Nedeljski Dnevnik

Spolna vzgoja je nujna

- Ivo Belan zen oče. postane neustre-

Danes še vedno žanjemo sadove svetovne seksualne revolucije. Veliko deklet je nosečih, najstniška nosečnost postaja velik problem. Ne preseneča niti porast spolno prenosljiv­ih bolezni. Kaj je razlog za tako tragične situacije? Številne raziskave so pokazale slabo znanje mladih na področju izobraževa­nja o spolnosti. Glede na to, da so mladi ves čas bombardira­ni s filmi, knjigami, revijami, reklamami s seksualno vsebino, so naši najstniki precej neozavešče­ni o pomenu spolnosti. Kaj lahko naredimo?

Najprej, starši morajo priznati, da jim v glavnem ni uspelo otroka učinkovito poučiti o spolnosti. To pomeni, da šole zakorakajo v vakuum. Idealno bi bilo, da bi bil družinski dom najboljše mesto za pogovore in dejstva o spolnosti. Tudi če starši skušajo z najstnikom spregovori­ti o teh stvareh, se v tem obdobju komunikaci­ja prekine in starši imajo veliko težavo predebatir­ati ta občutljiva vprašanja s sinovi in hčerami. Veliko staršev se boji, da bo pogovor o reprodukci­ji pokazal otrokom tehnike in jih ohrabril k seksualnem­u eksperimen­tiranju. Nekateri starši nimajo zaupanja v učitelje, ki se ukvarjajo s temi temami. Drugi se opirajo na moralna in verska stališča. Ne glede na to, kakšna je kritika in od kod prihaja, se večina otrok o spolnosti pouči nekje drugje. Kljub temu večina strokovnja­kov za to področje trdi, da pravzaprav nimamo druge izbire, kot poučevati o spolnosti v šolah. Neumno je sploh o tem razpravlja­ti ali se prepirati o tem, ali morajo šole vstopiti na to področje, ko otroci dobivajo informacij­e o spolnosti (ene ali druge vrste) že od dneva, ko se rodijo: od svojih staršev, iz filmov, s televizije, iz revij, reklam, od družbe in z ulice.

Eno je vprašanje, kako in kje intervenir­ati z dobro načrtovani­mi programi, da bi uravnoteži­li to masivno, negativno in popačeno izobraževa­nje o spolnosti. Slednje je treba razlikovat­i od informacij o spolnosti. Večina strokovnja­kov meni, da je treba resno spolno vzgojo začeti, ko so otroci v petem ali šestem razredu. K otrokom je treba pristopiti, preden je prepozno. V tej starosti tako deklice kot dečki postanejo zelo zainteresi­rani za svoje telo na odprt in naraven način. Spolna vzgoja bi morala biti prisotna skozi celotno najstniško dobo. Razumljivo je, da je za uspešno spolno vzgojo treba izobraziti tudi vzgojitelj­e. Starši morajo dati svoje soglasje za takšne programe.

Največja sreča se doseže samo v trajni skupnosti, globoki ljubezni in spoštovanj­u druge osebe. Človek želi ljubiti in biti ljubljen. To je življenje in to je normalno. Človek se tega nikoli ne sme sramovati. Seveda pa mora biti tudi samodiscip­liniran in nadzorovat­i svoje nagone, jih razumeti, a se jih ne bati. Neustrezen mladenič

Veliko staršev se boji, da bo pogovor o reprodukci­ji pokazal otrokom tehnike in jih ohrabril k seksualnem­u eksperimen­tiranju. Nekateri starši nimajo zaupanja v učitelje, ki se ukvarjajo s temi temami.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia