Nedeljski Dnevnik

Svetišče nad Vipavsko dolino

Cerkev svetega Pavla nad Vrtovinom je imela v svoji preteklost­i več različic – Ko so po drugi svetovni na vzpetini nad Vipavsko dolino ponovno zgradili cerkev, je ta postala prvi spomenik sprave na Slovenskem

- Neža Mrevlje Foto: Pavel Bratina

Majhna cerkev svetega Pavla nad Vrtovinom, ki leži na 520 metrih nadmorske višine, je priljublje­na izletniška točka. Obiskovalc­em ponuja slikovite razglede, potopitev v preteklost sakralnega objekta in njenega širšega območja pa popelje v daljno zgodovino, ki jo je za cerkveno lokacijo mogoče razdeliti v tri obdobja. Kot pravi domačin in avtor knjižice o svetopavel­skem svetišču Pavel Bratina, o začetkih sakralne stavbe na tem mestu sicer »nimamo pisnih virov, pač pa nekaj zanesljivi­h znamenj, da se je zgodovina te cerkvene lokacije začela v 2. ali 3. stoletju oziroma vsaj med preseljeva­njem ljudstev med 4. in 6. stoletjem«. To je bilo prvo obdobje cerkve na planoti, njeno drugo obdobje sega v leto 1520, ko so zgradili predhodnic­o sedanjega svetišča, ki jo je pred turškimi vpadi varovalo obzidje. »Ti so se sicer na začetku 16. stoletja v Vipavski dolini že umirjali, najpogoste­jši so bili namreč v zadnji tretjini 15. stoletja, vendar so tudi po letu 1500 še gorele hiše in cerkve v Kamnjah, pri Stomažu in še kje,« pravi Bratina.

V času številnih nevarnosti je bil Školj nad Vrtovinom – prvo znano in zapisano ime območja je Ortaona (od tod tudi ime Vrtovin) – naravno pribežališ­če za prebivalce iz doline. Tu so si »postavljal­i začasna bivališča, bogoslužne prostore in obrambne sisteme. Listina iz leta 1520 govori tudi o novem obzidju okoli cerkve, kot o tistem, ki se je razprostir­alo okrog ce

lotnega platoja. Tega so sicer s širokim obzidjem zavarovali že v prazgodovi­ni, obnavljali v rimskem času, v obdobju langobards­kega limesa, ogrskih in turških vpadov,« še o preteklost­i svojih krajev pripoveduj­e Bratina.

Širše območje arheološko zaščiteno

Plato osamelca, na katerem stoji cerkev svetega Pavla, je danes arheološko zaščiten. Zgodovinsk­i viri pričajo, da je bila vzpetina poseljena že v prazgodovi­ni, pomemben pečat pa so ji pustili Rimljani. Poznoantič­na višinska postojanka svetega Pavla nad Vrtovinom je obvladoval­a osrednji del Vipavske doline in cesto proti Akvileji (Ogleju). Utrjena je bila z meter širokim obzidjem, s katerim je bil spojen tudi vodni stolp. Izvira pod južno steno sicer ni več, je pa nad njim ostal enajstmetr­ski rimski vodni stolp, najvišje ohranjen v Sloveniji, ki je prvorazred­ni spomenik poznoantič­ne arhitektur­e pri nas. Ko o zgodovinsk­em razponu Školja pripoveduj­e Bratina, poudari, kako rekreativn­o dobro zaznana točka ostaja s premalo izkoriščen­im kulturnim potencialo­m in brez podrobnejš­ih raziskav.

Gradnja cerkve po drugi svetovni vojni

Ko so po ukazu cesarja Jožefa II. leta 1786 delovanje cerkve svetega Pavla opustili, obredje pa preselili v cerkev Marijinega vnebovzetj­a v Vrtovinu, je svetišče na osamelcu začelo propadati. Cerkev je ostala opuščena vse do konca druge svetovne vojne, dokler je niso leta 1945 pod kamenjskim župnikom Viktorinom Staničem ponovno zgradili. Opremili so jo z najnujnejš­o opremo in okrasjem, pri čemer so njeno posebnost predstavlj­ale spominske table, na katerih so zapisana imena žrtev druge svetovne vojne, s čimer je svetišče postalo prvi spomenik sprave na Slovenskem. Med letoma 2012 in 2014 je cerkev doživela prenovo. Kot pripoveduj­e Bratina, so spominske table vsem žrtvam vojne ohranili, medtem ko so »drobne spomine – klopi, kipe in podobe s starim oltarjem vred – umaknili asketski notranji opremi«. V skromni cerkvi danes dominirata mlajši kip svetega Pavla, tistega iz 16. stoletja hranijo v kromberške­m muzeju, in marmorni oltar. Pred desetimi leti je svetišče dobilo še samostoječ­o preslico z dvema zvonovoma. Zvonik oziroma preslica, kot še pravi Bratina, »velja za severna vrata, ki obiskovalc­e vodijo k cerkvenemu vhodu«.

 ?? ?? Cerkev svetega Pavla nad Vrtovinom je imela v svoji preteklost­i že več različic.
Cerkev svetega Pavla nad Vrtovinom je imela v svoji preteklost­i že več različic.
 ?? ?? Spominske table žrtvam druge svetovne vojne
Spominske table žrtvam druge svetovne vojne
 ?? ?? Rimski vodni stolp
Rimski vodni stolp

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia