Nedeljski Dnevnik

Kje bodo tekmovali naši športniki letos

Športna vrhunca leta 2024 bosta olimpijske igre in evropsko nogometno prvenstvo

- Matjaž Terzič

Leto 2023 je bilo z vidika športnih dogodkov in uspehov slovenskih športnic in športnikov izjemno bogato, a leto 2024 obeta še veliko bolj zanimive športne boje, v katerih bodo marsikje na svoj račun zagotovo znova prišli tudi slovenski predstavni­ki in predstavni­ce. Sprva se obeta še veliko zanimivih tekem na zimskih prizorišči­h, vrhunec za slovenske ljubitelje zimskih športov pa bo že tradiciona­lni zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici v Planici med 21. in 24. marcem. Že januarja, med desetim in 28., bo v Nemčiji evropsko rokometno prvenstvo za moške, tudi s slovensko udeležbo, vmes in kasneje pa se bodo nadaljeval­a državna in regionalna prvenstva v ekipnih športih, med katerimi se zdi predvsem nogometno domala že odločeno, saj je Celje pred najbližjim zasledoval­cem Olimpijo na zimski odmor odšlo s prednostjo okroglih desetih točk. No, vrhunec športnega dogajanja pa se obeta poleti.

V Nemčijo tekmovat

Če napovedi dogodkov sledimo kronološko, bo z vidika slovenskih športnikov prvi vrhunec kolesarska dirka po Italiji, ki bo potekala med 4. in 26. majem. Lani je na njej slavil Primož Roglič, ki ga letos bržčas ne bo, saj ima za glavni cilj nastop na francoskem Touru, je pa ob predstavit­vi letošnje trase pojasnil, kje bo po njegovem mnenju najbolj napeto. »Pri trasi za leto 2024 mi je najbolj všeč 20. etapa z dvojnim vzponom na Monte Grappo. Mislim, da bo to odločilen dan,« je povedal Roglič. Bo pa na Giru letos prvič nastopil Tadej Pogačar, kar je v posebnem reklamnem spotu že potrdil. Zagotovo bo eden glavnih favoritov za zmago, podobno kot na kasnejši dirki po Franciji med 29. junijem in 21. julijem.

Že prej, v petek, 14. junija, se bo v Nemčiji s tekmo med reprezenta­nco gostitelje­v in Škotsko začelo 17. evropsko nogometno prvenstvo, ki bo drugo v zgodovini, na katerem bo nastopila tudi slovenska reprezenta­nca. To prvi obračun čaka v nedeljo, 16. junija, ko se bo v Stuttgartu pomerila z Dansko, štiri dni kasneje bo v Münchnu igrala proti Srbiji, kar bo najbližja tekma za slovenske navijače, zadnjo tekmo skupinskeg­a dela proti Angliji pa bodo izbranci selektorja Matjaža Keka odigrali 25. junija v Kölnu. V osmino finala zagotovo napredujet­a prvouvršče­ni reprezenta­nci, ob tem pa še štiri najboljše tretje iz šestih skupin. »Zanima nas tekmovalno­st. Kljub težkim tekmecem bom peljal na turnir ekipo, ki bo hotela priti do pozitivneg­a izida. Nismo v vlogi favorita, kar je mogoče meni celo prav. Marsikdo se je nasmehnil, ko je videl, da je dobil v skupino Slovenijo. Mogoče bo tistim žal. Naredili bomo vse, da bo tako,« je napovedal slovenski selektor Matjaž Kek.

V Parizu manj disciplin kot v Tokiu

Le 12 dni po koncu evropskega nogometneg­a prvenstva se bodo Parizu začele igre 33. olimpijade, na katerih se bo 10.500 športnic in športnikov z vsega sveta borilo za kar 329 kompletov kolajn v 48 športnih disciplina­h. Ker je do iger vendarle še več kot pol leta, je težko napovedova­ti, kateri slovenski predstavni­ki in predstavni­ce bodo med favoriti za visoka mesta in kolajne, saj je treba počakati, kdo vse bo sploh nastopil in v kakšnem stanju bodo, je pa vseeno jasno, da bomo imeli kar nekaj močnih orožij. Ne nazadnje se marsikdo na igre še vedno lahko uvrsti, predvsem to velja za ekipne športe, saj bi v najboljšem primeru v Parizu denimo lahko spremljali tako košarkarje kot odbojkarje in rokometaše.

Igre bodo v marsičem zgodovinsk­e, med drugim bo prvič sploh število udeleženk in udeležence­v popolnoma enako (po 5250 športnikov in športnic), organizato­rji pa napoveduje­jo, da bodo skupni stroški znašali okrog 8,3 milijarde evrov. A kljub temu se bo v Parizu prvič po letu 1960, ko so bile igre v Rimu, zgodilo, da bo športnih disciplin manj kot na prejšnjih igrah v Tokiu. V Franciji tako ne bo več na sporedu karateja ter bejzbola in softbola, v katerih je bilo skupno deset različnih disciplin, prav tako so črtali štiri discipline pri dvigovanju uteži. V kajaku in kanuju so dve sprintersk­i tekmi zamenjali z dvema slalomskim­a, tako da skupno število disciplin ostaja 16, v športnem plezanju pa so opustili nenavadno kombinacij­sko disciplino in jo nadomestil­i z dvema ločenima. Edini povsem novi šport bo medtem breakdance, zanimiva in atraktivna plesna disciplina, v kateri

Na Giru bo letos prvič nastopil Tadej Pogačar, kar je v posebnem reklamnem spotu že potrdil. Zagotovo bo eden glavnih favoritov za zmago, podobno kot na kasnejši dirki po Franciji med 29. junijem in 21. julijem.

bodo podelili po en komplet kolajn med ženskami in moškimi.

Na igrah v Parizu naj bi ob tem, kot vse kaže, znova lahko nastopili tudi športniki in športnice iz Rusije in Belorusije, ki bodo dosegli norme, a je pri tem Mednarodni olimpijski komite postavil nekaj pogojev. Tisti, ki bodo tekmovali, tako ne smejo aktivno podpirati invazije Rusije na Ukrajino, ob tem bodo brez državnih simbolov, v primeru zmage pa tudi ne bodo poslušali svoje himne. Ker pa so ruski in beloruski športnice in športniki izključeni iz številnih mednarodni­h tekmovanj, se jih veliko na olimpijske igre tako ali tako niti ne more uvrstiti. Seveda pa z zaključno slovesnost­jo olimpijski­h iger še zdaleč ne bo konec športnega dogajanja v letu 2024. V kolesarstv­u denimo sledi tradiciona­lna španska Vuelta, že pred igrami in po njih pa se znova obetajo zanimivi obračuni v vseh športih, ki tradiciona­lno potekajo vse leto – avto-moto športi, atletski mitingi, teniški turnirji, pa napeti dvoboji v ameriških poklicnih ligah, na evropskih klubskih tekmovanji­h …

 ?? / Foto: AP ?? Olimpijske igre v Parizu bodo največji športni dogodek leta.
/ Foto: AP Olimpijske igre v Parizu bodo največji športni dogodek leta.
 ?? / Foto: Geert Vanden Wijngaert ?? Tadej Pogačar gre na Giro.
/ Foto: Geert Vanden Wijngaert Tadej Pogačar gre na Giro.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia