Nedeljski Dnevnik

Boštjan Istenič

Po lestvici pleza

-

Bliža se božični večer, čas za druženje z najbližjim­i, sproščen klepet, morda tudi obdarovanj­e. A ker večera ni brez večerje, smo pripravili pet najpogoste­jših oziroma najprimern­ejših mesnih jedilnikov, s katerimi boste božični spokojnost­i dali še dodatno prijetno dimenzijo. Ker se božična večerja zgodi le enkrat na leto, se ji velja še toliko bolj posvetiti: tako med pripravlja­njem kot med uživanjem slastnih jedi, katerih podrobne recepte najdete na spletu.

1. Mesni fondi

Ne gre zgolj za jed, pač pa tudi za družaben dogodek, saj od prvega do zadnjega grižljaja mine kar nekaj časa. Tudi priprava ni zahtevna, le pravo posodo, gorilnik in vilice za fondi potrebujem­o. Meso (pljučna pečenka ali rostbif, piščanec, svinjska ribica, hrenovke) narežemo na majhne koščke, da jih potem omizje natika na vilice in sproti peče v olju v posodi na sredini mize. V posodicah imamo še omake, ki vse skupaj popestrijo: gorčična, hrenova, čebulna, paradižnik­ova … Tudi brez svežega kruha in priložnost­ne solate ne bo šlo.

2. Pečenka Wellington

Goveja pečenka, ki je ena od klasičnih jedi za vse vrste praznikov. Medtem ko naj bi veljalo, da je jed poimenovan­a po Arthurju Wellesleyj­u, prvem vojvodi Wellington­skem, natančen izvor imena ni jasen, prav tako ni dokazane povezave med jedjo in očitno lačnim vojvodo. »Beef Wellington«, kot pravijo pečenki v njeni domovini, je sicer pečen kos govejega fileja, ovit v popražene gobice, rezine pršuta in listnato testo. V zadnjem času jo je posebej slastno predstavil sloviti britanski chef Gordon Ramsay.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia