Nedeljski Dnevnik

Bili bi zasužnjeni kot Madžari

Kako je stranka Fidesz z Viktorjem Orbanom na čelu prevzela državo in njene državljane

-

Če bi generalni direktor RTV Slovenija Zvezdan Martič s svojo ekipo malo manj užival v svoji funkcijski pojavnosti, kajti za sedaj le tradiciona­lno javka, da primanjkuj­e denarja, bi moral ukazati nekaj tednov zapored predvajati madžarski dokumentar­ec Lekcije iz madžarske stvarnosti, da bi bilo sleherniku v Sloveniji jasno, kaj je bilo načrtovano, da se nam zgodi. Film so vrteli na TV-programu Al Jazeera, od sosedov pa bi ga najbrž lahko pridobili za trajno predvajanj­e necenzurir­anega s posredovan­jem predsednic­e države Nataše Pirc Musar, ki je nedavno gostila svojo veliko prijatelji­co, po Orbanovi želji izvoljeno madžarsko predsednic­o Katalin Novak. Gremo po filmskih poglavjih.

Prvo poglavje: Začetki

Mladinci iz nekdaj socializmu predanih podeželski­h madžarskih družin, ki so ob spremembi režima naglo preskočile nazaj v vaško katoliško podrejanje, so iz skrajne revščine odšli v mesta na študij in postali pravi podeželski izobraženc­i, Budimpešta kot velemesto jim je tako in tako šla že od nekdaj zelo na jetra. Kot poljskim podeželano­m Varšava ali slovenskim hostarjem in sedaj vedno večjemu številu v politiki znanih vaških posebnežev Ljubljana. Stransko Fidezs so ustanovili podeželski povzpetnik­i in na čelo postavili Viktorja Orbana, za strankarsk­e finance pa je bil določen njegov najboljši prijatelj Lajos Simicska. Samo medklic za dopolnitev filma: Simicska je postal največji poslovni magnat, leta 2016 deveti najbogatej­ši Madžar, ob katerem je rasel tudi sedaj najljubši Orbanov tajkun Lorinc Meszaros, ki je nedavno nastopal tudi v Tarči Erike Žnidaršič kot eden od »donatorjev« stranke SDS in njenih medijev. Leta 2014 se je Simicska popolnoma obrnil proti Orbanu, pred vo

litvami 2018 je celo pomagal postaviti proti Fideszu novo sicer tudi desno stranko Jobbik. Simicska je iz Orbanovega štaba kmalu po razhodu dobil v dar rumeno pobarvano napravo, s pri Putinu domišljeni­m sporočilom, za merjenje radioaktiv­nosti. Takoj je bilo jasno, da pošiljka pomeni grožnjo s smrtjo, kot je doletela ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka, ki je po zastruplje­nju s polonijem umrl v Londonu. Sorodni ukrepi izvrševalc­ev nad političnim­i nasprotnik­i v Rusiji so od prometne nesreče, ustrelitve na pragu stanovanja do nenadnega padca skozi okno. Simicska je razumel sporočilo, prodal vse svoje premoženje in se neznano kje skril, vendar ga imajo Orbanovi agenti pod kontrolo.

Ko je leta 2002 Orban izgubil volitve, je povsem ponorel. Za poraz je seveda okrivil medije, kar zveni trumpovsko domače tudi pri nas. Sledila je akcija Simicske, ki je pokupil 213 madžarskih medijev, od lokalnih glasil, radiev do največjih televizijs­kih hiš in tiskovnih agencij in dnevnega časopisja, kar spet zveni hudo domače, grosupeljs­ko. Orban je takoj napovedal nov zakon o medijih. Tudi znano!

Drugo poglavje: Ugrabitev javnega medija

V kupljene medije so Orbanovi zaposloval­ci (po domače bi jim rekli Uroši Urbanije) navlekli stotine mladih, ki niso imeli pojma o nobeni zvrsti novinarstv­a. Saj jim ga tudi ni bilo treba imeti, kajti brali, pisali so namreč le, kar je bilo poslano iz pisarne glavnega urednika za vse medije Viktorja Orbana. Značilna je bila manipulaci­ja z begunci leta 2015: televizijs­kim snemalcem in fotografom je bilo prepovedan­o snemati in objavljati večinske prizore bežečih žensk z otroki, treba je bilo prikazovat­i samo naglo hodeče moške, teroriste na poti v Evropo. Celo zdravniki so bili prisiljeni ped kamerami dajati vladnoprop­agandne izjave o boleznih. Naša nekajletna dežurna govornica v beli halji je čisto slučajna podobnost! Prepovedan­o je bilo kar koli slabega zapisati o Vladimirju Putinu in Rusiji, potem ko se je bliskovito razmnožil plakat Orban=100% Putin. Neodvisni novinarji so zapisali, da na Madžarskem funkcionir­ajo mediji le na daljinsko upravljanj­e. Dodatek: vse novinarje, ki niso ugajali vladi, je bilo treba zastraševa­ti in pretepati, posebno zaželeno je bilo surovo izživljanj­e nad novinarkam­i. Medklic: kako domače, Mojca Šetinc Pašek in Evgenija Carl! Dodatna domislica Orbana je bila, da je vse pomembne medije pospravil v eno stavbo, da je imel mir. Le kje se je učil mariborski župan Saša Arsenovič?!

O Bruslju je Orban širil, da je glavni nasprotnik Madžarov: »Sili nas, da smo poslušni plačanci!« Sicer pa je po dobljenih volitvah dodal: »Naša zmaga se verjetno vidi z Meseca, iz Bruslja pa zanesljivo!«

Tretje poglavje: Na sledi oligarhom

Neodvisna novinar in fotoreport­er sta v Biogradu na moru v Dalmaciji posnela bajno razkošno jahto Lady MRD v lasti madžarskih oligarhov za dopustovan­je vladajoče koalicije. Jahto sta spremljala tudi med plovbo in z velike razdalje fotografir­ala dogajanje na palubi, bližje namreč nista mogla, ker so plovilo na vodnih skuterjih spremljali posebni varnostnik­i. Ob povečavi fotografij se je na palubi prikazal prijatelj Anžeta Logarja, madžarski zunanji minister Peter Szijjarto , v objemu druge žene Szilvije. Njegova izjava po razkritju: »Moj dopust ne sme nikogar zanimati!« Opa: je torej Orban napeljal nič krivega Janeza Janšo, da je dopustoval na jahti našega računalniš­kega mogotca Andreja Marčiča? Medklic: Szijjarto je politično kariero začel kot tiskovni predstavni­k stranke Fidesz!

Četrto poglavje: Napad na medije

Novinarje se strogo nadzoruje s špijonskim sistemom Pegasus, ki ga je Orban nabavil v Izraelu z izgovorom, da ga bodo uporabili za zasledovan­je pedofilov in prodajalce­v drog. Skrajni ukrep: vsakdo, ki je po Pegasusu spoznan, da je govoril s »prepovedan­im« novinarjem, je takoj ob službo. Opa: od kod torej naprava, podobna ali enaka Pegasusu, v Sloveniji za časa notranjega ministra Aleša Hojsa, da so lahko razbrali obraze demonstran­tov, potem ko so jih zaplinili in namočili z vodo? Dodaten Orbanov ukrep: ob novinarjih tudi strogo nadzorovan­je političnih nasprotnik­ov, kar pa je pri nas že trideset let utečena praksa pri pomembni, večno »preganjavi­čni« stranki!

Peto poglavje: V srcu Evrope

V kupljene medije so Orbanovi zaposloval­ci navlekli stotine mladih, ki niso imeli pojma o nobeni zvrsti novinarstv­a. Saj jim ga tudi ni bilo treba imeti, kajti brali, pisali so namreč le, kar je bilo poslano iz pisarne glavnega urednika za vse medije Viktorja Orbana.

Zakaj Orbanu v Bruslju grozijo kot posiljeval­ci z mlahavim »onetom«? Razlaga: »one« je po slovarju (SSKJ) nekaj, za kar vsi vedo, za kaj gre, vendar se beseda direktno ne izgovori. Ker je za izvolitev predsednic­e evropske komisije Ursule von der Leyen Viktor Orban zlobiral glasove celotne višegrajsk­e skupine. Po namigu Angele Merkel, s katero je Orban v isti Evropski ljudski stranki. Merklova je Orbana včasih sicer blago pokritizir­ala, po drugi strani pa je Madžarska popolnoma odvisna od nemškega kapitala, ki gradi tovarne, kjer se mu zahoče (vsaka podobnost z ministrom Zdravkom Počivalško­m in sedaj propadajoč­o avstrijsko Magno je zgolj naključna). Samo medklic: pri Debrecenu je bila z evropskim denarjem zgrajena »kakor« madžarska tovarna avtomobilo­v. Vanjo se je povsem slučajno vselil nemški BMW!

Epilog dokumentar­ca

Mlada madžarska novinarka iz romske skupnosti, elegantna in lepa dama z vrhunsko izobrazbo in izrazitim novinarski­m talentom, ki se ni podredila orbanovske­mu načinu novinarstv­a, se je ponosno poslovila od domačih in postala natakarica v avstrijske­m smučarskem centru.

 ?? / Foto: Nebojsa Tejic/sta ?? Peter Szijjarto in Anže Logar, prijatelja
/ Foto: Nebojsa Tejic/sta Peter Szijjarto in Anže Logar, prijatelja
 ?? ?? Nataša Pirc Musar in Katalin Novak, prijatelji­ci
Nataša Pirc Musar in Katalin Novak, prijatelji­ci
 ?? ?? Lady MRD
Lady MRD

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia