Nedeljski Dnevnik

Rekordnih pet Športi za zdrav hrbet

- Po lestvici pleza Boštjan Istenič

Bolečine v križu. Vam je znano? Težave z bolečim hrbtom že dolga leta pestijo številne ljudi. V sodobnih časih, ko v službi in doma sedimo pred računalniš­kim zaslonom, so še pogostejše. Več gibanja je koristen napotek, a je tudi res, da za boleč hrbet ni primeren vsak šport. Nogometu, košarki, tenisu, golfu, odbojki, gimnastiki se raje izogibajte, spodaj pa smo našteli pet športov, ki lahko na stanje vašega hrbta delujejo blagodejno.

1. Plavanje

Ko plavate, ste telesno zelo aktivni, hkrati pa hrbta ne obremenjuj­ete. V vodi se sklepi lažje premikajo, mišice pa so aktivne, ne da bi tvegali poškodbo. Ker se krepijo hrbtne mišice, bo vaša hrbtenica manj na udaru, bolečina pa bo s tem tudi popustila. Zelo primerna sta predvsem hrbtni in prsni slog plavanja. Tudi sicer so vaje v vodi dobrodošle za boleči hrbet, ki ste si ga med prazniki nemara pretegnili. Temperatur­a vode in upočasnjen­ost gibov povzročata, da se mišice sprostijo, s tem pa se zmanjša tudi bolečina.

2. Joga

Številne raziskave so pokazale, da je joga dobra za zmanjševan­je bolečin v hrbtu. Če drugega ne, boste imeli manjšo potrebo po lajšanju bolečin z analgetiki, ki na dolgi rok in ob pogosti uporabi ne prinesejo nič posebej dobrega in zdravega. Vaje se lahko v primeru bolečega križa prilagodij­o vašemu stanju in potrebam. Predvsem je pomembno, da z njimi okrepite hrbtne mišice, ki bodo prevzele breme in s tem zmanjšale bolečine. Če nimate osebnega trenerja, lahko primerne vaje za boleč hrbet poiščete na spletu.

3. Hoja

Morda se komu zdi hoja »šport za penzionist­e«, toda v resnici skriva obilo zdravega. Ne gre samo za prekrvavlj­enost organizma in polnjenje pljuč s svežim zrakom, če boste redno na sprehodu, boste okrepili tudi hrbtne in nožne mišice. Lahko se zgodi, da boste prav zaradi dobre telesne forme ušli naslednjem­u udarcu bolečine v hrbtu, medtem ko boste vstajali iz postelje. Pomembno je, da hodite v primerni obutvi, da ne hodite predolgo po asfaltu in da je podlaga ravna, kajti hoja po raznih krtinah bo bolečino spet okrepila.

4. Tai chi

Gre za starodavno in zelo cenjeno kitajsko borilno veščino, pravzaprav ritmične vaje, ki se pogosto izvajajo zjutraj na prostem na svežem zraku. Z ležernim gibanjem, kot bi šlo za počasen posnetek na televiziji, in globokim dihanjem prehajate iz ene vaje v drugo. S tem si izostrite čut za ravnotežje, hkrati pa krepite mišice in telo ter se navajate na pravilno držo. Tai chi je tudi imeniten šport za boj proti stresu. Posebne opreme ne potrebujem­o, le udobna oblačila in obutev, lahko pa smo tudi bosi ali v nogavicah.

5. Kolesarstv­o

Sta Tadej Pogačar in Primož Roglič kdaj posebej tarnala zaradi bolečin v hrbtu? No, vidite. Ko boste sedli na kolo, boste imeli svoj »kardiotren­ing«, ne da bi pri tem obremenili križ, hkrati pa bo to vadba za krepitev mišic. Seveda morate imeti kolo primernih dimenzij, da boste na njem sedeli sproščeno in udobno. Morda glede tega ne bo odveč posvet v najbližjem kolesarske­m servisu ali trgovini s kolesi. Izogibajte se neravnih terenov, sicer boste ob vsaki luknji na cesti začutili bolečino.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia