Nedeljski Dnevnik

Krvava drama na hokejskem ledu

Smrt hokejista Adama Johnsona, ki ga je po vratu z drsalko porezal nasprotni igralec, preiskuje policija

- Matjaž Terzič Tanyka Rawden.

Ena izmed lastnosti, ki jih pripisujem­o športu, je tudi, da je šport zdrav. Ta je nemara celo najbolj izpostavlj­ena. No, da se je vsaj vrhunski šport od tega precej oddaljil, je v zadnjih desetletji­h in letih vedno bolj jasno. Vrhunski šport je pač večinoma postal gladiators­tvo, dirka za slavo in denar, to dirko pa marsikater­i vrhunski športnik plača s poškodbami, ki ga zaznamujej­o tudi po koncu kariere in katerih posledice marsikdo nosi vse življenje. Da ne bo pomote, to še zdaleč ne velja za vse, a redke so športne discipline, pri katerih vrhunski športniki ne nosijo nikakršnih posledic. Najbolj tragičnih posledic, ko bi nekdo na športnem prizorišču izgubil življenje, je medtem k sreči malo. Taki primeri so najpogoste­je povezani z zastojem srca, ki pa se lahko zgodi na tekmah v domala vseh disciplina­h, sledijo pa tiste, ali z nesrečami, ki se zgodijo v športnih disciplina­h pri visokih hitrostih – od različnih avto-moto športov do alpskega smučanja in kolesarjen­ja ter seveda različnih adrenalins­kih športov. Pa čeprav je pri vseh omenjenih treba dodati, da je z leti varnost izjemno napredoval­a in je zares tragičnih dogodkov vedno manj. Tako je bilo denimo tudi pri hokeju na ledu – dokler se je igral brez čelad in druge zaščitne opreme, je bilo zaradi udarcev, padcev in podobnega kar nekaj smrtnih primerov, splošno gledano sicer še vedno malo, a vendarle. Odkar pa je za zaščito igralcev poskrbljen­o bolje, jih praktično ni bilo. Zato je svet še toliko bolj pretresel nedavni dogodek, v katerem je življenje na tekmi angleških klubov Nottingham Panthers in Sheffield Steelers izgubil član prvih Adam Johnson.

Toliko krvi še ni videl

Nesreča je bila ena najgrozlji­vejših, kar jih je bilo mogoče videti na športnih prizorišči­h. Posnetki so sicer slabe kakovosti, saj so jih naredili posameznik­i z mobilnimi telefoni, tu in tam jih je mogoče zaslediti le na kakšnem družbenem omrežju. Priče dogodek opisujejo kot nekaj najbolj groznega, kar so doživeli, mnoge od njih so preplavile solze, ko je postalo jasno, da je Johnson preminil in so tekmo odpovedali. A kako je do vsega skupaj sploh prišlo? »Sprva ni bilo videti nič posebnega, igralca sta se zaletela drug v drugega, kot da ne bi pričakoval­a, da je to mogoče. A izkazalo se je, da je igralec Sheffielda ( Matt Petgrave, op. p.) malo pred tem izgubil ravnotežje, pri čemer mu je dvignilo eno nogo in z drsalko je zadel nasprotnik­a v vrat ter ga močno porezal. Kmalu zatem je bilo okrog njega vse krvavo, še nikdar v življenju nisem videl nikogar tako krvaveti. Česa tako grozljiveg­a na športni prireditvi še nisem doživel,« je dogodek opisal dolgoletni športni novinar pri Guardianu Christian Bennett. Po nesreči je Adam Johnson, sicer 29-letni ameriški hokejist, tudi z izkušnjami iz najmočnejš­e lige na svetu NHL, v kateri je igral za Pittsburgh, iz mlake krvi, ki ga je obdajala, še vstal in skušal oddrsati z ledene ploskve, a se je po nekaj korakih zgrudil. Kljub hitremu odzivu reševalcev, ki so nesrečnika odpeljali v bolnišnico, je bilo zanj prepozno. »Tekmo je spremljalo okrog 8000 ljudi, vladalo je pravo družinsko vzdušje … Po nesreči pa so skoraj vsi jokali. Ko sem zapuščal dvorano, so številni otroci prav nenadzorov­ano tulili zaradi količine krvi, ki so jo videli. Zares je bilo grozljivo,« je še povedal Bennett.

Novi pripomočki za varnost

Po nesreči je Adam Johnson, 29-letni ameriški hokejist, še vstal in skušal oddrsati z ledene ploskve, a se je po nekaj korakih zgrudil. Kljub hitremu odzivu reševalcev, ki so nesrečnika odpeljali v bolnišnico, je bilo zanj prepozno.

Posnetki, četudi slabi, ki so pozneje zakrožili po spletu, so očitno vzbudili tudi zanimanje policije. Kot je na njih namreč mogoče videti, je pri vsem skupaj, kljub temu da je Johnsonova smrt posledica nesrečnih naključij, vendarle zaznati tudi namero nasprotneg­a hokejista, da z visoko iztegnjeno nogo zadene nasprotnik­a, tako da njegova izguba ravnotežja nemara ni bila povsem naključna. Predstavni­ki policije iz Južnega Yorkshira so tako sredi novembra sporočili, da so aretirali človeka zaradi suma umora. »Preiskavo dogodka smo zagnali nemudoma po tej veliki tragediji. V njej so udeleženi številni strokovnja­ki z različnih področij, preiskava pa je še v teku, zato drugih podrobnost­i ne smem izdati,« je ob tem povedala namestnica vodje yorkshirsk­e policije Becs Horsfall, ki identitete aretiraneg­a moškega zaradi zakonskih določil ni smela izdati, je pa seveda jasno, za koga gre. No, omenjeni moški je po plačilu varščine medtem odkorakal na prostost, preiskava pa še zdaleč ni zaključena. »Kar koli bodo ugotovili, je zdaj pravzaprav vseeno, s tem bomo morali živeti. Smo pa zadovoljni, da vse skupaj jemljejo maksimalno resno in dogodek preiskujej­o z vseh možnih zornih kotov,« pa je ob tem povedala teta preminuleg­a Kari Johnson. Bo pa imela smrt Adama Johnsona – pred kratkim so se z goro rož, vencev, sveč in spominkov, ki so se nabrali pred dvorano v Sheffieldu, od njega poslovili navijači, po nekaj prestavlje­nih tekmah pa so že nekaj časa znova na ledu tudi njegovi nekdanji soigralci – očitno za posledico nova pravila o varnosti igralcev. Tako naj bi kmalu postali obvezni posebni ščitniki za vrat, ki so bili doslej le priporočlj­ivi. »Če ne bodo sprejeti primerni ukrepi, bi utegnilo v prihodnost­i priti do podobnih incidentov,« je dejala tudi mrliška oglednica

 ?? / Foto: AP Photo ?? Nesrečni Adam Johnson je nekaj časa igral tudi v ligi NHL za Pittsburgh.
/ Foto: AP Photo Nesrečni Adam Johnson je nekaj časa igral tudi v ligi NHL za Pittsburgh.
 ?? / Foto: Reuters ?? Navijači Nottingham­a so se takole poslovili od svojega igralca.
/ Foto: Reuters Navijači Nottingham­a so se takole poslovili od svojega igralca.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia