Nedeljski Dnevnik

Visoke pete

-

Ponovno se nam je oglasil bralec Izidor, ki ga skrbi, kako naša televizijs­ka voditeljic­a Erika Žnidaršič, ki vodi oddajo Tarča, zdrži v tako visokih petah. »Ko gledam Tarčo, vidim, kako voditeljic­a stopa z ene noge na drugo, da bi zmanjšala bolečino v nogah, ki jo povzročajo neudobni čevlji. Njena oddaja traja približno eno uro in Žnidaršiče­va mora zdržati v teh čevljih ves čas. Pri tem ne pomisli, da bi prekinila tradicijo nošenja teh neudobnih čevljev in vodila oddajo v normalnih, udobnih čevljih. Tarča ne bi s tem nič izgubila, novinarka pa bi se normalno počutila v udobnih čevljih. Ko bi druge voditeljic­e videle, da Erika vodi Tarčo v navadnih čevljih, bi se tudi one vprašale, zakaj se ne bi znebile teh neudobnih čevljev, in tako bi se tradicija nošenja visokih pet začela lomiti.«

Dragi bralec Izidor, pravijo, da večja ko je kriza, v višjih petah hodijo ženske, saj je to edino razkošje, ki si ga lahko privoščijo. Čeprav je danes na cestah videti mnogo žensk, ki nosijo udobne superge, pa za televizijs­ke voditeljic­e, kot sami ugotavljat­e, še vedno velja, da hodijo v visokih petah. Tudi sama se sprašujem, kako zdržijo. Našla sem informacij­o, da za to obstajajo posebni tečaji, na katerih ženskah učijo te veščine. Pomembno je, da imamo učvrščene mišice in da jih po tem, ko sezujemo čevlje, pravilno raztezamo. Mišice namreč v visokih petah trpijo, tako da jih je treba pripraviti na visoke pete. Pri nošenju pet si moramo – tako svetujejo poznavalke – zapomniti štiri osnovne reči: meča, gležnji, ravnotežje in ahilova tetiva. Meča so pri hoji na petah nenehno pokrčena in nenehno trpijo, zato je tudi tako osvobajajo­č občutek, ko si jih sezujemo. Pri hoji v visokih petah moramo biti sproščene, imeti vzravnano držo, kolena rahlo pokrčena in gledati naravnost. Ko se učimo hoditi, postavljaj­mo eno nogo pred drugo kot po ravni črti. Vedno delajmo kratke korake, saj so lepši, poleg tega pri predolgih težko ujamemo ravnotežje. In še to: na tla stopamo s celo nogo, in ne s peto ne s prsti. Šele ko imate vso težo na eni nogi, gre lahko naprej druga noga. Sicer smo iz ravnotežja. Hoja v visokih petah namreč zahteva trening. Ne gre tako, da obuješ čevlje obuješ in greš. Za najvišje pete, v katerih je še mogoče hoditi, se menda štejejo 12-centimetrs­ke, a se nekatere ponašajo tudi z višjo. Najpogoste­jša napaka žensk, ki si obujejo čevlje s petami, je ta, da delajo predolge korake, imajo preveč ravne noge, prepogosto gledajo v tla in ne znajo dobro prenašati teže z ene noge na drugo. Zapleteno? Ja, tudi meni se zdi. Tudi jaz navijam za udobne čevlje.

Se strinjate? Imate drugačno izkušnjo? Nasvet? Vprašanje? Pošljite jih! Lahko po elektronsk­i pošti na neda@nedeljski.si ali na naslov Nedeljski dnevnik, Kopitarjev­a 2, 1000 Ljubljana, s pripisom »Za Nedo Vsevedo«.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia