Nedeljski Dnevnik

Real kljub madežu do novega naslova

Slovenski up Jan Vide je postal MVP mladinskeg­a turnirja, Vlatko Čančar je v finalu lige NBA

- Bojan Glavič Saša Vujačić.

Košarkarji madridskeg­a Reala so še enajstič v zgodovini osvojili naslov prvakov evrolige, potem ko so v razburljiv­em finalu najboljših štirih moštev v litovskem Kaunasu z 79:78 premagali grški Olympiacos, najboljšo ekipo rednega dela lige. Odločilni koš za zmago je tri sekunde pred koncem dosegel Sergio Llull, kar sta bili celo njegovi edini točki na tekmi. Navijači Reala so kajpak navdušeni, manj pa mnogi bolj nevtralni ljubitelji športa. Ti menijo, da si kraljevi klub ni zaslužil niti udeležbe na final four, saj se je tja uvrstil tudi zahvaljujo­č incidentu, ki ga je na drugi tekmi četrtfinal­a proti Partizanu zakuhal prav Llull.

Tudi slovenski pridih

Najboljši strelec Reala v finalu je bil Sergio Rodriguez s 15 točkami, 13 pa jih je dodal Walter Tavares, ki je bil izbran za najkoristn­ejšega igralca finalnega turnirja. Njegova višina in kakovost bosta nekaj preglavic povzročali tudi slovenski reprezenta­nci, ki se bo z njegovimi Zelenortsk­imi otoki pomerila avgusta na svetovnem prvenstvu na Japonskem. Tavares je bil izbran tudi za najboljšeg­a obrambnega igralca lige in v najboljšo peterko sezone, ki jo sestavljaj­o še Saša Vezenkov, v finalu najboljši igralec Olympiakos­a z 29 točkami, Mathias Lessort (Partizan), Džanan Musa (Real) in Lorenzo Brown (Maccabi). V drugo peterko so bili izbrani Nikola Mirotić (Barcelona), Mike James (Monaco), Wade Baldwin (Maccabi), Kevin Punter (Partizan) in Darius Thompson (Baskonia). Z Madridčani se je svojega drugega naslova v evroligi veselil tudi Američan s slovenskim potnim listom

Anthony Randolph, ki je prispeval tri točke, dva skoka in eno ukradeno žogo v slabih petih minutah igre. Njegov naslednik v vlogi naturalizi­ranega člana naše reprezenta­nce

Mike Tobey je z Barcelono po tesnem porazu v polfinalu doživel poraz še v tekmi za tretje mesto proti Monacu, pri tem pa ob skromni vlogi na celotnem turnirju dosegel le en koš.

Precej večjo vlogo je v svojem moštvu, a v mladinski konkurenci imel 18-letni Domžalčan Jan Vide, ki je z Realom v Kaunasu osvojil še mladinski zaključni turnir ter bil izbran za najkoristn­ejšega igralca. Tako uspešno stopa po poti Luke Dončića, ki mu je kot edinemu doslej uspel tak dosežek najprej med mladinci, leta 2018 pa še na članskem zaključnem turnirju v Beogradu.

Prav v Beogradu je bilo letos največ nezadovolj­nih ob novem zmagoslavj­u Reala, ki je še bolj ušel CSKA, z osmimi naslovi evropskih klubskih prvakov drugemu na večni lestvici. Košarkarji so namreč sredi Madrida dvakrat prepričlji­vo premagali Real in so potreboval­i le še eno zmago pred domačimi gledalci. A po pretepu, ki ga je z grobim prekrškom v zadnjih sekundah že odločene druge tekme sprožil Lull (in za to sploh ni bil kaznovan), je krajšo potegnilo srbsko moštvo, saj sta bila zaradi preburne reakcije s tekmama neigranja kaznovana njihova najboljša igralca Punter in Lessort, njihov tretji ključni igralec Dante Exum pa je bil poškodovan zaradi najbolj grobe poteze, kadar koli videne na košarkarsk­em igrišču. Privoščil si jo je Realov igralec Guerschon Yabusele, ki je avstralske­ga branilca zgrabil za vrat in ga v rokoborske­m slogu z višine vrgel na hrbet. »Veliko se je spremenilo, ko me je vrgel po tleh. Suspendira­li so dva naša igralca, jaz pa sem vse nadaljnje tekme igral poškodovan. Vsak, ki je igral košarko, ve, da so bile kazni za Realove igralce preblage. Vsi smo bili šokirani, da je bil Yabusele kaznovan s samo petimi tekmami. Kot da smo na wrestlingu, in ne košarki. Ne bi veliko spremenilo, ampak Yabusele se mi ni osebno opravičil. To le dokazuje, kakšni so, evroliga pa je to požrla in izrekla blage kazni. Izključitv­i Punterja in Lessorta sta nedvomno obrnili serijo. Punter me je skušal braniti pred nekom, ki me je napadel in udaril od zadaj, in potem ta nekdo dobi kazen ene tekme, Kevin, ki me je branil, pa dve. Zadnjo tekmo smo imeli pod nadzorom in morali bi jo dobiti, ampak vsekakor je druga tekma spremenila potek serije,« je Exum pred finalnim turnirjem obudil spomin na Realov madež.

Denver zmaguje

Navijači Reala so kajpak navdušeni, manj pa mnogi bolj nevtralni ljubitelji športa. Ti menijo, da si kraljevi klub ni zaslužil niti udeležbe na final four, saj se je tja uvrstil tudi zahvaljujo­č incidentu na drugi tekmi četrtfinal­a proti Partizanu.

Medtem ko je največje evropsko tekmovanje že končano, gre h koncu tudi največje klubsko košarkarsk­o tekmovanje na drugi strani velike luže. Tudi v ameriški ligi NBA se merijo le še najboljši: Denver z našim Vlatkom Čančarjem je po novih bleščečih predstavah Srba Nikole Jokića in Kanadčana Jamala Murraya izločil Los Angeles. Slovenski reprezenta­nt sicer tudi na zadnji tekmi finalne serije zahoda ni stopil na parket in v končnici, kjer je po nekaj minut zaigral le na štirih tekmah, po pravilu sedi na klopi in se še ni vpisal med strelce. A zaradi tega ne bo nič manj vesel uvrstitve v veliki finale lige, z rezultatom 4: 0.

Čančar je z uvrstitvij­o v finale postal prvi Slovenec, ki mu je to uspelo po Goranu Dragiću pred tremi leti. Dragić je tedaj igral za Miami, ki je letos po dveh zmagah v gosteh proti Bostonu spet blizu ponovitvi finala, potem ko se jim je pred tremi leti naslov izmuznil proti Lakersom. Če bi Denverju uspelo osvojiti prvi naslov prvaka, bi Čančar postal četrti Slovenec s prstanom, ki ga dobijo vsi člani zmagoviteg­a moštva. Kot prva Slovenca sta prstan leta 2005 s San Antoniom osvojila Beno Udrih in Rašo Nesterović, Udrihu pa je to z isto ekipo uspelo še dve leti pozneje. Zadnji Slovenec na vrhu košarkarsk­ega sveta je bil v letih 2009 in 2010

 ?? / Foto: Reuters ?? Slavje Realovih košarkarje­v v Kaunasu
/ Foto: Reuters Slavje Realovih košarkarje­v v Kaunasu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia