Nedeljski Dnevnik

Kmetijski nasveti Cvetna monilija na slivi

Odgovarja in svetuje Mag. Uroš Benec, univ. dipl. inž. agronomije

-

Ob hiši imam posajenih nekaj sadnih dreves. Vsa so mlajša, stara približno štiri do pet let. Če je še zgodaj spomladi kazalo, da je sliva dobro prezimila, pa so se sedaj začeli praktično po celem drevesu sušiti poganjki. Prav tako so slivi odpadli cvetovi. Dreves nisem škropila. Rastejo na srednje težkih tleh. Vrt je obrnjen na zahod. Okoli dreves sicer nisem gnojila, sem pa posula nekaj pepela.

Marija, e-pošta

Odgovor: Glede na opis bolezenske­ga stanja in fotografij­e, ki ste jih priložili elektronsk­emu sporočilu, ocenjujemo, da je vašo slivo napadla cvetna monilija. To je glivična bolezen in velja za eno najpomembn­ejših bolezni koščičarje­v. Poleg sliv okužuje tudi marelice in višnje. Bolezen se sicer pojavlja predvsem v vlažnih in deževnih obdobjih ter povzroča veliko škode tako z izgubo pridelka kot tudi z zmanjšanje­m kakovosti plodov, ki na drevesih ostanejo.

Simptomi, ki jih opisujete in so tudi na fotografij­ah jasno izraženi, to sta propadanje cvetov in sušenje celih, predvsem mlajših poganjkov, so pravzaprav najznačiln­ejši znaki okužbe. Razvoj bolezni pospešuje predvsem vlažno in deževno vreme. Voda na rastlinah namreč ustvarja ugodne pogoje za razvoj glive cvetne monilije. Poleg tega lahko širjenje glive pospešujej­o odpadli cvetovi in plodovi, ki smo jih pustili ob drevesu ali na njem. Prav tako lahko različne poškodbe, ki so nastale na drevesu, povzročijo, da je rastlina bolj dovzetna za napad cvetne monilije. Poleg cvetov in poganjkov lahko gliva okuži tudi plodove. Na takih plodovih se sprva pojavijo sivkaste bradavice, kasneje pa se plodovi izsušijo. Taki plodovi nato ostanejo na drevesu v obliki tako imenovanih mumij in so vir nadaljnje okužbe, saj se v njih lahko gliva hitro množi. Večletni močnejši napadi cvetne monilije lahko povzročijo, da drevo tako oslabi, da propade. Zato je priporočlj­ivo, da redno izvajamo vse preventivn­e ukrepe, ob pojavu okužbe pa odreagiram­o hitro in dovolj učinkovito.

Kot lahko sklepamo že iz vzrokov in razvoja bolezni, sta redno obrezovanj­e in nega drevesa ključna preventivn­a ukrepa za varovanje rastlin pred napadom cvetne monilije. Zato je pomembno, da pravočasno opravimo spomladans­ko rez, s čimer izrežemo oslabele in poškodovan­e poganjke ter omogočimo, da je krošnja odprta in dovolj zračna. Z drevesa pa v jesenskem obdobju tudi odstranimo vse plodove. Pod drevesom pograbimo in odstranimo odpadlo listje in plodove. Priporočam­o tudi jesensko škropljenj­e s pripravki na osnovi bakra, ki bodo pozitivno vplivali na zatiranje gliv. Za zatiranje v vegetaciji pa lahko uporabite registrira­ne fungicidne pripravke, kot so na primer signum, serenade aso, revyona in drugi.

Pri uporabi fungicida moramo paziti na pravilno uporabo in slediti navodilom proizvajal­ca, ki jih lahko preberete na embalaži fitofarmac­evtskega sredstva.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia