Nedeljski Dnevnik

Sveča je del tradicije

V začetku prihodnjeg­a tedna se bo promet v okolici slovenskih pokopališč začel gostiti, saj je v sredo praznik vseh svetih, ki ga tradiciona­lno zaznamuje tudi prižiganje sveč

- Krištof Urbančič

O tem, kakšni so trendi, kako je z (ne)ekološkost­jo sveč in kakšne bomo preminulim prižigali v prihodnje, smo se pogovarjal­i s svečarjem Davidom Jurkovičem iz podjetja Svečarstvo Jurkovič

Dnevi, ki so pred nami, so vrhunec svečarske sezone. Kaj takšni dnevi pomenijo za svečarsko podjetje

v primerjavi z običajnim obdobjem v letu?

V našem podjetju proizvodnj­a za ta čas teče že od maja, ko se dogovarjam­o z večjimi kupci, tako da se pred 1. novembrom bolj ukvarjamo z improvizac­ijami, donaročili, logistiko in podobnim.

Veliko časa posvečamo tudi vremenskim napovedim, saj vreme bistveno vpliva na prodajo v zadnjih dveh tednih. Vse to je treba upoštevati pri načrtovanj­u.

Laik bi pomislil, da smo pri klasičnih svečah že zdavnaj vse odkrili in da proizvajal­cem preostanet­a le še proizvodnj­a in prodaja. Pa najbrž vendarle ni čisto tako?

Izpostavit­i je treba svetovni primat slovenskih proizvajal­cev pri inovativno­sti v zvezi z nagrobnimi svečami. Na svetovnem sejmu svečarjev konec januarja v Frankfurtu smo najbolje zastopana država glede na število prebivalce­v in v tujini zelo cenjeni poslovni partnerji. Toliko bolj nas boli, da slovenska javnost to kakovost premalo prepozna in je v ospredju vedno samo ekologija, medtem ko se premalo poudarja, da imamo samo v Sloveniji vzpostavlj­en sistem reciklaže odpadnih sveč. Naše podjetje je na primer izumitelj prve in doslej edine sveče, ki jo po uporabi lahko v celoti odvržete v zabojnik z biološkimi odpadki in se potem industrijs­ko kompostira, za kar imamo tudi ustrezen certifikat.

Lahko govorimo o trendih, ko gre za sveče?

Pri svečah opažamo, da se potrošniki vedno bolj usmerjajo k dolgo gorečim izdelkom, pri čemer je izkoriščen­ost materialov maksimalna in je to tudi del ekološkega vedenja. Pri nas in v Evropi narašča število sveč z različnimi motivi, sami smo letos uporabili zlatotisk in motivi so res plemeniti. Žal je v poplavi »akcijskih paketov« ogromno napol praznih sveč ali izdelkov, v katerih se polnilo napeni, da je sveča videti polna, v resnici pa je gorilne mase malo in ustrezno kratko gori. Seveda so pritiski na cene ogromni, ampak še jaz kot svečar pravim, da je bolje prižgati svečo manj ali manjše velikosti, pa zato dobre kakovosti.

Po čem kupci najbolj povprašuje­jo?

Ponudbe v Sloveniji je veliko in nekoč najbolje prodajani modeli sveč, ki gorijo dva do tri dni, se najdejo pravzaprav le še v tako imenovanih akcijskih paketih. Sicer pa potrošnik lahko izbira med dolgogoreč­imi svečami, svečami na tekoči vosek, v papirnatih lončkih s potiskanim­i površinami, ogromno modelov ima dodatne okrasitve, na žalost pa vedno bolj narašča prodaja elektronsk­ih in solarnih sveč, ki so, predvsem če so v steklenih lončkih, velik okoljski problem, saj se recikliraj­o v minimalnem odstotku.

Koliko sveče pa je mogoče reciklirat­i?

Uredba o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami je bila sprejeta leta 2008, ko je znašal tržni delež klasične sveče okoli 95 odstotkov. Ta problem smo rešili z več kot 90-odstotno reciklabil­nostjo izdelka in stroški za reciklažo se že pokrijejo s prodajo reciklata. Na drugem koncu so elektronsk­e in solarne sveče, pri katerih tržni delež narašča in je delež reciklabil­nosti majhen, še posebno če je uporabljen­o steklo, ki se ob odlaganju v skupne zabojnike zdrobi in močno moti proces reciklaže. Zavzemamo se za to, da se elektronsk­e in solarne sveče na pokopališč­ih zbira ločeno in tudi izloči iz sheme za ravnanje z odpadnimi svečami, saj ima elektronsk­a sveča s klasično svečo toliko skupnega kot žepna svetilka ali mobitel.

Kaj bo v prihodnje prevladova­lo, klasične ali elektronsk­e sveče, ki jih je vedno več?

Elektronsk­e sveče je treba uvrstiti med elektronsk­o opremo in prilagodit­i zakonodajo, da bo cena elektronsk­e sveče v celoti vsebovala tudi strošek ravnanja s tovrstnim odpadkom in bo verjetno precej višja. Cena klasične sveče, ki v veliki meri nosi tudi strošek za predelavo elektronsk­e, pa bo precej nižja. Menim in upam, da bo prevladala sveča s plamenom, saj je prižiganje sveč lepa in v današnjem prehitrem času koristna tradicija, ki jo je treba prenesti na mladino, da kdaj dvigne pogled od zaslonov.

 ?? ?? David Jurkovič, Svečarstvo Jurkovič / Foto: Nada Zgank
David Jurkovič, Svečarstvo Jurkovič / Foto: Nada Zgank

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia