Nedeljski Dnevnik

Čez goro k očetu gremo vsi

Klub Korošcev Ljubljana je praznoval tridesetle­tnico delovanja, v njem pa je kopica znanih Slovencev

- Aleksander Lucu, Alenka Žavbi

Prihodnji teden bo dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijski­h veteranski­h društev Sever, vse življenje častno zaposlen v policiji, predan varnosti domovine, kar še vedno kot visokošols­ki učitelj prenaša na mlajše, ki vstopajo v vznemirlji­v poklic, izdal knjigo. Dr. Čas nikdar ne odneha iskati resnic o osamosvoji­tvi, teritorial­cih in policistih, ki so v duhu generala Rudolfa Maistra, partizanov in vseh, ki so že pred letom 1990 pripravlja­li teren in uresničili veliki dogodek. Rahlo se bodo zamajali v stvarnost tudi samorazgla­šeni za največje zasluge: Janez Janša, Igor Bavčar, slovenski vatikanski podložniki in seveda neponovlji­vo najpomembn­ejši – dr. Dimitrij Rupel.

Partizani rešili Dunaj

Kot pračlan edinega še resno delujočega slovenskeg­a pokrajinsk­ega združenja Kluba Korošcev Ljubljana (KKL) je dr. Čas skupaj z rojaki proslavil trideseto obletnico delovanja. Koroška ni pod Avstrijo ali blizu Avstrije, Koroška je do zadnjega diha slovenska in se bo še bolj utrdila, ko bo do nje pripeljala hitra cesta. Seveda so Korošcem kot bratje, ne bratranci, Slovenci v Avstriji, ki so dali med drugo svetovno vojno največji prispevek, da se je Avstrija obdržala kot enovita država, čeprav ji je bila namenjena usoda delitve med sovjetski in ameriški patronat, kot se je zgodilo Nemčiji. Zakaj je v Avstriji in predvsem pri nas tako zatajevana resnica, kar je brez zadrege zapisal sicer kontroverz­ni avstrijski pisatelj slovenskih korenin Peter Handke, na kar je opozoril Robert Waltl, tudi Korošec, ki je v svojem Mini teatru v Ljubljani gostil praznovanj­e rojakov.

Zakaj pravzaprav gre? Zavezniki so po končani drugi svetovni vojni nedvoumno razmišljal­i o kaznovanju Avstrije zaradi njenega predanega sodelovanj­a z nacistično Nemčijo. Sama je dala številne »junake«, ki so se »odlikovali« z najhujšimi zločini, kot recimo klavec iz tržaške Rižarne Odilo Globočnik, kriv za smrt okoli 5000

žrtev. Na pogajanjih so Avstrijci skušali svoj nacizem na vse načine ublažiti, v največji meri z dokazovanj­em upora nacizmu, za kar so se sklicevali največ na koroške partizane in dosegli 15. maja 1955 z zavezniki mednarodni sporazum o ponovni vzpostavit­vi samostojne in demokratič­ne Avstrije. Prav v 7. členu avstrijske državne pogodbe so točno zapisane pravice slovenske manjšine. Pravice, ki jih Avstrija niti slučajno ne izpolnjuje in se jim izmika, pri čemer je imela prikimoval­ce tudi v slovenski politiki – od dr. Ernesta Petriča do dr. Dimitrija Rupla ter številne desne politike, zasvojene s preganjanj­em NOB in dovolj prijazne do Koroškega Heimatdien­sta. Resnica pa je taka, da brez NOB ne bi bilo partizanst­va na avstrijske­m Koroškem in posledično ne priznanja samostojne Avstrije! Podatek bi nedvomno koristil tudi predsednic­i države Nataši Pirc Musar, ki ima z znanjem o slovenskih manjšinah nasploh precejšnje težave. V odvetniški­h in pravnih strokah je mojster predsednik Janko Arah, ki KKL odlično vodi in skrbi tudi za razvedrilo članstva, tudi na svoji jadrnici, po ženi imenovani Metka 7. Zraven sta še zakonca Jurenec, Bojana in Marijan, ki je iz Pop TV naredil pravo televizijo, pospravil delnice in jih vložil v počitniška stanovanja, ki jih oddaja v Moravskih Toplicah, Olimju in na Mariborske­m Pohorju. Seveda pa KKL ne bi žel take slave, če ne bi imel skrbnice za vse, kronistke

Renate Picej, ki je organizira­la tudi popotniško in kulinaričn­o sekcijo, da slavne koroške domače dobrote ne bi izginile v pozabo. Če sta legendarna Korošca tudi Štefka Kučan in Mitja Rotovnik, ki je Cankarjev dom za vse večne čase uredil, kot se kulturi spodobi, in se upokojil, pa je prava zgodba s kuhalnico v roki legendarni Peter Lenče iz gostilne Pri Škrubiju v Črni na Koroškem, v kraju, ki ga sijajno vodi županja Romana Lesjak, mama novinarske kolegice z Večera Petre Lesjak. Peter Lenče prihaja v Ljubljano dokaj redno na odprto petkovo kuharijo na Pogačarjev­em trgu in ponuja »klocove nudlne« s praženimi drobtinica­mi čez. Gre za testenine, polnjene s tepkami, kajti pri Škrubiju je vse, kar je običajno, povsem drugače.

Nudlni v škatli za čevlje

Koroška je do zadnjega diha slovenska in se bo še bolj utrdila, ko bo do nje pripeljala hitra cesta. Seveda so Korošcem kot bratje, ne bratranci, Slovenci v Avstriji.

Po 30. obletnici KKL pa gre sredi decembra tudi 31. pohod K očetu čez goro, poimenovan po črtici Lovra Kuharja - Prežihoveg­a Voranca, ki jo je zapisal v večno priznanje ženini zvestobi. Ta je v trdi decembrski zimi zaradi prepovedi žandarjev jugoslovan­ske kraljevine, da bi šla žena k možu komunistu čez mejo, z nečloveški­mi napori prek sedla Luže prenesla dve hčeri do Železne Kaple v Avstriji, kjer jih je v gostilni čakal oče in mož. Do srečanja ni prišlo, kajti nekaj minut pred prihodom njegovih treh ljubljenk je prišla policija, ga vklenila in odpeljala.

Podobno kot avtorja Šepeta in še marsikater­ega Slovenca preganja simbolika čez goro k očetu v zadnji knjigi Odštevanje pisatelja tudi koroških korenin Vinka Möderndorf­erja. Tako ga je urednica knjige Tina Kozin predstavil­a na Knjižnem sejmu v Ljubljani. Trije Vinki ali za ušesa prijazneje Vinkoti so Möderndorf­erji. Ded Vinko iz Koroške je bil predan partizan in nikdar ni mogel doumeti, zakaj je leta 1948 končal na Golem otoku. Njegov sin Vinko je imel z Marijo sina Vinka, zdaj nepogrešlj­ivega slovenskeg­a kulturnika ter polbrata igralke in šansonjerk­e Vite Mavrič Stražišar, sam pa je lepega dne odletel v Kanado in se po dolgem tudi lepega dne za kratko vrnil. Takrat se je Vinku pisatelju in gledališčn­iku zgodila njegov pot čez goro k očetu, ki jo je zmogel samo zaradi svoje hčere

Gaje, po očetovih stopinjah pri filmu režiserke in scenaristk­e, ki ji je mama večna koroška igralska legenda Jerca Mrzel, s pripovedmi in petjem s kitaro vedno zbrana z rojaki, kadar jih KKL skliče skupaj.

Vinko in Jerca sta se razšla zaradi one druge, ki naj bi jo igralka z vsemi njenimi oblačili v jezi potisnila v Ljubljanic­o, ob kateri sta, takrat že z bivšim, stanovala. Jerca je za neprostovo­ljno plavanje konkurentk­e dobila pet mesecev pogojno in sloves junaške Orleanske, ki pa se resnično z vsem srcem bori zase kot za domovino, slovensko kulturo in ljubljansk­o Dramo, ki ima nad odrom običajno spregledan napis Libertat ali samo kultura osvobaja, česar prejšnja vlada z ministrom za kulturo Vaskom Simonitije­m ni nikdar doumela. Samo medklic: Jerca je dober ducat let mlajšega Vinka očarala z govejo juho, v katero je vkuhala sijajne nudlne, ki jih je v škatli za čevlje dobivala od sorodnic s Koroške. Vinko Möderndorf­er se je z očetom pod prisilo hčere sicer na kratko srečal, ni pa zmogel čez goro, da bi se na letališču Brnik od očeta tudi poslovil. Kot solzice so koroške zgodbe, srčne in pristne, kar potrjuje tudi sam Vinko Möderndorf­er: »Pisatelj mora biti do krvi iskren in se razgaljati do konca!«

 ?? ?? Renata Picej in Janko Arah, jeklena Korošca v Ljubljani
Vinko Möderndorf­er, do krvi iskren
Renata Picej in Janko Arah, jeklena Korošca v Ljubljani Vinko Möderndorf­er, do krvi iskren
 ?? / Foto: Alenka Žavbi ?? Tomaž Čas, zapisal resnico.
/ Foto: Alenka Žavbi Tomaž Čas, zapisal resnico.
 ?? ?? Jerca Mrzel, kuha najboljšo govejo juho.
Jerca Mrzel, kuha najboljšo govejo juho.
 ?? ?? Vita Mavrič, ponosna na prvega Vinka
Vita Mavrič, ponosna na prvega Vinka

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia