Nedeljski Dnevnik

Bonton je varovalo pred neotesanci

Strokovnja­kinja za kulturo vedenja ter poslovni in diplomatsk­i protokol Kultura vedenja in pozitivna medsebojna komunikaci­ja nam pomagata v vsakdanjem življenju – Prosti čas rada preživlja na motorju

- Tjaša Lampret

Za Bojano Košnik Čuk, ki je po osamosvoji­tvi Slovenije postavljal­a temelje in pomagala oblikovati protokolar­ne službe v naši državi, lahko rečemo, da v svetu slovenske diplomacij­e velja za prvo damo iz ozadja. Pravilom kulture vedenja in protokola ostaja posvečena tudi danes, ko brez zadržkov prizna, da je diplomacij­a njena velika ljubezen. Preteklost­i, ko je zasedala različne vodstvene protokolar­ne položaje v državi, se spominja z naklonjeno­stjo.

Kot se spominja, je ob začetku samostojno­sti države vladalo prijetno in prijazno vzdušje, entuziazma in energije ni manjkalo. V svet diplomacij­e je po koncu študija geografije in zgodovine vstopila naključno (»Srečaš prave ljudi, na pravem mestu, ob pravem času, ki so me vrgli v vodo in sem splavala«), medtem ko je bilo poznavalce­v področja diplomatsk­ega protokola tedaj pri nas malo. Pred razpadom Jugoslavij­e je bila namreč diplomacij­a skoncentri­rana predvsem v Beogradu in Zagrebu, manj v Sloveniji in drugih republikah, po osamosvoji­tvi smo zato krajši čas ostali bosi in goli, kot razmere slikovito opiše sogovornic­a, vendar nam je uspelo praznino kmalu uspešno zapolniti.

Močan vpliv babice

Pri prvih korakih v svetu diplomacij­e je sledila notranjemu občutku, saj je bil vzorec lepega vedenja vanjo vgrajen že od mladih let. Močno je namreč nanjo vplival čas, ki ga je preživela v babičini hiši, kjer sta veljali prijetna komunikaci­ja in lepo vedenje za družinsko mizo za nekaj samoumevne­ga. »Vzgojni element, kako biti z ljudmi in med njimi, da nam je prijetno, sem začutila že doma. Pri nas je bilo lepo vedenje vedno pomembno: pomembno je bilo, kako smo sedeli za mizo, dedek že tedaj, ko se je kadilo povsod, za mizo ni smel kaditi, pri obroku smo imeli vedno prtičke, v družini je tekla prijetna komunikaci­ja in poslušali smo drug drugega. Ne vem, od kod babici to znanje, ampak pravila so mi zlezla v meso in kri ter kot dihanje in hoja postala del mene.« Seveda pravila lepega vedenja za domačo mizo ne zadoščajo zahtevam protokolar­ne diplomacij­e in sledila so izpopolnje­vanja, na katera je Bojano Košnik Čuk pošiljala država. Ali je v tem začetnem času prihajalo do napak v protokolu? »Tudi če me mučite, jih ne izdam. Biti v protokolu je timsko delo, pa ne samo tistih, ki smo to vodili. Zgodb je nešteto. Če bi napisala knjigo s takšno vsebino, bi to bila najbolj prodajana knjiga v Sloveni

ji,« odgovori v smehu. Z resnejšim tonom hitro doda, da nikoli ni prišlo do vsebinskih zadreg, zaradi katerih bi se morala Slovenija kot država sramovati. Zdaj že skoraj dve desetletji ne dela v protokolar­nih službah po državi. Od zadnjega položaja vodje službe za protokol na ministrstv­u za obrambo se je poslovila oktobra 2005 in začela novo poglavje v življenju. Z ustanovitv­ijo Šole bontona, kjer deli znanje in izkušnje z vsemi, »ki so me pripravlje­ni poslušati«, se je začela njena samostojna pot. Če gre soditi po navdušenju, s katerim govori o vsebinah, povezanih s kulturo vedenja in protokola, kariere še ne bo kmalu sklenila z upokojitvi­jo. Kar potrjujejo njene besede: »Delam ves čas, s tem poklicem živim, diham in ga imam rada.«

Bonton se spreminja

Kako pomemben, če sploh, je bonton danes? Bonton ali kultura vedenja se spreminja. »Največkrat ljudje delajo napako, ko ne znajo ločiti bontona ali kulture vedenja od poslovnega protokola in čistega protokola.« Opozori, da so bonton oziroma kultura vede

nja, poslovni protokol in čisti protokol namreč tri različne stvari. Bonton ali kultura vedenja je trenutno družbeno sprejemlji­vo vedenje, ki ga določajo moralne in etične norme določenega časa in prostora, ki upoštevajo tudi medkulturn­e razlike ter moralne in etične norme nekega obdobja: na primer, tetovaže nekoč niso bile širše sprejemlji­ve, danes so, enako velja tudi za istospolno usmerjenos­t. Bonton s svojimi pravili že dolgo ni nekaj, kar bi nas utesnjeval­o, obremenjev­alo. Je živa stvar, čas prinaša spremembe v bontonu, ki se ves čas tudi spreminja.

Ko združimo bonton ali kulturo vedenja z etiketo (umetno izmišljena pravila) posamezneg­a okolja, ki se želi ločiti od drugih skupin, dobimo poslovni protokol, vojaški protokol, državni protokol, diplomatsk­i protokol, kraljevski protokol in tako dalje. Večina med nami, ki je vpeta v poslovne odnose, sodi v poslovni protokol, kjer so, kot poudari Bojana Košnik Čuk, pravila kristalno jasna in »nas vsako odstopanje od teh pravil prej osmeši, kot pa proslavi«.

Današnji bonton je izjemno tenkočuten, dotika se vsake pore našega življenja (tudi najbolj intimno družinskeg­a) in je bolj pisan na kožo žensk. »Sodobni bonton v našem kulturnem prostoru razume, da je ženska intenzivno vpeta v delovne procese. Pred desetletji ni bilo žensk, ki bi posegale po vodilnih položajih, danes imamo pri nas predsednic­o republike, predsednic­o državnega zbora in tako naprej, zato so se tudi ta pravila morala spremeniti. Bonton s svojimi pravili že dolgo ni nebodigatr­eba ali skupek pravil, ki se jih moramo naučiti na pamet: pravila so postavljen­a, da nam pomagajo, da je naše sobivanje prijetnejš­e, kjer koli smo in kar koli počnemo.« Ali povedano nekoliko drugače: če med sodelavcem­a ni kemije, če mora nadrejeni kdaj postaviti meje, podati kritiko in podobno, si lahko prav s pravili kulture vedenja pomagamo k lažjemu in prijetnejš­emu sobivanju.

Bonton je tudi varovalo pred neotesanci, ki so, kot izpostavi, vedno bili, so in bodo ter so neodvisno od starosti in izobrazbe tudi danes prisotni v vseh družbenih slojih. Pri komunikaci­ji z neotesanci ali ljudmi, ki se požvižgajo na bonton, nam poznavanje pravil bontona pomaga, česar se je z vajo mogoče priučiti.

Ponavljanj­e starih zgodb

Javnosti tudi danes niso tuje razprave o (ne)primernost­i vedenja tega ali onega politika ali političark­e. Kako stanje oceni strokovnja­kinja za protokol? Neodvisno od strankarsk­e pripadnost­i Bojana Košnik Čuš opaža, da se z vsakim prihodom novih, politično neizkušeni­h obrazov znova lovimo pri osnovah: kdo bo s kom potoval, ali se odpraviti na pot z letalom ali ne, izbira primernih oblačil in podobno.

»Naša država je stara trideset in več let. Otroške bolezni in puberteto smo že preživeli. In ravno v tem kontekstu se vidi, da nam manjka tradicije. Z leti bo bolje, sama pa sem mislila, da smo se že več naučili: vsebina in delo sta tista, ki sta bolj pomembna, s protokolom povezano znanje pa bi moralo biti kot hoja in dihanje, ne pa odkrivanje tople vode.« Sklep pod črto: »Ne pravim, da je slabo, ni pa tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje.« Mar novi obrazi nimajo svetovalce­v ali jih samo ne poslušajo? Gre za to, da sprva verjamejo, da pomoči ne potrebujej­o, in redki so tisti, ki že z nastopom funkcije vprašajo za nasvet, odgovarja strokovnja­kinja s tridesetle­tnimi izkušnjami na področju kulture vedenja z elementi protokola, kulture oblačenja in kulture govora.

»Na začetku mislijo, da znajo vse, ko pride do zagat ali zadreg, pa poiščejo nasvet. Za nas, 'protokolaš­e', je najboljše, če k nam pridejo na začetku. Poglejte, državna proslava je državna proslava. Ne moremo reči, da je ples na tej proslavi simpatičen – sicer je brez pomena, da imamo državno proslavo. Določene svari so vendarle še danes standardne in se jih velja držati. Koliko se danes tudi ukvarjamo z zgodbami, povezanimi s partnerji, oblačili in tako dalje ... To so vendarle osnovne stvari in mislim, da bi moralo biti že zdavnaj vsem kristalno jasno, kako je s tem.«

Spomni se tudi dilem po izvolitvi prve predsednic­e države in vprašanj o statusu njenega soproga, češ kaj to pomeni za protokol. »Nič, samo obrnemo zgodbo. V poslovnem in v čistem protokolu, če rečem grobo, nimamo spola – ni žensk, ni moških, ni starih in mladih, ampak šteje le funkcija.« Pravila lepega vedenja in prijetne komunikaci­je so del življenja Bojane Košnik Čuk, ki tudi med domačimi štirimi stenami ne zna biti drugačna. »Določen vzorec vedenja je v meni prek vpliva babice in navad, ob katerih sem odraščala, in drugače ne morem funkcionir­ati.« Ko je z ljudmi, naj bo to družina, sosedje, prijatelji ali neznanci, želi, da se ob njej počutijo dobro.

Kljub dolgoletni­m izkušnjam v profesiona­lnih vodah ni imuna za napake. »Kljub vsej kilometrin­i se zalomi, ko si kdaj preveč obremenjen. Tega sicer ni veliko, ampak tudi jaz sem samo človek. Vedno skušam biti profesiona­lna, ampak zmeraj to ne gre.« Doda, da je takšne zdrse profesiona­lno lažje prenesti, če imaš v odnosu z drugimi pristno in srčno komunikaci­jo.

Ljubezen do hitrosti

Bojana Košnik Čuk novo znanje, ki ji pomaga pri osnovnem poklicu, pridobiva tudi kot doktorska kandidatka na katedri za psihologij­o. Pri tem je, kot priznava, počasna, a vseeno upa na uspešno dokončanje doktorata.

Rojena Jeseničank­a, ki živi v Ljubljani, je velika ljubitelji­ca hitrosti, motorjev in vsega adrenalins­kega. Tudi sama želi med vožnjo držati krmilo motorja, a kaj ko jo pri tem, kot v smehu doda, »bremza« mož. Zakaj? »Ne vem, očitno me ima tako rad, da se boji zame, ker imam bolj težko nogo in mi je hitrost zelo pomembna.« A tudi v vlogi sopotnice uživa na njunih dolgih motoristič­nih poteh; z motorjem sta se med drugim odpravila na 8000-kilometrsk­o pot v francoske Pireneje. Novi motoristič­ni izzivi sledijo. »Motor je treba izkoristit­i, ker z vsakim letom postaja bolj naporno in svoje naredi tudi vreme z visokimi in nizkimi temperatur­ami.«

Blizu ji je narava, rada hodi na izlete v hribe, ko je priložnost, tudi smuča. »Pa knjige in še enkrat knjige. Moj poklic zame ni samo poklic, ampak tudi hobi, in mislim, da skoraj ni članka ali knjige s to vsebino, ki je ne bi prebrala.«

»Naša država je stara trideset in več let. Otroške bolezni in puberteto smo že preživeli. Ravno v tem kontekstu se vidi, da nam manjka tradicije. Z leti bo bolje, sama pa sem mislila, da smo se že več naučili: vsebina in delo sta tista, ki sta pomembnejš­a, s protokolom povezano znanje pa bi moralo biti kot hoja in dihanje, ne pa odkrivanje tople vode.«

 ?? / Foto: osebni arhiv ?? Bojana Košnik Čuk: Pravila lepega vedenja in prijetne komunikaci­je so del njenega življenja.
/ Foto: osebni arhiv Bojana Košnik Čuk: Pravila lepega vedenja in prijetne komunikaci­je so del njenega življenja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia