Nedeljski Dnevnik

Sosed dober dan

- Poklekne.

Franci Pupis, Tone Rus in Franci Kramer so se kot študentje srečali v Ljubljani in sčasoma se je porodila ideja o ustanovitv­i ansambla. Glede na to, da so iz različnih koncev Slovenije, so si temu primerno nadeli tudi ime. Pred tem so že nastopali v različnih zasedbah.

Pesem Sosed, dober dan ne govori le o bližnjih sosedih, pač pa tudi o tistih čezmejnih: Ko ptica z veje pa do veje nam isto pesem žvrgoli, ne vpraša ptica se za meje, tako svobodna vsepovsod lebdi.

Franc Kramer, gonilna sila današnjih Fantov z vseh vetrov, nam je povedal, da ravno pripravlja­jo novi CD, za dve pesmi pa bodo naslednji mesec posneli tudi videospot. »Spodbudil nas je izjemen odziv na koncertu, ki smo ga imeli leta 2019 v novomeški športni dvorani Marof ob naši 40-letnici. Istega leta smo kot posebni gostje sodelovali na Ptujskem festivalu, kjer je bila naša pesem Te domače viže izbrana za 'naj vižo' vseh 50 let festivala. V vseh teh letih je bilo tam izvedenih okrog 1200 pesmi.

Jože Dobovšek, ustanovni in pri 82 letih najstarejš­i član ansambla, se spominja kako se je na festivalu v Števerjanu, ravno ko so v besedilu omenili zvon, ta dejansko oglasil s sosednje cerkve: »Mogoče je tudi to pripomoglo k zmagi pesmi Sosed, dober dan. « V skupino ga je leta 1979 povabil Franc Kramer: »Takrat sem igral dixie in razne evergreene in sem bil do povabila nekoliko skeptičen. Odločil sem se predvsem zaradi tega, ker smo izvajali avtorsko glasbo, in ni mi žal. Danes vseeno še vedno poslušam predvsem jazz, Milesa Davisa, moj favorit pa je Gerry Mulligan.« Povedal nam je tudi za skupino ljubitelje­v njihove glasbe iz Straže pri Novem mestu, ki prihaja na njihove koncerte in se vedno ob pesmi Slovenija je domovina tvoja zbere pod odrom in

 ?? ?? Izvajalec:
Fantje z vseh vetrov
Glasba:
Tone Rus
Besedilo:
Franc Pupis
Leto:
1981
Skladbe z lestvice lahko poslušate na radiu Sraka vsako nedeljo ob 16. uri, na radiu Gorenc vsako sredo ob 16. uri v oddaji Veselica s Podokničar­jem in na radiu Rogla vsako sredo ob 10. uri v oddaji Pod Roglo se poje in igra.
Izvajalec: Fantje z vseh vetrov Glasba: Tone Rus Besedilo: Franc Pupis Leto: 1981 Skladbe z lestvice lahko poslušate na radiu Sraka vsako nedeljo ob 16. uri, na radiu Gorenc vsako sredo ob 16. uri v oddaji Veselica s Podokničar­jem in na radiu Rogla vsako sredo ob 10. uri v oddaji Pod Roglo se poje in igra.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia