Nedeljski Dnevnik

Poletna noč

-

Marjana Deržaj velja za prvo damo slovenske zabavne glasbe. S svojo izjemno interpreta­cijo nam je poklonila večne Orion, Ko gre tvoja pot od tod, V Ljubljano, Zvončki in trobentice ... Slednjo je odpela skupaj z Beti Jurković in z Beti sta na Slovenski popevki leta 1964 zapeli Poletno noč. Vsaka v svoji izvedbi. »Bliže so mi bolj intimne pesmi, na primer Malokdaj se srečava, « nam je povedala Beti Jurković, » Poletna noč je močan, herojski poklon ljubezni. Z Marjano sva jo izvedli na različna načina. Bili sva veliki prijatelji­ci, a kot pevki sva se razlikoval­i. Ona je pela bolj z dušo, jaz pa z razumom.« Večini je ostala bolj v spominu izvedba Marjane Deržaj, avtorica besedila Elza Budau pa je na zgoščenko pesmi s svojimi besedili uvrstila Poletno noč, ki jo je zapela Beti Jurković.

Elza Budau je začela prirejati tuja besedila za Akademski pevski zbor, kjer je pelo nekaj njenih prijatelje­v. Tekstopisc­ev je manjkalo, Jureta Robežnika je na Elzo opozoril Janez Martinc, in ko so neuspešno čakali, da tekst za Poletno noč na melodijo Mojmirja Sepeta napiše Gregor Strniša, dvakrat so morali celo prestaviti žirijo, je Robežnik predlagal Sepetu, naj vskoči 22-letna Elza Budau.

O Poletni noči nam je avtorica, sicer diplomiran­a arhitektka, povedala: »Uradno velja za moje prvo originalno besedilo za popevke in hkrati usodno zame. Namesto da bi projektira­la vile, stolpnice, šole in morda še kaj, sem padla v popevkarsk­e vode in ni mi žal. Njeni botri sta bili Beti Jurković in Marjana Deržaj. To so bili časi, ko sta bila pomembna glas in interpreta­cija. Dobra ' viža' in besedilo. Domišljen aranžma, odlična glasbena spremljava. Zdaj je žal vse kaj drugega. Špekulacij­a. Cirkus. In tudi zato je Poletna noč postala in ostala naša himna ljubezni. Večna.«

Popevko tedna lahko poslušate vsako sredo na spletni strani dnevnik.si in vsako nedeljo okoli 10. ure na prvem programu Radia Slovenija.

 ?? ?? Izvajalki: Marjana Deržaj, Beti Jurković
Glasba: Mojmir Sepe
Besedilo: Elza Budau
Leto: 1964
Izvajalki: Marjana Deržaj, Beti Jurković Glasba: Mojmir Sepe Besedilo: Elza Budau Leto: 1964

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia