Nedeljski Dnevnik

Močan kot lev

- Vesna Levičnik

Inteligent­en, neustrašen, močan, miren, izredno neodvisen, samozavest­en, pogumen in radoveden – vse to bodo vrline mladega Leva, ki jih bo postopoma in med doslednim urjenjem oblikoval korak za korakom. Čeprav ima vse te čudovite lastnosti zapisane že v svojih genih, čaka njegove lastnike veliko dela, da bodo kos tibetanske­mu mastifu, ki bo v odraslem obdobju tehtal 80 kilogramov. Lev ima srečo, da živi v družini z najstnikom. Majhni otroci tem psom zaradi glasnosti ne ustrezajo in čeprav ga v bližnjem parku radi božajo, Lev ljubi mir in tišino. Kot da bi meditiral, se rad nastavi toplim sončnim žarkom. Svoje udobje nakazuje z nežnim brundanjem.

Čeprav se zdi, da bi kot mladič potreboval kar nekaj aktivnosti, mu bolj kot dolgi sprehodi ustrezajo kratki izhodi. Ti so sicer nekoliko pogostejši, a glede na njegovo starost – Lev namreč šteje nekaj manj kot pol leta – ravno dovolj. Namesto dolgih sprehodov kuža uživa v igri z žogo in žvečenju gumijastih igrač, še raje pa napenja »mišice« pri vlečenju vrvi. Takrat se bori kot pravi lev. Lev, ki svojega plena za nobeno ceno ne bo izpustil iz gobčka. Njegove že zdaj velike šapice razkrivajo, da se bo Lev res razvil v pravega orjaka. In to zelo hitro.

Tibetanski mastifi so v starodavne­m Tibetu veljali za simbol bogastva in visokega statusa, zato so jih pogosto podarjali pomembnim ljudem. Še danes se cene za pse z odličnimi rodovniki gibljejo okrog 100.000 evrov, po pisanju na spletu pa naj bi pred časom eden od uglednih poslovneže­v na severu Kitajske za svojega štirinožca odštel kar 1,5 milijona dolarjev. Kar se zdi povsem zmerna cena, če povemo, da ga je imel tudi legendarni mongolski bojevnik in vladar Džingiskan, da o vladarjih iz dinastije Ming niti ne govorimo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia