Nedeljski Dnevnik

Nekulturni vozniki

-

»Vse pogosteje opažam, da smo Slovenci na cestah obupno nekulturni vozniki. Bom uporabila kar smo, ker tudi sama naredim kakšno napako, vendar se vsaj ne znašam nad drugimi. Tako se mi je zadnjič pripetilo, da sem na poti v Celje prehiteval­a vozilo. Mislila sem, da je voznik kakšen starejši možak, vendar se je izkazalo, da je mlad moški, ki je vozil počasi zato, ker je vmes telefonira­l. Ko sem ga prehiteval­a, pa je nenadoma začel pospeševat­i vožnjo z vso silo, tako da ga nisem mogla prehiteti, za mano pa se je seveda nabrala kolona. Ker nisem mogla zamenjati prometnega pasu, sem nekaj časa vozila vzporedno s tem nekulturni­m voznikom, ki mi je vmes še žugal in mi kazal vulgarne kretnje. No, počasi sem se umaknila in vozila za njim, vendar sem se ves čas spraševala, kaj se dogaja z vozniki, da so tako zlobni do sovoznikov. Zgodilo se mi je na primer že tudi to, da sem v parkirni hiši našla prazen prostor, medtem ko sem se pripravlja­la, da bom parkirala, pa je na ta prostor parkiral drugi voznik, ki je bil tam kasneje kot jaz. Zanima me, ali imajo tudi drugi ljudje takšne izkušnje? Menim, da bi morali v avtošolah opozarjati tudi na ta vidik, saj vse to sodi k varni vožnji, ki pa je pri nas vse bolj – nevarna,« piše bralka Milena.

Res žalostno je to, kar se dogaja na naših cestah. Še zdaleč niste edini, ki to opažate. Žal se je družbena klima očitno preselila tudi na voznike in svoje težave rešujejo kar na cestah. Tudi sama opažam, da je vse več takšnih, ki takoj potrobijo, če tisti trenutek, ko se prižge zelena luč, ne spelješ. Tudi na prehode za pešce se mnogi požvižgajo in najraje bi videli, da pešec kar poleti skozi. Da, naša družba je postala vse bolj nestrpna. Pred desetimi leti, ko so na AMZS delali raziskavo o kulturi vožnje na slovenskih cestah, so rezultati pokazali, da imamo slovenski vozniki o kulturi vožnje v Sloveniji precej slabo mnenje, vendar po drugi strani o samih sebi ravno nasprotno, se pravi zelo pozitivno. Večina voznikov na primer meni, da so slovenski vozniki na splošno nestrpni, da je na slovenskih cestah manj prijaznost­i kot v tujini … Po drugi strani 80 odstotkov voznikov same sebe prišteva med strpne voznike.

Ali so ti podatki služili za to, da bi voznike ozaveščali o kulturi na cestah, sicer ne vem, a vsekakor bi bilo dobro, če bi se katera od institucij, ki se ukvarjajo z varno vožnjo ali učenjem vožnje, poglobila tudi v ozaveščanj­e o vozniški kulturi.

Se strinjate? Imate drugačno izkušnjo? Nasvet? Vprašanje? Pošljite jih! Lahko po elektronsk­i pošti na neda@nedeljski.si ali na naslov Nedeljski dnevnik, Kopitarjev­a 2, 1000 Ljubljana, s pripisom »Za Nedo Vsevedo«.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia