Nedeljski Dnevnik

Lepotec tedna

-

»Nismo vedeli, kako velik bo postal naš maček,« je ob videu zapisala vplivnica in dejala, da se je v manj kot letu dni iz malega in preplašene­ga mucka, ki je ob prihodu domov najraje počival v skodelici, spremenil v gigantskeg­a mačkona. Še bolj fascinantn­o pa je dejstvo, da bo Kusa rasel do štirih ali petih let.

Pripada namreč pasmi maine coon, ki lahko raste in se razvija do petega leta starosti, v nasprotju z večino pasem, ki nehajo rasti, ko dopolnijo eno leto. In čeprav se mnogi bojijo teh mačk zaradi njihove velikosti, so v resnici ubogljivi in simpatični hišni ljubljenčk­i, ki jih mnogi imenujejo »zlati prinašalci mačjega sveta«. Veljajo za eno najintelig­entnejših vrst domačih mačk, so zelo prijazni, radi imajo pozornost in živijo od devet do petnajst let.

Kusa pa ni edini hišni ljubljenče­k v ogromni družinski hiši. Družbo mu namreč delajo še tri mačke, pes in kopenska želva, ki se prosto sprehaja tako po hiši kot vrtu okoli nje. In čeprav si lahko Kusa gleda s psom iz oči v oči, je na dnu hierarhičn­e lestvice, ker je preprosto preveč prijazen. Je mačkon, ki potrebuje veliko pozornosti, zato je najsrečnej­ši, ko se družina posveti samo njemu. Zato si je priboril prav posebno mesto na ogromni zofi sredi dnevnega prostora.

Seveda pa je Kusa kljub vsemu tudi zelo družaben in se zna prilagodit­i. Zato stisne zobe, ko si mora zadnjo klop v avtomobilu, ko gre družina na izlet, deliti s psom. Kajti mačkon obožuje dolge sprehode v naravi. Že zelo zgodaj se je navadil na oprsnico, dolga vrvica pa mu dopušča brezskrbno plezanje po drevesih in potikanje v podrasti. Malo manj pa mu ob prihodu domov ustrezata prha in krtača.

N

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia