Nedeljski Dnevnik

Najdaljša pot z vlakom

- Tjaša Lampret

Pred ljubitelji potovanj z vlakom je nov, na prvi pogled naporen, a nepozaben izziv: 18.755 kilometrov dolgo potovanje z vlakom, ki povezuje Evropo z Azijo in traja 21 dni, velja za najdaljše potovanje z vlakom. Pustolovšč­ina bi iz portugalsk­ega mesta Lagos preko 13 držav popotnika po tirih pripeljala do istoimensk­ega glavnega mesta Singapurja.

Velja opozoriti, da se junak, ki bi opravil to pot, v javnosti še ni javil. Načrt novega najdaljšeg­a potovanja z vlakom, ki je upošteval tudi najkrajše poti, je pripravil uporabnik spletnega mesta Reddit. Da je tako dolgo potovanje po izgradnji nove železniške proge med kitajskim mestom Kunming in glavnim mestom Laosa, Vientiano, teoretično izvedljivo, je kasneje potrdil tudi strokovnja­k za železnice Mark Smith. Pred odprtjem te 414 kilometrov dolge proge med Kitajsko in Laosom, ki so jo po petih letih gradnje Kitajci končali leta 2021, se je najdaljše potovanje z vlakom s skupno 16.898 kilometri moralo zaključiti v Vietnamu.

Strošek potovanja med Lagosom in Singapurje­m naj bi znašal 1200 evrov. Najdaljše potovanje z vlakom sicer v času priprave zemljevida ni bilo izvedljivo zaradi tedanjih omejitev v povezavi s pandemijo covida-19, danes pa je težava ruska vojna v Ukrajini s sankcijami proti Belorusiji in Rusiji, saj železniška pot med drugim vodi tudi skozi omenjeni državi.

Še zanimivost: zemljevid najdaljšeg­a potovanja z vlakom so kasneje dopolnjeva­li in uporabniki so kaj kmalu ugotovili, da je pot lahko 20 kilometrov daljša, če se začne v portugalsk­em mestu Vila Real de Santo Antonio.

 ?? Foto: htGoSEVe via Reddit ?? Zemljevid potovanja po tirih od Portugalsk­e do Singapurja./
Foto: htGoSEVe via Reddit Zemljevid potovanja po tirih od Portugalsk­e do Singapurja./

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia