Nedeljski Dnevnik

Ta šmentana reč

-

Leta 1934 rojeni Boris Frank je umrl leta 1999 in je pokopan na Viču v Ljubljani. Harmonikar in komponist je bil leta 1955 soustanovi­telj Zadovoljni­h Kranjcev, leta 1961 pa je ustanovil lastno zasedbo Boris Frank s svojimi Kranjci. Povod za to je bila želja nekaterih članov, da postanejo poklicni glasbeniki, medtem ko del skupine nad to zamislijo ni bil navdušen. S Frankom so bili na odru še klarinetis­t Egon Counik, trobentar Danilo Pšeničnik, basist Janez Kalšek in kitaristi Peter Ajdič, Milan Ferlež in Andrej Smolej. Pesem Ta šmentana reč pojejo Danica Filiplič, Greta Ložar in Polde Černigoj. V njej je čutiti pridih kralja ameriške polke Franka Yankovicha.

Zgodaj so začeli nastopati v tujini in bili pred prihodom Avsenikov na švicarski trg najbolj znana narodnozab­avna skupina v Švici. Boris Frank je veliko pisal tudi za druge, za Alpski kvintet, Slovenske muzikante … Ustvaril je več kot 300 melodij. Po letu 1966 je z novimi člani le še snemal v studiu in se posvetil pedagoškem­u delu. V studijske zasedbe je vključeval tudi saksofon in bobne. Njegovi člani so bili večinoma iz radijskega orkestra, vsi akademsko izobraženi. Tudi sam je bil zaposlen na Radiu Ljubljana, kjer je urejal radijske posnetke. Leta 1966 so izdali ploščo Večer za staro in mlado, ki je bila posneta v živo, ena prvih v Jugoslavij­i, posneta na tak način.

Eden izmed članov naše štirideset­članske žirije je tudi glasbenik Jože Burnik. To pesem je na svoji lestvici uvrstil na visoko mesto: »Z njo sem se seznanil na začetku svoje glasbene poti in upam si trditi, da je to eden izmed pomembnejš­ih narodnozab­avnih evergrinov ne le doma, pač pa tudi v tujini.« Med najbolj znanimi pesmimi, ki jih je ustvaril Boris Frank, so še V planini je kajžica, Eno drevce mi je zraslo, Sosedov Jaka, Rdeči nageljni, Vaški zvon, Dekle s planin …

 ?? ?? Izvajalec:
Boris Frank s svojimi Kranjci
Glasba: Boris Frank
Besedilo: Ferry Souvan
Leto: 1964
Skladbe z lestvice lahko poslušate na radiu Sraka vsako nedeljo ob 16. uri, na radiu Gorenc vsako sredo ob 16. uri v oddaji Veselica s Podokničar­jem in na radiu Rogla vsako sredo ob 10. uri v oddaji Pod Roglo se poje in igra.
Izvajalec: Boris Frank s svojimi Kranjci Glasba: Boris Frank Besedilo: Ferry Souvan Leto: 1964 Skladbe z lestvice lahko poslušate na radiu Sraka vsako nedeljo ob 16. uri, na radiu Gorenc vsako sredo ob 16. uri v oddaji Veselica s Podokničar­jem in na radiu Rogla vsako sredo ob 10. uri v oddaji Pod Roglo se poje in igra.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia