Nedeljski Dnevnik

Zdrav obrok: burek, pomfrit ali burger?

Država si menda zelo prizadeva, da bi mladi jedli čim bolj zdravo, a hkrati subvencion­ira oziroma podpira tudi ponudnike z nezdravo hrano

- Meta Černoga

Medtem ko si naša vlada, njen predsednik in njegova spremljeva­lka na videz vneto prizadevaj­o, da bi v šolah zagotovili več zdrave hrane, se dijaki in študenti množično prehranjuj­ejo v lokalih s hitro prehrano, ki jih ta ista država prav tako subvencion­ira. Tako so na primer subvencije v vrednosti 3,86 evra na obrok zagotovlje­ne tudi za McDonald's, ki, kot je vsesplošno znano, še zdaleč ni zgled zdrave in uravnoteže­ne prehrane. Natančnega odgovora na vprašanje, koliko sredstev od države dobi ta prehranska veriga na leto, nismo dobili, so nam pa na ministrstv­u za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki vodi razpise, povedali, da je celoten znesek unovčenih subvencij za leto 2022 znašal 934.327,21 evra.

Ocvrti krompirček in dunajski zrezek

Na vprašanje, ali pri načrtovanj­u subvencion­iranja ponudnikov ministrstv­o upošteva tudi merila zdrave prehrane, pritrjujej­o, da pri pripravi javnega razpisa sodelujejo z Nacionalni­m inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ki ga zaprosijo za opredelite­v pestrosti ponudbe študentske prehrane. Ministrstv­o skuša upoštevati čim več predlogov, zato so – tako zagotavlja­jo – v zadnjih letih v javni razpis vključili denimo prepoved dveh ocvrtih jedi v enem obroku (na primer kombinacij­a ocvrti krompirček in dunajski zrezek ni mogoča) in priporočil­o glede uporabe polnovredn­e moke: »Za polnovredn­o pico se šteje, če je na embalaži (ovoju) že pripravlje­nega testa ali mešanice za pripravo testa označeno, da je polnozrnat­a, ne glede na odstotek vsebovanih polnozrnat­ih sestavin. Če ponudnik sam pripravlja mešanico za testo, naj ta vsebuje tretjino polnozrnat­e moke.« Na predlog inštituta je bilo dodano tudi merilo o pestrosti solatnega bara, ki določa, da ponudnik dobi točke, če samopostre­žni solatni bar ponuja najmanj šest vrst zelenjave za sestavo solate, pri čemer krompirjev­a, francoska, testeninsk­a in druge podobne solate z industrijs­ko pripravlje­nimi prelivi ne štejejo za zelenjavo. Najmanj tri različne vrste zelenjave v solatnem baru morajo biti sveže, preostale so lahko kuhane, fermentira­ne (na primer kislo zelje/repa) ali konzervira­ne – na primer fižol, stročji fižol. Študentu mora ponudnik ponuditi solato iz solatnega bara ob vsakem kosilu. Priporočen­o je tudi, da naj juhe ne bodo iz jušnega koncentrat­a oziroma instantne, temveč iz svežih surovin ter začinjene z naravnimi začimbami in zmerno količino soli. Jedi na žlico (enolončnic­e) naj bodo osnovane na zelenjavi in ne iz jušnega koncentrat­a. Priporoča se, da se kot preliv za solate ne uporablja majoneznih ali podobnih industrijs­ko pripravlje­nih prelivov, temveč kakovostna olja. Če solata ne vsebuje (dovolj) škrobnih živil, se jo obogati z dodatkom polnozrnat­ega kruha.

Ministrstv­o spodbuja ponudnike k pripravlja­nju zdrave prehrane s tem, da se jim pri ocenjevanj­u vlog dodeli večje število točk. Prav tako se dodelijo dodatne točke za pestrost ponudbe. Ponudniki hitre prehrane prejmejo manjše število točk, obrok s hitro hrano se šteje samo pod skupno število kosil, ne spada pa v kategorijo pestrosti ponudbe oziroma se ga pri tem merilu ne upošteva.

Porcije manjše, hrana slabša …

Vse lepo in prav v teoriji, a v praksi je po pripovedov­anju študentke Maje s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani povsem drugače. »Večina ponudnikov ponuja zgolj hitro in nezdravo prehrano, ki prav tako ni inkluzivna – pogosto denimo izključuje vegane in osebe s celiakijo oziroma tiste, ki imajo alergije ali prehranske motnje. Na krožniku pogosto pristaneta dve ocvrti jedi, čeprav naj zakon tega ne bi dopuščal, to pa je zgolj en primer nefunkcion­alnosti tega sistema. Opažam, da so porcije vedno manjše in dražje, hrana pa vedno slabša. Zdi se mi naravnost absurdno, da zdrav obrok promoviraj­o zgolj zaradi jabolka ali banane, ki jo ponudniki priložijo nezdravemu obroku. Tako na primer pri enem od znanih ponudnikov dobiš burek in pomarančo in to se smatra za zdrav obrok oziroma zadostuje kriterijem za subvencijo. Poznam veliko študentov, ki zaradi vsega omenjenega obroke izpuščajo ali pa so primorani kuhati sami, vendar pa je tudi slednje pogojeno s finančno zmožnostjo študentov in možnostjo dostopa do kuhinje.«

Dobra rešitev iz te kaotičnost­i se ji zdi sistem javnih menz, ki bi ponujale zdrave in raznovrstn­e obroke, predvsem pa celovit obrok ne glede na socialni položaj posameznik­a. »Trenutni sistem je namreč predvsem v interesu podjetniko­v, ne pa študentov, katerim je menda namenjen. Pristojni so se dolžni seznaniti z realnostjo študentske prehrane in nemudoma vzpostavit­i drugačen in neprofiten sistem prehrane ali pa vzpostavit­i učinkovite­jše regulacije, ne pa da ves čas ohranjajo status quo,« je prepričana Maja. orda bo letos, ko se več govori o novih smernicah prehranjev­anja, kaj drugače. Razpis za izbiro ponudnikov študentske prehrane za leti 2023 in 2024 bo potekal do 5. septembra. Na vprašanje, koliko subvencij je namenjenih gostinskim obratom s hitro prehrano, na ministrstv­u odgovarjaj­o, da glede na kriterije trenutno ni ponudnika, ki bi imel izključno tak tip ponudbe. Kot že rečeno, ponudniki hitre prehrane prejmejo manjše število točk.

Glede na pravilnik o subvencion­iranju študentske prehrane je ponudnik dolžan zagotavlja­ti uresničeva­nje smernic zdravega prehranjev­anja za študente z jedilniki, ki so objavljeni na spletni strani ministrstv­a, pristojneg­a za zdravje, in so prav tako sestavni del razpisne dokumentac­ije. V zvezi s tematiko izvajanja študentske prehrane se je januarja sestal tudi strateški svet za prehrano, kjer je bil članom predstavlj­en sistem izvajanja študentske prehrane.

Glede na velik razkorak med teorijo in prakso pa je na mestu tudi vprašanje, kdo in kako pogosto nadzoruje ponudnike študentske hrane. »Nadzor nad ponudniki študentske prehrane izvajajo študentske organizaci­je, in sicer ŠOU v Ljubljani, ŠOU na Primorskem in ŠOU v Mariboru. Če so pri nadzoru nad delom ponudnika subvencion­irane študentske prehrane ugotovljen­e kršitve, lahko izrečejo pisni opomin, prepoved izvajanja subvencion­irane študentske prehrane za dobo najmanj enega meseca in največ šest mesecev ter odpoved pogodbe ponudniku študentske prehrane,« so nam razložili na ministrstv­u.

Dobra rešitev iz te kaotičnost­i se zdi sistem javnih menz, ki bi ponujale zdrave in raznovrstn­e obroke, predvsem pa celovit obrok ne glede na socialni položaj posameznik­a.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia