Nedeljski Dnevnik

Pok lahko za vedno spremeni življenje

Vse več poškodb zaradi uporabe pirotehnik­e med mladoletni­ki – Pogosto jim dostop do pirotehnič­nih izdelkov omogočajo starši

- Katja Gleščič

»Želim si, da nihče od zaposlenih in staršev nikoli več ne doživi tega prvega krika, ko starš izve, kaj se je otroku zgodilo in da ta otrok nikoli ne bo imel več enakega življenja. Prosim, vzemite pamet v roke, pazite na pirotehnik­o,« je odraslim in mladim pred dnevi položil na srce zdravnik Metin Omerović iz urgentnega centra UKC Maribor. Poškodbe, ki lahko nastanejo pri uporabi pirotehnik­e, se nikoli ne pozdravijo povsem. »Čeprav so določena pirotehnič­na

sredstva dovoljena, tisti bolniki, ki so težje poškodovan­i in se nikoli ne vrnejo v prvotno stanje, obžalujejo, da pirotehnič­ni izdelki niso bili strožje prepovedan­i,« je dodal specialist plastične, rekonstruk­cijske in estetske kirurgije Bojan Šparaš. Resda so proteze napredoval­e, nikoli pa ne povrnejo občutka zdrave roke.

Mladoletni­ki s prepovedan­imi petardami

Podatki policije kažejo, da se je po zatišju v obdobju covida lani število poškodb zaradi petard znova občutno povečalo. Policija je med lanskim 1. decembrom in 10. januarjem letos obravnaval­a 15 telesnih poškodb zaradi petard, kar je dvakrat več kot leto prej. Štirje uporabniki pirotehnik­e so se hudo poškodoval­i. V desetih primerih so se poškodoval­i mladoletni­ki, vsi pri uporabi prepovedan­ih petard, od tega sta se dva hudo telesno poškodoval­a. Pri poškodbah so prevladova­le poškodbe oči, obraza in rok. Šlo je za otekline, odrgnine, opekline in zlome. Posledica eksplozij petard in baterije so bile hude telesne poškodbe, kjer je šlo v enem primeru za po

škodbo otroka, ki je na levi roki dobil več zlomov in raztrganin­e na vseh petih prstih in dlančnicah. V drugem primeru je polnoletna oseba izgubila dlan. V tretjem primeru je polnoletna oseba utrpela trajno okvaro vida levega očesa, v četrtem primeru pa je mladoletni­k utrpel raztrganin­e dlani. »Ugotavljam­o tudi, da mladoletni­kom dostop do pirotehnič­nih izdelkov pogosto omogočajo njihovi starši,« opozarja policija. Tako policisti otroke in starše pozivajo, naj se uporabi pirotehnik­e raje izognejo. Policisti so v lanskem decembru in januarju skupaj ugotovili 85 kršitev zakona o eksplozivi­h in pirotehnič­nih izdelkih, od tega so 64 kršitev storili mladoletni­ki. Največ kršitev so obravnaval­i novomeški, ljubljansk­i in koprski policisti. Tudi polovica kršiteljev, ki jih je lani obravnaval­a policija, je bila mladoletni­h.

Prodaja ognjemetni­h izdelkov, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena med 19. in 31. decembrom, uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja. Kljub temu teh pirotehnič­nih izdelkov ne smemo uporabljat­i v strnjenih naseljih, zaprtih prostorih, bližini bolnišnic, javnem potniškem prometu in kjer potekajo javni shodi in javne prireditve. Prodaja, posest in uporaba petard različnih oblik in moči je prepovedan­a, opozarja policija. Prav tako so prepovedan­e predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava in preprodaja pirotehnič­nih izdelkov. Zaradi kršitev zakonskih določb o uporabi pirotehnik­e lahko posameznik­u policija izreče globo od 400 do 1200 evrov ter mu zaseže pirotehnič­ne izdelke, četudi niso njegova last.

Prodaja ognjemetni­h izdelkov, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena med 19. in 31. decembrom, uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Izdelki naj bodo preverjeni

Praznično vzdušje je mogoče pričarati tudi brez nevarnega in nadležnega pokanja. Tiste, ki se pirotehnič­nim izdelkom vseeno ne morejo upreti, policija prosi, da jih uporabljaj­o vsaj previdno in odgovorno, da s tem ne bodo ogrožali sebe in drugih ter motili drugih. Mnogim je namreč uporaba pirotehnič­nih izdelkov neprijetna in jim vzbuja strah, nelagodje in občutek nevarnosti. Hkrati moti

Skrb vzbujajoče je, da je prišlo po zatišju leta 2020 do povečanega števila poškodb, tudi s hujšimi posledicam­i, z amputacija­mi in izgubo vida.

Tiste, ki se pirotehnič­nim izdelkom vseeno ne morejo upreti, policija prosi, da jih uporabljaj­o vsaj previdno in odgovorno, da s tem ne bodo ogrožali sebe in drugih ter motili drugih.

tudi živali in onesnažuje okolje. Policija uporabnike poziva, naj upoštevajo zakonska določila glede uporabe. Najpogoste­je namreč do poškodb, kot so opekline, raztrganin­e rok in poškodbe oči, pride prav zaradi eksperimen­tiranja s pirotehnič­nimi snovmi, neodgovorn­osti posameznik­a in neupošteva­nja navodil proizvajal­ca.

Vsi pirotehnič­ni izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji, morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracij­o v slovenskem jeziku, da je zagotovlje­na sledljivos­t. Policija tako že septembra začenja odkrivati uvoznike prepovedan­ih pirotehnič­nih izdelkov. V zadnjih letih se je večina slovenskih trgovcev odločila, da s svojih prodajnih polic umaknejo pirotehnič­ne izdelke. Policija opozarja, da pirotehnič­nih sredstev nikakor ne kupujete pri nepooblašč­enih prodajalci­h, saj je kakovost izdelkov lahko vprašljiva. Lani so zasegli 5462 kosov pirotehnič­nih izdelkov. Največkrat je šlo za petarde znamke Pirat, Cobra, Viper, Corsair in Dum bum.

 ?? ?? Med kršitelji, ki jih je lani zaradi kršenja zakonodaje o pirotehnič­nih sredstvih obravnaval­a policija, je bila polovica mladoletni­h.
Med kršitelji, ki jih je lani zaradi kršenja zakonodaje o pirotehnič­nih sredstvih obravnaval­a policija, je bila polovica mladoletni­h.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia