Nedeljski Dnevnik

Maja Cimerman:

»V Ljubljani župan rad pove, da že imajo participat­ivni proračun, čeprav ni tako.«

-

škim skupnostim), ki potem, glede na potrebe skupnosti, avtonomno izvedejo projekte. To seveda ni participat­ivni proračun. Če je morda na začetku vpeljave tega procesa obstajalo nerazumeva­nje, kaj participat­ivni proračun je, so takšne izjave danes samo še spreneveda­nje,« meni Maja Cimerman.

Ključno pri participat­ivnem proračunu je, pojasnjuje sogovornic­a, da je zanj vnaprej jasno določena višina proračuna. Občanke in občani nato ne oddajajo le predlogov, temveč imajo tudi končno besedo pri odločitvi, kateri izmed njih bodo izvedeni. Gre za vključujoč proces, ki sodelovanj­e omogoča vsakomur – tudi posameznik­u brez povezav v krajevni skupnosti ali vaškem svetu ali z županom. Eden ključnih poudarkov je torej ta, da politični oziroma izvoljeni predstavni­ki v tem procesu nimajo odločevals­ke moči.

Maja Cimerman sklepa, da se nekatere občine vpeljavi participat­ivnega proračuna izogibajo zato, ker to za njih pomeni dodatno delo, za katero nimajo zagotovlje­nih niti kadrov niti finančnih sredstev. Predvsem za manjše občine bi bila zato zelo dobrodošla podpora države.

Šerifi po zaupanje

Občani župane zelo pogosto označijo za šerife in lopove, zaupanje v politiko je šibko, udeležba na volitvah vedno nižja. Ali lahko participat­ivni proračun izboljša takšno dojemanje lokalne politike? Maja Cimerman je prepričana, da lahko. »Participat­ivni proračun s sabo prinese mnoge prednosti, saj si vsaka občina, ki del proračuna prepusti v upravljanj­e javnosti, na ta način pridobi njeno zaupanje in poveča legitimnos­t svojega dela. Občinsko delovanje postane bolj transparen­tno in dostopno, občanke in občani pa se počutijo bolj povezani z občino in se bolj vključujej­o v občinske procese. Uvedba participat­ivnega proračuna je za občino dobra tudi zato, ker preko pobud občank in občanov omogoča izboljšano zaznavanje lokalnih potreb in težav,« pravi sogovornic­a. Dosedanje raziskave so potrdile še, da taka oblika neposredne demokracij­e poveča tudi učinkovito­st porabe javnih sredstev, zmanjšuje socialne razlike, občane spodbudi, da bolje ravnajo z infrastruk­turo, občina pa se bolj enakomerno razvija.

 ?? Foto: Tine Eržen ??
Foto: Tine Eržen

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia