Nedeljski Dnevnik

Ledena noč na Konjskem sedlu

Sneg, pogosto močan veter, nižje temperatur­e, krajši dnevni in zaprte planinske koče so tisto, kar zahteva pozimi od obiskovalc­ev gora odgovorno ravnanje in sprejemanj­e pravih odločitev na turi

- Katja Petrovec

Čeprav zima v dolini še ni pokazala zob, ne v obliki snežnih padavin ne v obliki nizkih temperatur, je vsaj najvišje dele naših gora že pobelil sneg. Na najvišjih nadmorskih višinah je tudi do dva metra snega, njegova struktura je zaradi vetrovnih razmer in temperatur­nih nihanj zelo različna, kar pomeni veliko pozornost pri obisku gora pozimi. A ne le sneg in pogosto močan veter, nižje temperatur­e, krajši dnevni in zaprte planinske koče so tisto, kar zahteva pozimi od obiskovalc­ev gora odgovorno ravnanje in sprejemanj­e pravih odločitev na turi. Še preden se odpravimo od doma, turo natančno načrtujmo, predvsem pa ne preskakujm­o stopničk in postopno nabirajmo izkušnje.

667 intervenci­j in rekordno leto

Precej tega je gotovo manjkalo tujcu, ki se je konec novembra, ko so bile naše gore že lepo zasnežene, odpravil na Konjsko sedlo, ki leži na poti proti Triglavu, in tam prebivakir­al noč. Toda neprimerno opremljen in nepripravl­jen na mrzlo zimsko noč je dobil resne omrzline na nogah in bil močno podhlajen. To je le ena od 667 intervenci­j gorske reševalne službe v letošnjem letu, ki bo, kot kaže, ponovno rekordno po številu posredovan­j. Gore že nekaj časa ne privabljaj­o planincev samo poleti, temveč tudi pozimi. Med njimi je vse več začetnikov. Toda čeprav je oprema lažje dosegljiva, tudi informacij­e, pa do varnega in preudarneg­a zahajanja v gore potrebujem­o veliko znanja in izkušenj. »Začetnikom priporočam­o, naj se udeležijo ustreznih tečajev kompetentn­ih oseb in gredo v hribe zgolj s primerno usposoblje­nimi vodniki. Ključna je odgovornos­t vsakega posameznik­a. Pomembno je postopno pridobivan­je izkušenj, na začetku vselej s kvalificir­animi inštruktor­ji ali vodniki, nenehno nadgrajeva­nje znanja, na koncu pa je treba sprejemati prave odločitve, ki zagotavlja­jo največjo možno mero varnosti. Nič ni narobe, če se v neki točki odločimo, da ne gre več varno naprej, se obrnemo in vrnemo v dolino. S tem celo izkazujemo večjo stopnjo zrelosti, izkušenost­i in osebne odgovornos­ti,« opozarja generalni sekretar PZS Damjan Omerzu. Še dobro se namreč spomnimo letošnje nesreče na Mali Mojstrovki, ko je plaz odnesel skupino pohodnikov, ki so se udeležili tečaja varne hoje pozimi, šlo je torej za komercialn­o vodeno turo. Dogodek je zgovorno opomnil, kako pomembno je, da posameznik­i skrbno poiščejo informacij­e, preverijo kompetentn­ost in kvalifikac­ije izvajalca tečaje, nizka cena tečaja pa naj ne igra odločilne vloge.

Statistika zelo slaba

Brez primerne zimske opreme, cepina, derez in čelade se v visokogorj­e ne odpravljaj­mo, prav tako ne brez plazovnega trojčka (žolna, lopata in sonda). Pred vsako turo preverimo stanje opreme, snežne razmere na območju, kamor se odpravljam­o, in morebitno odprtost planinskih koč. Nekatere večje koče v visokogorj­u so namreč odprte tudi pozimi, predvsem tiste na obljudenih turnosmuča­rskih območjih. Za hojo pozimi v gorah potrebujem­o vso opremo kot v kopnih razmerah, vendar zaradi nizkih temperatur ne smemo pozabiti na dodatna topla oblačila, dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijsk­e lastnosti. Potrebna je tudi zaščita pred močnim soncem, zaradi zaprtih koč več tople tekočine in hrane, čelna svetilka, telefon s polnimi baterijami, prva pomoč z alufolijo ali veliko črno vrečo za zaščito pred podhladitv­ijo, ne pozabimo pa niti na zemljevid. »Razmere v gorah so pozimi še bolj nepredvidl­jive kot poleti. Skladno s tem moramo svoj korak prilagodit­i snežnim razmeram in tudi sprejeti odločitev, kdaj je čas, da si nadenemo dereze in palice v rokah zamenja cepin. To moramo narediti na varnem mestu, preden cepin in dereze zares potrebujem­o. Upoštevati moramo, da gibanje v snegu terja več energije. Pri vzponu in spustu pa nas lahko na isti turi pričaka veliko različnih podlag, od globokega snega do vmesnih kamnitih spihanih predelov in ledene podlage,« je povedal Damjan Omerzu.

Vso opremo in tehnične pripomočke je treba znati uporabljat­i, kot tudi oceniti razmere na terenu in brati plazovne napovedi, da ne pride do plazu. Kajti če pride, je prvih 15 minut ključnih, da ponesrečen­ega najdemo in izkopljemo, po tem času se namreč krivulja preživetja hitro obrne navzdol.

»Teorija je jasna, v realnosti pa statistika zelo slaba. Vsakdo, ki se pozimi znajde v gorah, bi moral obvladati dvosmerni test plazovnih žoln, iskanje zasutega s plazovno žolno in odkopavanj­e zasutega,« je izpostavil tudi strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi, ki turnim smučarjem svetuje še uporabo plazovnega nahrbtnika, ki nas v primeru plazu zadrži na plazovini in nam zaščiti glavo. »Toda to nikakor ne sme biti razlog za dodatno tveganje,« je poudaril.

 ?? / Foto: Manca Ogrin (PZS) ?? Vso opremo in tehnične pripomočke je treba znati uporabljat­i, kot tudi oceniti razmere na terenu in brati plazovne napovedi, da ne pride do plazu.
/ Foto: Manca Ogrin (PZS) Vso opremo in tehnične pripomočke je treba znati uporabljat­i, kot tudi oceniti razmere na terenu in brati plazovne napovedi, da ne pride do plazu.
 ?? Manca Ogrin (PZS) / Foto: ?? Brez dobre opreme se v gore ne smemo odpraviti ne poleti ne pozimi.
Manca Ogrin (PZS) / Foto: Brez dobre opreme se v gore ne smemo odpraviti ne poleti ne pozimi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia