Nedeljski Dnevnik

Strah pred mobilnikom

-

Z nekoliko nenavadnim, a pri mlajši generaciji precej pogostim vprašanjem se je na nas obrnila bralka Taja. Sooča se namreč s hudim strahom pred telefonira­njem. »Vsakič ko moram opraviti kakšen telefonski klic, me začne stiskati, muči me tesnoba, če se le da, se klicu izognem. Veliko raje napišem kratko sporočilo ali e-sporočilo. Zaradi tega imam težave tudi v službi, saj je včasih treba opraviti kakšen klic ali se oglasiti, jaz pa imam kar kepo v želodcu. Sprašujem se, kako bi se tega strahu, ki je že kar nekakšna fobija, znebila.«

Draga bralka, fobij je cela vrsta, dokaj pomembno mesto med njimi pa zasedajo tiste, ki so tako ali drugače povezane s tehnologij­ami. Na primer nomofobija je strah pred tem, da nimamo pri sebi mobilnega telefona. »Nomo« pomeni »no mobile«, gre pa lahko za zelo resno motnjo, saj so ankete pokazale, da se kar nekaj študentov celo tušira s telefonom, velik delež najstnikov je celo dejal, da bi raje izgubili mezinec kot telefon. Nomofobija ima tudi kar nekaj »podfobij«: strah pred izgubo signala, strah pred izpraznitv­ijo baterije, strah pred izgubo telefona kot takega …

Pri vaši težavi pa gre za telefonofo­bijo – strah pred odgovarjan­jem na telefonske klice. Medtem ko se nekateri na telefonski klic oglasijo povsem samodejno, se drugi ob misli na to, da se morajo z neznancem pogovarjat­i, čisto prepotijo. A telefonsko tesnobo je mogoče premagati. Pravijo, da imajo ljudje, ki se soočajo s strahom pred telefonski­mi klici, raje besedilna sporočila, ki omogočajo, da se izognemo neposredni komunikaci­ji, kar mnoge stvari olajša. Poleg tega imamo pri pošiljanju sporočil možnost, da načrtujemo, kaj natančno želimo povedati. Vendar je, kot ugotavljat­e tudi sami, včasih situacija takšna, da se moramo oglasiti na telefon. Pogovor po telefonu zahteva hitro razmišljan­je.

Kako se tega strahu znebiti? Preprosto dvignemo slušalko oziroma telefon. To se seveda zdi težko, a tukaj se vse začne. Strahu pač ne morete premagati, če se ne izpostavit­e svetu. Morda bo najprej težko, a najprej telefonira­jte ljudem, ki jih poznate. Potem pokličite v kakšno trgovino in se pozanimajt­e o kakšnem izdelku in podobno. Vsak dan en klic in če preživite pogovor, bo to velika stvar. Anksiozni ljudje po navadi preveč razmišljaj­o o stvareh. Če nekdo reče nekaj, česar ne pričakuješ, to še ne pomeni, da je jezen nate. Telefonira­nje je veščina, tako kot vse druge. Zato vaja dela mojstra. Pa srečno!

Se strinjate? Imate drugačno izkušnjo? Nasvet? Vprašanje? Pošljite jih! Lahko po elektronsk­i pošti na neda@nedeljski.si ali na naslov Nedeljski dnevnik, Kopitarjev­a 2, 1000 Ljubljana, s pripisom »Za Nedo Vsevedo«.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia