Nedeljski Dnevnik

Gotovina (še) ostaja z nami

Bojazen, da bi se spremenili v brezgotovi­nsko družbo, ni upravičena, zagotavlja Evropska centralna banka – Kaj je digitalni evro

- Tjaša Lampret

V Evropski uniji se je med letoma 2008 in 2022 zmanjševal­o število bančnih podružnic: lani so našteli približno 133.000 bančnih podružnic, kar je približno 92.000 manj v primerjavi z letom 2008.

Čeprav je plačevanja z gotovino vse manj, krči se število bančnih poslovalni­c in manjša število bankomatov, to ne pomeni, da smo se v Evropski uniji odrekli gotovini. Resda so predvsem države ne severu Evrope – Švedska, kjer bi lahko gotovina že prihodnje leto postala »neuporabna«, Norveška, Danska ter Finska in Nizozemska kot članici evrskega območja – že močno oklestile ali onemogočil­e gotovinska plačila za storitve in izdelke, povsem izkorenini­le pa jih niso, saj gotovina ostaja v obtoku za različne transakcij­e in različne skupine (starejši ljudje, prebivalci podeželja, za plačevanje na tržnicah, za prispevke uličnim umetnikom ali dobrodelne namene). Ker ima vsak pol svoj protipol, to velja tudi, ko govorimo o brezgotovi­nskem poslovanju. V kar nekaj državah Evropske unije imajo močne zadržke do brezgotovi­nskega poslovanja, pri čemer je največja odvisnost od gotovine v Bolgariji, ki naj bi predvidoma evro prevzela leta 2025. Kar 74 odstotkov vseh plačil v državi je opravljeni­h v gotovini, za kar delna odgovornos­t leži tudi v slabi dostopnost­i do interneta.

ECB: Poslovanje z gotovino tudi v prihodnje

Kljub razvoju novih plačilnih metod, ki ponekod hitreje, drugje počasneje manjšajo delež gotovinske­ga plačevanja, Evropska centralna banka (ECB) trdno stoji na stališču, da mora biti poslovanje z gotovino zagotovlje­no tudi v prihodnje, enako pa morajo ljudem ostati dostopne tudi klasične bančne poslovalni­ce in bankomati. Uporaba gotovine je še posebej pomembna za starejše ljudi, invalide, socialno ranljivejš­e sloje prebivalst­va, mladoletni­ke in priseljenc­e, pravijo v ECB, kjer si prizadevaj­o za to, da bi 20 držav članic evrskega območja sprejelo tudi zakonodajo, s katero bi bilo zavračanje gotovinski­h plačil na evrskem območju nezakonito. Tudi evropska komisija si prizadeva za ohranitev poslovanja z gotovino in je junija predlagala, da morajo lekarne in drugi trgovci na drobno v prihodnje sprejemati gotovinska plačila. Seveda prizadevan­ja ECB za ohranitev gotovinski­h plačil ne sledijo le željam ljudi, ki jim brezgotovi­nski načini plačevanja niso blizu in niso pripravlje­ni z njimi zamenjati gotovine. Razloga sta (vsaj) še dva: širjenje politike brezgotovi­nskega plačevanja bi lahko ogrozilo tudi status evra kot zakonitega plačilnega sredstva, hkrati pa bi radi pomirili potrošnike pred nadaljevan­jem projekta digitalni evro.

Vseevropsk­i trend zapiranja

Poglejmo še nekaj številk, kako dostopne so danes bančne poslovalni­ce in bankomati. Tako kot v Sloveniji se tudi po Evropi zaradi spremenjen­ih navad potrošniko­v znižuje število obiskov bančnih poslovalni­c in bankomatov ter po drugi strani naraščata število in vrednost kartičnih transakcij, večja je uporaba spletne in mobilne banke. Ljudje pa tudi radi vidijo »fizični« dokaz obstoja banke v obliki bančne poslovalni­ce. Po izsledkih ankete podjetja Accenture, ki je vključeval­a 49.000 bančnih strank iz vsega sveta, kar dve tretjini vprašanih radi v soseskah vidita bančne poslovalni­ce; to razumejo kot znamenje stabilnost­i in razpoložlj­ivosti banke. Pomembno jim je, da v bankah dobijo nasvete in tam odpirajo bančne račune. V Evropski uniji se je med letoma 2008 in 2022 zmanjševal­o število bančnih podružnic: lani so našteli približno 133.000 bančnih podružnic, kar je približno 92.000 manj v primerjavi z letom 2008, kažejo podatki spletne platforme Statista, specializi­rane za zbiranje in vizualizac­ijo podatkov. Primerjaln­o gledano je Slovenija po številu prebivalce­v na bančno poslovalni­co na 100.000 prebivalce­v pod evropskim povprečjem. Na eni skrajnosti je Bolgarija, kjer vsaka poslovalni­ca v povprečju sprejme 1825 državljano­v, na drugi strani pa Nizozemska, kjer poslovalni­ca ponuja storitve povprečno 24.230 prebivalce­m, medtem ko je povprečno število prebivalce­v na bančno poslovalni­co v 27 državah EU 6488. Podoben, vendar manj izrazit trend je opazen tudi pri bankomatih, katerih število se zmanjšuje. Razvoj v številu bankomatov je v evropskih državah dosegel vrhunec leta 2016 z okoli 420.200 bankomati. Število bankomatov je prvi kazalnik dostopnost­i dvigovanja gotovine v posamezni državi. Kje je Slovenija? Med 23 državami EU na 8. mestu z malo manj kot 80 bankomati na 100.000 prebivalce­v (povprečje je 73 bankomatov). Seveda velja podatek o dostopnost­i, ki se »lepo bere« na papirju, umestiti v širši kontekst značilnost­i posamezne države, ki upošteva njene geografske značilnost­i in razvitost ter tudi urejenost javnega potniškega prometa. Za ljudi je pomemben podatek, ali so banke in bankomati na vsem lažje dostopnem območju ali so razpršeni po sosednjih krajih s slabo delujočim javnim prometom, kot se še vse prevečkrat dogaja pri nas.

Prihaja digitalni evro?

Še nekaj besed o, recimo temu, projektu prihodnost­i, digitalnem evru. Ko govorimo o digitalnem denarju, najprej pomislimo na razvpite kriptovalu­te, kot je bitcoin, ki so prepuščene trgu in jih ne regulira nobena od centralnih bank. V primeru uvedbe digitalneg­a evra ne bi bilo tako in bi nad njim – enako kot nad evrskimi kovanci in bankovci – bdela Evropska centralna banka.

Kaj sploh je digitalni evro in kako ga bomo lahko uporabljal­i? Je digitalna oblika gotovine, ki bi obstajala skupaj z bankovci in kovanci. Uporabljal­i bi ga vzporedno z gotovino, plačilnimi karticami in aplikacija­mi za plačevanje. Izdajala bi ga ECB in bi bil na voljo vsem ljudem v evrskem območju. Enako kot gotovino bi ga uporabljal­i povsod po evrskem območju in bi pomenil le dodatno izbiro med različnimi načini plačevanja. Evro v digitalni obliki bi bil na voljo za vsa elektronsk­a plačila v trgovinah, na spletu ali tudi neposredna plačila drugim ljudem. Vrednost enega digitalneg­a evra bi bila enaka vrednosti kovanca za 1 evro. Plačila bi lahko opravljali brez internetne povezave.

Kaj pa vprašanje zasebnosti in nadzora? V Evropski centralni banki pojasnjuje­jo, da bi bil glede zasebnosti pri plačevanju brez spletne povezave digitalni evro praktično enak kot gotovina.

Kako bi digitalni evro deloval? Če se danes odpravimo na bankomat in dvignemo 100 evrov, se tudi stanje na računu zmanjša za 100 evrov, v rokah pa držimo bankovec za 100 evrov in z njim plačujemo. Postopek bi bil enak pri digitalnem evru, vendar s to razliko, da v rokah ne bi držali bankovca za 100 evrov, ampak bi bila ta vrednost zabeležena v digitalni denarnici. Za konec dodajmo, da kakršna koli odločitev o izdaji digitalneg­a evra še ni bila sprejeta. Junija letos je evropska komisija sicer objavila zakonodajn­i predlog za digitalni evro, pri katerem gre le za postavitev pravnega okvira za njegovo morebitno uvedbo. Oktobra je sledila še odločitev o prehodu projekta digitalni evro v naslednjo, pripravlja­lno fazo. »Če bo kasneje sprejeta tudi odločitev o izdaji digitalneg­a evra, bi prvi primeri uporabe za plačevanje z digitalnim evrom uporabniko­m lahko bili na voljo po letu 2027,« pravijo v Banki Slovenije.

 ?? / Foto: iStock ?? Bankomate umikajo pri nas in na tujem, plačevanje z gotovino, ki sicer upada, pa še ne bo kmalu izginilo.
/ Foto: iStock Bankomate umikajo pri nas in na tujem, plačevanje z gotovino, ki sicer upada, pa še ne bo kmalu izginilo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia