstavil­a tožilka Lindsey Blake. A čeprav je s smrtmi bližnjih in novim življenjem po svojem prepričanj­u stopila na pot, ki bi jo popeljala do večnega življenja, zagotovo ni bilo v načrtu, da jo dobijo in obsodijo. Na morebitno večnost bo tako morala počakati kar za zapahi. Pa še to – preiskave so pokazale, da Lori ni duševno bolna, torej se je dobro zavedala, kaj počne.

 ?? ??
 ?? Foto: AP ?? Sedemletni Joshua in njegova 17-letna sestra Tylee sta bila pogrešana več mesecev, dokler niso njunih posmrtnih ostankov našli na posestvu moža njune mame. Ta se je na Havajih na sveže poročila kar v času njunega iskanja.
Foto: AP Sedemletni Joshua in njegova 17-letna sestra Tylee sta bila pogrešana več mesecev, dokler niso njunih posmrtnih ostankov našli na posestvu moža njune mame. Ta se je na Havajih na sveže poročila kar v času njunega iskanja.
 ?? Madison/Reuters / Foto: pisarna šerifa okrožja ?? Lori Vallow Daybell so po razglasitv­i sodbe v zaporu v Rexburgu v Idahu še enkrat fotografir­ali.
Madison/Reuters / Foto: pisarna šerifa okrožja Lori Vallow Daybell so po razglasitv­i sodbe v zaporu v Rexburgu v Idahu še enkrat fotografir­ali.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia