Nedeljski Dnevnik

»Moderna klasika« prepovedan­ega poeta

Franceta Balantiča, dolgo prepovedan­ega pesnika, z njegovimi soneti postavljaj­o ob bok najboljšim slovenskim pesnikom

- Dragana Stanković

Na današnji dan, 29. novembra, leta 1921 se je v Kamniku rodil pesnik France Balantič. Otroštvo v delavski družini je preživljal v skromnih razmerah, kljub temu je znal brati in pisati, še preden je prestopil šolski prag. Po osnovni šoli se je vpisal v klasično gimnazijo v Ljubljani in bil med drugim nagrajen kot najboljši učenec v oddelku.

S prijatelji je rad hodil v Kamniške planine, sodeloval je pri več dejavnosti­h v Kamniku, v manjših vlogah nastopal na prosvetnem odru, bil je tudi član Slovenske dijaške zveze, pa vendar je veljal za plahega, mirnega in tihega mladeniča, kar so mnogi pripisoval­i tako njegovemu značaju kot vzgoji. Kot gimnazijec se je učil češčino, poljščino in ruščino, prebiral je takrat aktualne evropske pesnike, zlasti Charlesa Baudelairj­a, Vladimirja Majakovske­ga, kasneje tudi Arthurja Rimbauda. Ker ni imel denarja za knjige, si je izpisoval pesmi sodobnih slovenskih pesnikov, med drugimi Otona Župančiča, Dragoti

na Ketteja, Alojza Gradnika, Srečka Kosovela, Franceta Vodnika, Mileta Klopčiča, Boža Voduška, Edvarda Kocbeka in Severina Šalija.

Temačni soneti o brezupu

V letih 1938 in 1939 je pod psevdonimo­m France Zoranov v katoliški mladinski reviji Mladika objavil nekaj svojih pesmi. Konec 30. let se je pridružil tudi društvu mladih kamniških izobraženc­ev Bistrica, ki so leta 1940 izdali svoj literarni zbornik Bistrica – izpoved mlade volje. V njem je Balantič objavil tri sonete z izseljensk­o tematiko Veliki greh, Zaman in Sen o vrnitvi. Leta 1940, ki velja za prelomno leto njegovega pesniškega ustvarjanj­a, je napisal nov cikel šestih sonetov z naslovom Na blaznih poteh. Vsak sonet je pesem zase in nosi svoj naslov: Zaznamovan­ci, Pesem starega berača, Obup, Vprašanje iz podzemlja, Teptana kri in Upanje. Uredniki so za cikel dejali, da je izrazito socialen in pretežak za objavo. Temačnih sonetov o brezupnem položaju proletarsk­e družine kasneje tudi sam Balantič ni vključeval v svoj izbor in so luč sveta ugledali šele v povojnih letih. Nekaj erotično zasnovanih pesmi je posvetil tudi svoji prvi ljubezni, dijakinji trgovske akademije Marjetici, denimo Za teboj, Pridi, deklica, Marjetica, Najin čas je minil. V letih 1940 in 1941 je napisal večino pesmi, ki jih štejemo med njegovo klasiko, denimo Ne najdem domov, Zasuta usta, Pot brez konca, Moje delo, Črne gosli.

Leta 1941 je tudi hudo zbolel za pljučnico in kar tri mesece manjkal v šoli. Doma v Kamniku ga je obiskoval njegov najboljši prijatelj France Kramžar, s katerim sta se spoznala v gimnaziji, ter mu iz Ljubljane nosil zdravila in knjige. V času nemške okupacije se je Balantič preselil v Ljubljano, kjer je nadaljeval šolanje. Po zaključeni gimnaziji se je jeseni 1941 vpisal na študij slavistike, kjer se je večina študentov, tudi Balantič, pridružila uporu proti okupatorju. Konec leta 1941 se je s svojo poezijo pojavil v reviji Dom in svet, tega leta je nastala tudi večina njegovih najboljših pesmi, ki jih je leta 1942 zbral v knjigi Muževna steblika. Toda še preden bi lahko zbirko izdal, so ga Italijani, ki so v Ljubljani izvajali množične čistke, konec junija 1942 odpeljali v koncentrac­ijsko taborišče Gonars. Svoja občutenja o nečloveški­h razmerah v taborišču in tragični usodi Slovencev pod tujo okupacijo je izlil v Sonetih iz Gonarsa.

Iz Gonarsa v vaške straže

Iz taborišča se je jeseni 1942 Balantič vrnil bolan in psihično razrvan. Ker študija ni mogel nadaljevat­i, se je na povabilo prijatelja Kremžarja pridružil vaškim stražam v Grahovem pri Cerknici. Ob kapitulaci­ji Italije septembra 1943 se je položaj zaostril, grahovska enota se je skupaj z drugimi notranjski­mi vaškimi stražami umaknila v Pudob pri Starem trgu globoko v Loški dolini, kjer pa so jih obkolile partizansk­e čete. Kremžarju in Balantiču je uspelo pobegniti in se prebiti prek Rakeka v Ljubljano. Kmalu po ustanovitv­i se je pridružil prvim enotam slovenskeg­a domobranst­va. Nekaj časa je služil na bloku med Rakovnikom in Rudnikom, novembra 1943 pa se je s Kremžarjem ponovno odpravil v Grahovo, kjer pa je Tomšičeva brigada 23. novembra postojanko obkolila in jo naslednjeg­a dne uničila. Zgorelo je 32 domobrance­v, med njimi tudi Balantič. Dva dni kasneje so njegove neprepozna­vne posmrtne ostanke pokopali v skupni grob na grahovskem pokopališč­u. Balantičev­a smrt je v javnosti, zlasti v literarnih krogih, močno odmevala. Zato se je Tine Debeljak pospešeno lotil urejanja Balantičev­e pesniške zapuščine in leta 1944 izdal zbirko V ognju groze plapolam. V uvodni besedi je poudaril izjemnost Balantičev­e poezije, hkrati pa ga je povezoval z domobransk­im protikomun­ističnim bojem. Ta povezava je ostala živa še v povojnem času, ko ga je slovenska politična emigracija razglašala za svojega pesnika. Odmeven je bil spominski večer v Drami junija 1944, kjer so Balantičev­e pesmi interpreti­rali dramski igralci. Leta 1944 je izšel tudi Sonetni venec z ilustracij­ami avtorjeveg­a prijatelja Marijana Tršarja. Po mnenju stroke se je s tem delom postavil ob bok Francetu Prešernu.

Nove interpreta­cije Balantičev­ih del

Kljub temu da so umetniško vrednost njegove poezije priznavali tudi partizansk­i pesniki, denimo Matej Bor, je prišlo do prvega poskusa ponatisa zbirke Muževna steblika v domovini šele leta 1966.

Po drugi svetovni vojni se v javnosti o Balantiču ni smelo govoriti, njegove zbirke so bile izločene iz javnih knjižnic. So pa o njem pisali in na novo natisnili njegove pesmi v krogih slovenske emigracije. V Buenos Airesu je ponatis njegove poezije izšel leta 1956 in 1976. Kljub temu da so umetniško vrednost njegove poezije priznavali tudi partizansk­i pesniki, denimo Matej Bor, je prišlo do prvega poskusa ponatisa zbirke Muževna steblika v domovini šele leta 1966, a so morali celotno naklado po ukazu najvišjega partijskeg­a vodstva uničiti, končno so jo nato natisnili leta 1984. Leta 1989 je Cankarjeva založba natisnila monografij­o Temni zaliv Franceta Balantiča, nastalo izpod peresa pesnika, pisatelja in literarneg­a zgodovinar­ja Franceta Pibernika, in v njej prvič celovito predstavil­a pesnikovo življenjsk­o in literarno pot. Po osamosvoji­tvi Slovenije leta 1991 je prišlo do novih interpreta­cij Balantičev­ega ustvarjanj­a, prelomen je bil zlasti Balantič-Hribovškov simpozij leta 1994 v organizaci­ji ZRC SAZU. Balantič je uvrščen tudi v elitno zbirko Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev, v kateri je bilo od leta 1946 izdanih več kot 250 knjig štirideset­ih avtorjev. Novembra 1990 so na pobudo cerkniške občine in društva pisateljev Balantiču v Grahovem postavili spomenik avtorja Marjana Lobode, leto kasneje pa tudi v Kamniku, zasnoval ga je Drago Tršar. Leta 1993 je režiser Jože Pogačnik o prepovedan­em pesniku posnel dokumentar­ni film. Opera SNG Maribor je leta 2003 na oder postavila opero o Balantiču z naslovom Pesnik in upornik, leta 2008, ob 65. letu Balantičev­e smrti, pa je France Pibernik izdal tri nova dela o Balantiču. Na akademiji ob omenjeni obletnici je dr. Janko Kos za Balantiča dejal, da je bil »zvest sebi in čisti poeziji«. »Balantič je ' prešernovs­ki' pesnik. Je klasik, ki je moderen, oziroma moderni avtor, ki je klasik,« je dejal Kos. Leta 2015 so po pesniku poimenoval­i knjižnico v Kamniku, kar pa je sprožilo različna, tudi precej ostra nasprotova­nja.

 ?? ?? Do prvega poskusa ponatisa pesniške zbirke Muževna steblika v Sloveniji je prišlo šele leta 1966, a so morali celotno naklado po ukazu najvišjega partijskeg­a vodstva uničiti, končno so jo nato natisnili leta 1984.
Do prvega poskusa ponatisa pesniške zbirke Muževna steblika v Sloveniji je prišlo šele leta 1966, a so morali celotno naklado po ukazu najvišjega partijskeg­a vodstva uničiti, končno so jo nato natisnili leta 1984.
 ?? / Foto: Wikipedia ??
/ Foto: Wikipedia

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia